Krydda ditt kök med 5 asiatiska smaker – trendiga smaker från Asien

Letar du efter något nytt och spännande att ta in i ditt kök? Då ska du testa dessa aptitretande smakerna från Asien!

Kontinenten är hemvist för en enorm mängd olika kök, alla med sina egna unika ingredienser och smakkombinationer. I den här bloggen ska vi utforska fem trendiga asiatiska smaker som du enkelt kan införliva i dina måltider.

Läs vidare för att lära dig mer!

Currypulver

Currypulver är en populär kryddblandning som används i det indiska köket.

Det innehåller vanligtvis gurkmeja, koriander, spiskummin, ingefära, peppar, bockhornsklöver, senapsfrö och andra aromatiska kryddor.

Curry serveras vanligtvis över ris eller används som bas för soppor och grytor. Currypulver kan också tillsättas i marinader eller strös över rostade grönsaker för en extra smakkick.

Misopasta

Misopasta är en japansk basvara som tillverkas av fermenterade sojabönor.

Den har en salt men lätt söt smakprofil och används vanligtvis i soppor och såser.

Den kan också användas för att smaksätta grillad fisk eller kött, skapa marinader för tofu eller grönsaker eller för att ge djup smak åt röror.

Sambal oelek

Sambal oelek är en indonesisk krydda som görs av chilipeppar som mals till en pasta med vitlök och salt.

Dess intensiva hetta passar bra ihop med fisk- och skaldjursrätter som till exempel stekt ris med räkor eller fiskcurry – den ger precis den rätta kicken!

Om du inte har tillgång till sambal oelek lokalt kan du enkelt göra det hemma genom att blanda vitlöksklyftor, röda chilipeppar och salt i en matberedare tills det når önskad konsistens.

Gochujang-sås

Gochujang-sås är en koreansk krydda som görs av röd chilipepparpasta, kladdigt rispulver (även känt som klibbigt ris), fermenterat sojabönspulver (miso) och salt.

Den har en lätt söt värme som gör den perfekt för att marinera kött eller ge djup i smaken till röra-rätter. Du kan hitta gochujangsås i de flesta asiatiska livsmedelsbutiker; om den inte finns lokalt kan du hitta den på nätet också!

Med dessa fem smaker i ditt skafferi – currypulver, misopasta, sambal oelek, gochujangsås – kan du tillaga läckra asiatiskinspirerade rätter när du vill!

Vare sig du vill ha en enkel middag på en veckokväll eller något speciellt för en dejtkväll hemma – dessa smaker kommer att ge varje måltid en extra kick som gör att dina smaklökar vill ha mer!

Så var kreativ och experimentera gärna – vem vet vilka fantastiska skapelser som kommer att komma ut ur ditt kök när dessa trendiga asiatiska smaker är inblandade?

Njut av dem!