Aladåbens dag den 27:e oktober

Aladåber, aladåber, aladåber! Vi har nu mer än någonsin anledning att uppmärksamma och hylla just aladåben. Inte bara passar den väldigt bra i Halloween-tider då den har förmågan att skrämma skiten även ur den mest inbitne matälskare, i lördagens högskoleprov förekom nämligen just ”aladåb” i orddelen. De stackare som satt och gnuggade sina geniknölar hade följande alternativ att gissa på:


Det är inte utan att man känner en viss sympati för de som svarade ”prästdräkt”. Om nu någon läsare av den här bloggen skulle ha missat det så ser en aladåb ut så här:

Riktig kalasaladåb

 

Eller så här:

Aladåb på skinka (notera: i en grisform)

Den kan också komma i mindre skepnad och därmed te sig än mer skrämmande, och ser då ut så här, i form av ett skinkägg:

Skinkägg i gelé närbild

Skinkägg i gelé

 

Man kan alltså också känna sympati för de visste vad aladåb var, men som kanske just i den stunden inte ville bli påminda… ”Prästdräkt” var i alla fall väldigt fel, även om nu en prästdräkt – som någon smart och analytiskt lagd människa därute påpekade – kan kallas för ”alba”, vilket ju har en liten likhet med ordet . ”Havslevande djur” ligger i alla fall utseendemässigt väldigt nära sanningen, så ett brunt plus i kanten delar vi ut för det. Aladåben är ju lite som en manet: slemmig, flytig och mäktig i sin uppenbarelse (även om den inte rör sig lika spänstigt elegant; aladåben är mer benägen att dallra sig fram).

Nåväl. Mot bakgrund av ovanstående känns det inte mer än rätt att utnämna den 27:e oktober till Aladåbens dag. Varje maträtt förtjänar en egen dag, så även aladåben. Teckna nu ned detta datum i era kalendrar!

Det har ju genom åren förekommit en del aladåber här på Den Bruna Maten. Vissa menar till och med att de inte hade svarat rätt på ”aladåb” på högskoleprovet om det inte vore för familjen Bruuns idoga aladåbfokus. Vi känner oss faktiskt lite hedrade att bli uppmärksammade för något annat än vår fantastiska kokkonst!

För någon månad sedan hade vi en gissningslek på Facebook, där våra älskvärda följare fick se nedan dallrande skönhet till aladåb och hitta på ett passande namn till rätten:

Här är några av de förslag som inkom:

• Begagnad aladåb
• Roadkill
• Kebabodob med allt på
• Tonfisk med twist
• Festlig köttring med fluffad gurka
• Fiskrens med grisfotsgelé
• Ringmuskel
• Slungad grävling
• Whiskasgömma med saltgurka

Vad det rätta svaret var? Aladåb på kalv. Inte mer spännande än så. Men 27 oktober, kom ihåg vad du ska bjuda på då. Läs en rolig länk om aladåber innan dess. So long!

12 kommentarer

 1. Madelene

  Åh nej, min son är född den 27e okt! Inte kan han behöva dela dag med den fruktade och fruktansvärda aladåben!

  Läser alltid er blogg och skrattar så jag får ont i magen :)Ni är fantastiska!

  Tack för att ni finns och är bland det roligaste jag vet.

  Mvh/ Madelene

  • Tack Madelene! Se det som en möjlighet att bjuda din son på en RIKTIG överraskning nästa gång han fyller år. 🙂

 2. Halvdanskenn

  Om nån säger till mig ”Nämn en kall maträtt” så säger jag inte ”Aladåb!”. Det blir nog snarare rökt lax, sushi, smørrebrød (bor i Danmark), kräftor eller kanske carpaccio.

  Kall inkokt geleaktig gegga passar nog bättre.

  • Farbror Bruun

   Tänkte också på det. ”Kall maträtt” är alldeles för snällt.

 3. Sillen

  Aladåb på älgmule … .

  Jag tyckte mycket om min mormor och i vuxna dagar mindes jag inför mor och far hennes älgmulealadåb. Jag mindes att aladåben var god, varpå mina föräldrar, unisont likt Knattetja och Ttefnatte, tillrättaläggande och sakligt konstaterande, alldeles utan emotionella övertoner, yttrade: ”men då minns du fel”.

  Vad mer? Aladåb på ofjällad småabborre (det var inte mormors) en jul i skiftet sjuttio-åttiotal. Jag tror jag minns gillet, far och mor minns alldeles avgjort aladåben.

  Lagom fintärnad kokt rimmad aladåbiserad fläsklägg är emellertid objektivt sett mkt gott. På smörgås eller som smårätt med kokt potatis och inlagd rödbeta.

  • Farbror Bruun

   Åh, jag skulle vilja se bilder…

 4. Sedär, ännu ett tecken på att Högskoleprovet premierar äldre människor än gymnasieeleverna.

  • S

   Hörru tehataren, jag är född på 90-talet och klarade Aladåben, och allt annat på orddelen, så jag känner mig tvungen att dementera ditt påstående.

 5. -ME-

  *asg* Det måste vara ”alba” de tänker ska vara ordet man blandar ihop med ”aladåb”. *bara dööör*

  Går det att på något sätt få boken signerad om man beställer den över nätet för att man inte bor inom rimligt avstånd till nåt vettigt? Den står överst på min önskelista till jul. =)

 6. Fröken Ulk-Tvärhagen

  Nej, nej, nej… jag fyller år den 27:e oktober som redan från början inte är något höjdardatum mörkt, grått, ruggigt och trist. Vi som är födda den dagen behöver inga mer otrevligheter, det räcker som det är, varför inte placera aladåbens dag den 28:e juni eller något annat fint datum och låta 27/10 bli till körsbär i likörs dag eller något annat trevligt. Det enda bra med min födelsedag är att jag delar den med John Cleese.

 7. william

  skinkägget ser ut att höra hemma på ett korallrev långt nere i marianergravens mörker snarare än på en tallrik

 8. Blev så glad över den här frågan! Kunde svaret enbart pga eran blodd. Ni har också gjort mig smärre besatt av aladåber, jag har aldrig ätit aladåb men jag pratar om det väldigt ofta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*