Bästa sätten att använda rester från middagen i nya recept

Det finns inget bättre än känslan av tillfredsställelse när du kan förvandla dina rester till en läcker ny måltid.

Det är inte bara ekonomiskt, utan också ett utmärkt sätt att minska matsvinnet och vara kreativ i köket.

Låt oss titta på fem recept som du kan göra med hjälp av gårdagens middag.

  1. Frittata med överblivna grönsaker – Frittata är ett enkelt sätt att använda alla grönsaker du har till hands. Börja med att förvärma ugnen och smörj en bakform lätt med olivolja eller smör. Hetta upp en stor stekpanna på medelvärme och tillsätt lite olivolja eller smör. Fräs dina överblivna grönsaker tills de blir mjuka (cirka 4-5 minuter). Vispa 6 ägg i en stor skål, lägg sedan i de kokta grönsakerna och krydda med salt och peppar. Häll blandningen i den förberedda formen och grädda i 25 minuter eller tills den är gyllenbrun på toppen. Servera varmt eller kallt!
  2. Mexikanska Quinoa Bowls – Det här är ett av våra favoritsätt att återanvända rester eftersom det är så enkelt men ändå så smakrikt! Börja med att koka 1 kopp quinoa enligt förpackningens anvisningar och låt sedan svalna medan du förbereder de andra ingredienserna. I en stor skål kombinerar du 1/2 kopp kokt quinoa, 1/2 kopp svarta bönor, 1/4 kopp majskärnor (antingen färska eller frysta), 1/4 kopp tärnade tomater, 1/4 kopp tärnad paprika (vilken färg som helst), 2 matskedar tärnad rödlök, 2 matskedar hackad koriander, saften från en halv lime, 1 matsked olivolja och eventuella ytterligare kryddor som du har till hands (chilipulver, kumminpulver). Blanda allt tills det är kombinerat och servera varmt eller kallt!
  3. Veggie Fried Rice – Alla älskar stekt ris! Börja med att värma lite vegetabilisk olja i en stor stekpanna på medelvärme och tillsätt 3 koppar kokt vitt ris. Koka tills det är lätt brynt (cirka 8-10 minuter). Tillsätt eventuella överblivna grönsaker som du har till hands (t.ex. morötter, ärtor, paprika) tillsammans med 2 kryddnejlika hackad vitlök och koka i ytterligare 3-4 minuter tills grönsakerna mjuknat. Rör till sist ner 3 ägg och smaka av med sojasås innan servering!
  4. Burrito-skålar – Burrito-skålar är alltid en succé! Börja med att värma lite vegetabilisk olja i en stor stekpanna på medelvärme och lägg i din favoritkombination av kokta köttrester (t.ex. kyckling eller nötkött). Stek tills det är varmt (ca 2-3 minuter) och lägg sedan till ytterligare tillbehör som ost, sallad, tomater osv… Lägg alla dessa ingredienser på en bädd av kokt vitt ris eller blomkålsris för ett ännu hälsosammare alternativ! Toppa din burrito bowl med gräddfil eller guacamole för en extra smakökning!
  5. Pizza Pockets – Detta är ett så enkelt sätt att använda överblivna pizzabitar utan att behöva beställa hämtmat igen! Förvärm ugnen till och lägg två bakplåtar med pergamentpapper; ställ åt sidan. Placera varje pizzaskiva på en sida av pergamentpappret och vik sedan över så att halvmåneformen skapas; tryck ner lätt runt kanterna med fingrarna för att försegla de slutna kanterna helt runt varje pizzaficka innan du placerar den på de förberedda bakplåtarna; upprepa denna process tills alla pizzaskivor är slut och pensla sedan topparna lätt med olivolja innan du gräddar i 10-12 minuter eller tills de är gyllenbruna överallt; låt svalna något innan du serverar dem varma och toppade med extra ost om så önskas! Njut!!!

Med bara några få enkla steg kan du förvandla gårdagens middag till något nytt och spännande som alla kommer att älska – och minska matsvinnet också!

Dessa fem recept ger bara några exempel på hur kreativ du kan bli med rester från middagen – prova att experimentera med olika smakkombinationer för att hitta en som passar dina smaklökar perfekt!

Så nästa gång du står och stirrar på resterna och undrar vad ska jag göra nu? Prova en av dessa idéer istället – vi lovar att den inte kommer att göra dig besviken 🙂 !