Så undviker du att slösa mat – bästa tipsen för att minimera matsvinn

Varje dag slängs miljontals kilo mat runt om i världen.

Oavsett om det är några grönsaksrester som ligger kvar på skärbrädan eller en halv macka som blir dålig i kylskåpet, så blir varje liten bit till en stor summa.

Att minska matsvinnet är ett enkelt sätt att spara pengar och hjälpa miljön på en gång.

Här är några tips som hjälper dig att komma igång!

Planering av måltider

Måltidsplanering är ett utmärkt sätt att minska matsvinnet.

Genom att planera dina måltider i förväg kan du se till att du bara köper ingredienser som du verkligen kommer att använda.

Detta gör också matinköp enklare eftersom du redan vet vad du behöver köpa, i stället för att vandra planlöst genom affären och köpa saker på impuls.

Dessutom hjälper måltidsplanering till att undvika att ha för mycket mat i kylskåpet för länge – vilket leder till mindre svinn!

Köp mindre mat

När du handlar mat, försök att inte köpa mer än vad du behöver.

Visst, de där två-för-en-erbjudandena kan verka som ett bra sätt att spara pengar på kort sikt – men om det slutar med att de blir dåliga innan du hinner äta upp dem, blir de inget annat än bortkastade pengar.

Håll dig till varor som har längre hållbarhet så att de inte blir dåliga innan du kan använda dem alla.

Frys in rester

Om det inte finns någon chans att du kommer att kunna konsumera alla dina rester inom en vecka eller två, frys in dem istället!

Genom att frysa in ser du till att maten håller sig fräsch tills du har tid att äta den senare.

Alternativt kan du överväga att ge bort överbliven mat så att någon annan kan njuta av den i stället för att den hamnar i soporna.

Det har också miljöpåverkan på grund av metanutsläpp från deponier och slöseri med vatten som används i produktions- och distributionsprocesser.

Genom att vidta åtgärder som måltidsplanering, köpa mindre mat när du handlar, frysa in rester och donera extra mat kan du minska din totala påverkan på miljön och samtidigt spara pengar!

Genom att införa dessa enkla tips i din dagliga rutin kan du se till att ingen tugga går oäten.