Så gör du en perfekt rabarberpaj med smuldeg

Rabarber är en syrlig och syrlig frukt som är en viktig del av det svenska köket. Den används ofta i efterrätter, som paj eller crumble, och passar bra ihop med en söt och krispig skorpa. Den här läckra efterrätten passar till alla tillfällen och är lätt att göra hemma!

Vad är rabarber och varifrån kommer den?

Rabarber är en syrlig och syrlig frukt som kommer från Asien. Den har använts i kinesisk medicin i århundraden och har först nyligen tagit sig in i det europeiska köket. Rabarber tillhör familjen Polygonaceae. Den vanligaste sorten av rabarber är den röda varianten, men den kan också finnas i vit, gul eller grön.

Rabarberpajens historia

Det första registrerade receptet på rabarberpaj är från början av 1800-talet, men man tror att rätten skapades mycket tidigare. Pajen fördes troligen till Amerika av brittiska nybyggare. Den blev snabbt en populär efterrätt eftersom den var lätt att göra och kunde serveras året runt. Rabarber är vanligtvis i säsong från april till juni, men kan hittas fryst eller konserverad året runt

Hur man gör rabarberpaj

Rabarberpaj är lätt att göra hemma med bara några enkla ingredienser. Den viktigaste ingrediensen är naturligtvis rabarber! Du behöver också socker, mjöl, smör och ägg. För skorpan kan du antingen använda en köpa en pajskorpa eller göra din egen.

Tips för en perfekt rabarberpaj

Det finns några saker att tänka på när du gör rabarberpaj för att se till att den blir perfekt. För det första ska du se till att använda färsk eller fryst rabarber, eftersom rabarber på burk gör pajen för vattnig. För det andra, tillsätt lite stärkelse till fyllningen för att hjälpa till att göra den tjockare. För det tredje, glöm inte att ventilera pajen så att ångan kan komma ut medan den gräddas. Och slutligen, grädda pajen tills fyllningen bubblar och skorpan är gyllenbrun.

Hur man serverar rabarberpaj

Rabarberpaj serveras bäst varm eller i rumstemperatur med en kula vaniljglass eller vispad grädde. Den kan också serveras med en klick hallonsylt.

Rabarberpaj recept

Ingredienser

 • 1 pajbotten (hemmagjord eller köpt)
 • 1 1/2 kopp hackad rabarber
 • 3/4 kopp socker
 • 3 matskedar mjöl
 • 1 tesked riven ingefära
 • 1/4 tesked salt
 • 2 matskedar smör
 • 2 ägg
 • 1 matsked mjölk
 • 1 tesked vaniljeextrakt

Instruktioner

 1. Förvärm ugnen till 190 grader.
 2. Blanda rabarber, socker, fruktsocker, fruktsocker, fruktsocker och salt tillsammans i en skål och häll i pajformen
 3. Pudra med smör
 4. Vispa ihop ägg, mjölk och vaniljextrakt och häll över rabarberblandningen
 5. Grädda i 40 minuter eller tills fyllningen är fast
 6. Låt svalna före servering
 7. Servera med glass eller vispad grädde (valfritt)

Njut av din läckra rabarberpaj!