Jockes bananbacon

I afton kommer vi att påvisa två exempel på matpsykoser. Den ena är när Joakim Månlöf år 1976 bestämde sig för att skicka in sitt recept på bananbacon till Allt om Mat, den andra när familjen Bruun mer än 35 år senare tillagar och äter just denna bananbacon. Jockes bananbacon.

Konceptet synes mycket enkelt: ta en god frukt som du gärna äter till mellanmål, och något kött du gillar att äta på fredagkvällen. Blanda dessa samman och låt smakerna gifta sig med varandra. Eftersom du innerligt älskar bägge ingredienserna så mycket, så är det väl någonstans ett rimligt antagande att även blandningen blir god? Sett ur 11-åriga ögon bakom nördiga jätteglajjor är det i alla fall en något förmildrande utgångspunkt för skapandet av det recept vi snart kommer att presentera för er, men det är ändå något som inte stämmer. Barn skriver inte in till matmagasin. Sådant är vuxet och töntigt. Vi misstänker att den skyldiga i dramat är mor Månlöf, förmodligen ett stort fan av både Västindisk fläkt och Bananer i skinkrock. Därför vill vi hålla henne ansvarig för matpsykosen, och det står ju faktiskt i receptet att det är hon som brukar laga det, men ville uppenbarligen inte framträda under egen signatur.

Det finns mycket att spekulera i när det gäller Jockes bananbacon, men här dömer vi inte ut innan vi har provat. För tänk om det är så att världen fram till år 1976 var ovetande om den eventuella smaksensationen banan och bacon? Och om denna kunskap genom årens lopp (och i skuggan av Hawaiikassler) gått förlorad, och att den ända fram till nu då familjen Bruun återupptäcker receptet får komma fram i ljuset? Nåväl. Låt oss se närmare på det hela.

Det var en ovanligt kort inköpslista familjen Bruun tog med sig till den lokala handlaren. Receptet anmodar stora bananer, och några sådana lyckades vi hitta, och vi hade heller inga svårigheter att finna ett specialerbjudande på bacon så att det även räckte och blev över till bakfyllebrunchen dagen efter. Vi kan väl redan nu avslöja att denna inte innehöll Jockes bananbacon.

Tillagningen börjar inte alls illa. Man står där en lördagskväll och steker bacon. Inte särskilt anmärkningsvärt och heller inte svårt alls.

Anmärkningsvärt blir det först när man steker stora bananer gyllengula i baconflott. Då blir det också lite svårt, för då slås man samtidigt av insikten att det är något så pass matpsykotiskt som en köttdessert man ska äta.

Men man följer receptet och lägger en jävla gyllengul banan på en tallrik med bacon on the side.

Och så gör man sig redo att hugga in…och…det var väldigt mycket banan i relation till bacon i Jockes bananbacon. Bananerna påminde om de där friterade som finns på kinakrogar och som serveras med glass – goda i sig  – MEN,  tänk er dessa med bacon! Baconen fick här se sig besegrad av bananen och den lilla högen agerade nästan som en slags köttsylt till den stora fruktpålen.

Så här såg det ut på samtliga familjemedlemmars tallrikar då denna korta måltid hade nått vägs ände. Noll bacon, massor av banan och med slutbetyg på 2,0.

Familjen Bruun har utan framgång sökt Joakim Månlöf för en kommentar. Faktum är att det inte verkar finnas någon i Sverige med efternamnet Månlöf. Denna familj kan mycket väl ha gått under jorden efter Joakims medverkan i Allt om Mat. Eller om redaktionen på Allt om Mat nu spelade ett spratt med sina läsare. Det får vi kanske aldrig veta.

20 kommentarer

 1. SofiaR

  Jag gillar inte mysterium så jag hittade vad jag tror är rätt Joakim, en 47årig herre vid namn Mårlöv (Tror de skrev fel i tidningen, finns inget annat namn som är nära) som passar i ålder och namn,

  Varsinsko! (om det nu är han!)

  • SofiaR

   Och hans mamma bor kvar i Upplands Väsby, Låter som rätt kille så är ni nyfikna kan ni slå honom en pling.

  • Farbror Bruun

   För att citera en annan sajt: Våra läsare vet mer än vi! 😀

 2. tuppluren

  Månlöf. Låter som han är partifunktionär i piratpartiet med typiskt hittepåefternamn.

 3. Fantastiskt! MåstemåsteMÅSTE bara få låna faksimilen på receptet till vår sajt http://bacon.se – pliiz?

  • Farbror Bruun

   Ja, men självklart! Jag mailar även över hela sidan (jag klippte till den lite).

 4. Testa England, där kan ni bli överfallna av Månlöfs bananbacon (dock ej lika mycket banan) i stort sett närsomhelst, gärna med stekt bröd och vita bönor.

 5. Fiskrens

  Att man skulle lägga baconet på tallriken och bananerna bredvid tolkade jag som att de senare skulle ligga på bordet och inte på tallriken. Fast det borde ju inte påverka smaken.

 6. Asdf

  Nåja, nu är inte kombinationen banan och bacon speciellt ovanlig – här är The Hairy Bikers’ bananbaconpannkaka:

  http://www.bbc.co.uk/food/recipes/banana_pancakes_with_98240

  Banan och bacon som bjudmat:

  http://www.bakespace.com/recipes/detail/Bacon-Wrapped-Bananas/34730/

  Elvis älskade kombinationen!

  http://en.wikipedia.org/wiki/Peanut_butter,_banana_and_bacon_sandwich

  Etc etc.

  • Marie

   Fast det är nog en viss skillnad på proportionerna. Något litet sött intill bacon är ju ingen ful ide, men en jättebanan?

   • Asdf

    Alltså, min poäng var snarare att det inte är en helt ovanlig smakkombination. Att Jockes mamma behöver arbeta på presentationen är väl en annan femma.

 7. När kom egentligen de goda bananrätterna till? Alltså efterrätter såsom grillade chokladbananer?

 8. Tomas

  Men men, varför inte linda in bananerna i bacon och lägga dem på grillen eller steka i pannan? Kan bli en intressant kombination, ta sig igen salt, krispigt bacon till en mjuk söt banan…

  Det tycks som andra tänkt den tanken också ser jag på posten från Asdf

 9. Mats

  Bacon och banan är ju inte så ovanligt egentligen. Flygande Jakob innehåller både bacon och banan plus lite annat också förstås som kyckling åså.
  För övrigt underbar hemsida. Jag gläds och äcklas 🙂
  Blir lite nyfiken på bok-releasen 5 okt. Kanske dyker upp om ni serverar aladåb.
  Mats

 10. matmupp

  http://www.geekosystem.com/meat-shot-glasses/

  Ett recept som hade kunnat passa den bruna maten.

 11. utmaningen kommer här, recept på afrikansk matbanan:

  1. ta en afrikansk matbanan(sätt på ugnen först)
  2. skalet skall vara– MÖRKBRUNT!
  3.då är det dags
  4.sen tar du bananen
  5.och sätter in den ugnen
  6.känn
  7.om det känns helt rätt för dig så tar du UT den
  8.snitta mitt i med nåt vasst verktyg, spotta ut tuggpinnen ur munnen och
  9.ät upp det ugnsvarma, mjukfluffiga innehållet, kan blandas ut med ogbono som dock luktar bajspotta men med tanke på temat brunt så slinker nog det ner det med

  hälsenor från Afrikas drottning

 12. Ett intressant recept som jag måste prova bara för att. 😀

 13. Joakim Mårlöv

  Ha ha!

  Internet är oändligt….!

  Den unge mannen på bilden är alltså jag, och tyvärr så fick de inte namnet rätt vilket jag borde uppmärksammat.

  Nu när jag är 48 år så kan jag erkänna följande:
  1. Det var min mammas recept som jag tyckte var så bra att jag vill skicka in det.
  2. Jag minns att det faktiskt var ganska gott :). Fasen, jag får lite tropisk frukostkänsla när jag tänker på hur det smakade (jag har nog käkat banan och bacon både på Fiji, Maldiverna och i Thailand).

  Kul kul!

  MVH Jocke

  • Farbror Bruun

   Joakim! Så fantastiskt underbart att du hittade hit. Familjen Bruun når nog aldrig de breddgrader du omtalar, men vilken tur att vi har fått prova läckerheter som Bananbacon och Västindisk fläkt (ja, ett recept, typ köttgryta med banan, äpple, kryddnejlika och mandel) som verklighetsflykt från vår bruna vardag i gamla Sverige. Allt gott till dig!

   • Joakim Mårlöv

    Jag hittade inte hit själv, det var en av mina kvinnliga vänner som har tentakler överallt i det digitala universumet som upplyste mig – jag har dock två kollegor som tidigare talat varmt om ”Den bruna maten”, så det är lite underligt att de inte var först på bollen (dvs att sparka lite lätt på mig :)).

    Jag och min sambo fick en impuls att bjuda in det paret som uppmärksammade mig på detta blogg-inlägg, och självklart skulle de få bananbacon som förrätt 🙂 – de kunde dock inte senast vi bjöd in dem, men det går fler tåg.

    På något sätt så har det söt-salta inte lämnat mitt medvetande, och de senaste åren så har det inte sällan förekommit baconlindade dadlar i juletid, vilket är ungefär samma ”smaksensation” :).

    BTW – jag hoppas ni någon gång har fått tillfälle att kika på Discovery Channels baconorgier (jag kommer inte ihåg vad det heter) – man får dock kanske ha en spyhink i närheten och/eller ha beställt en triple bypass operation i förväg… för mycket skämmer allt!

    Adventshälsningar,

    Jocke

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*