Coquilles à la Ina, Banankotlett med salviasås och Brungräddad glass

Den bruna maten provar Allt om Mat!

Coquilles à la Ina

Banankotlett med salviasås

Brungräddad glass

För några veckor sedan fyndade farbror Bruun några gamla årgångar av Allt om Mat. 1971, 1973 och 1976, närmare bestämt. Det är inte så att familjen Bruun har tröttnat på receptkorten, men pärlorna börjar sina något och vi konstaterade över några flaskor Mateus häromsistens att recepten ur Allt om Mat lite oförtjänt inte har fått tillräckligt mycket uppmärksamhet här på DBM.

Allt om Mat 70-talet

Allt om Mat började ges ut 1970 och de första numren såldes i över 200 000 exemplar. Det är hiskeligt mycket och säger en del om vilket stort sug det fanns efter nya, och kanske inte minst nydande recept, vilket naturligtvis även öppnade upp för receptklubbarnas popularitet. Allt om Mat satte en slags ny standard och satsade mycket på bilderna av maten och presentationen, något som inte hade varit särskilt vanligt innan – kanske för att recepten i sig inte var särskilt spännande. Men på 70-talet infann sig mycket tack vare invandringen och det ökade resandet många nya internationella influenser i Svensson-köken, och det var naturligtvis viktigt att någon, med en mycket tydlig röst, berättade hur alla dessa nya och konstiga ingredienser skulle hanteras. Detta gjordes även, men med minst sagt varierande framgång.

Den stora mattidningen var före både Mästerkocken och Köksmästaren, och har med största sannolikhet inspirerat många av recepten. Man behöver inte bläddra alls länge innan det dyker upp massor av frukt i mat, currygrytor och varianter på falukorv. Recepten som Allt om Mats läsare själva har skickat in kan också vara riktiga guldkorn, så var redo för att det bruna 70-talet ur Allt om Mats perspektiv kommer att dyka upp fler gånger här på DBM!

Redo för brunt

Ett bord redo för brun mat.

Men låt oss nu sätta fokus på kvällens stjärnor och recepten. Farbror Bruun hade redan dagen innan förmånsköpt™ både fläskkotletter och mjukost, vilka är några av de ingredienser vi nu ska experimentera lite med.

Vår förrätt är hämtad ur nr 3 år 1973 och har ett spännande och klingande namn – Coquilles à la Ina. Detta indikerar alltså att det rör sig om något slags skal, närmare bestämt Inas. Det blir ännu mer spännande när man läser ingressen. Receptförfattaren påtalar nämligen att ”öl kan man fördel vara genomgående dryck”, och med en sådan pitch kunde familjen Bruun naturligtvis inte motstå det här receptet.

Ansjovis och mjukost

Tillagningen är synnerligen enkel: blanda mjukost, ägg, ansjovis, rotselleri (!), worcestershiresås, bakpulver, maizena, vitpeppar, cayennepeppar och salt.

1. Häll upp i en form.

Coquilles à la Ina pre ugn

 

2. Grädda i 200 grader ugnen tills anrättningen blir läckert brun.

Coquilles à la Ina post ugn

Att den också blev läckert brun var i princip den enda behållningen med Coquilles à la Ina. Tänk er ett väldigt svampigt bröd med en högst utpräglad smak av ansjovis. Som tröst får man visserligen genomgående skölja ned detta med öl, men hjälper det? Nej. Familjen Bruun brukar aldrig klaga över 70-talets kryddning, men den extra tesked salt som tillsattes hjälpte verkligen inte. Det här var alldeles för salt, torftigt och i princip oätligt, och för en gångs skulle instämmer vi i det då rådande förhållningssättet kring smaksättning: KRYDDA MÅTTLIGT! Betyg: 1,8

Vardagsmat med bjudkänsla

Vi reser nu bakåt i tiden till 1971 och tar en titt i nummer 15. Här hittar vi en lockande bjudningsspecial och ett uppslag om ”vardagsmat med bjudkänsla” med ”middag för några kronor”, där vi även finner recepetet Banankotlett med salviasås signerat matprofilerna Signe Rolf och Göran Helleblad.

Det blir lite kortslutning i hjärnan när man tänker sig vitlökskryddade fläskkotletter med banan, inte minst i sammanhanget bjudkänsla. Skulle man någon gång få för sig att bjuda sin värsta fiende på middag kan tänkas det dock tänkas att det skulle vara lämpligt.

Hur tänkte du här, Helleblad?

Förmånsköpta fläskotletter.

Förmånsköpta fläskotletter kryddade med vitlök, salvia och vitpeppar.

Stekta bananer. Ett självklart val.

Stekta bananer. Ett självklart tillbehör.

Receptet är enkelt och slappt, bonuspoäng på det. Krydda upp fläskkotletterna med vitpeppar, vitlökspulver och salvia och låt dem marinera i sojan i några timmar. Koka upp riset och stek fläskotletterna, därefter bananerna. Servera och hoppas på det bästa…

Servering Banankotellet med salviasås

Familjen Bruun var inte särskilt intresserade av att äta detta, däremot tändes bruunlyktorna och vi fick något lystet i blicken när vi såg tallriken som Allt om Mat serverade rätten på. Är det någon som vet var den kommer ifrån? Vi tar bilden igen – vi vill äga!

Banankotlett med salviasås

Och så smaken. Banankotlett med salviasås hade varit ganska okej utan bananerna, men faktum är att torkad salvia har en ganska genomträngande smak som påminner lite om diskmedel. Det gick dock att äta kotletterna och riset mättade, vilket nätt och jämnt räddade rätten från oätlighetens bruna avgrund. Betyg: 2,2.

Efter det här var vi sugna på något sött och gott. Som efterrätt hade vi valt Brungräddad glass ur nr 10 1976, och det var tur att farbror Bruun hade kavlat ut mandelmassan redan tidigare på dagen för annars hade nog resultatet blivit än mer katastrofalt.

Glass och mandelmassa

Var vi ser här ovan är alltså ett vanligt glasspaket inpackat i mandelmassa. Inga konstigheter.

Brungräddad glass

Man gräddar glasspaketet i all hast på högsta värmen i ugnen, för att sedan servera det genast. Vi glömde dock pensla mandelmassan med äggvita – kanske hade den brungräddade glassen fått mer jämna brännskador om vi hade kommit ihåg det?

Nåväl. Idén är roligare än resultatet. Det här smakade alldeles för mycket mandelmassa, och smälte alldeles för fort. Receptet föreslog att man skulle servera hallon som tillbehör, men eftersom vi redan var mätta på frukt från varmrätten så fick det vara. Betyget blev 2,7 och med den värdelösa konkurrensen från de övriga rätterna blev det här kvällens segrare.

Med detta tackar familjen Bruun för den här gången. Vi forskar vidare i Allt om Mat och är intresserade av att förmånsköpa fler årgångar från 70-talet – tips mottages gärna!

Trevlig söndag – här kommer recepten!

Coquilles à la Ina recept

 

Banankotlett med salviasås recept

Brungräddad glass recept

10 kommentarer

 1. Linda

  Rörstrand Fokus heter tallriken ni är på jakt efter

 2. Anna-Karin

  Härligt att höra att ni har hittat fler guldkorn att botanisera bland. 🙂
  En av Sveriges mest underhållande bloggar, helt klart. Är så glad att ni har återstartat igen. 🙂

 3. Alexander

  Ni är så fantastiskt underhållande, och jag älskar varenda minut jag får läsa om all brun mat ni lagar.

  //Brun i sinne, brun inne

 4. Sillen

  Jag som inledningsvis trodde att det var glace au four på gång … . Denna vintage-veckotidningsreceptklassiker, såväl som recept som bakpärmsreklam för glass, ägg eller margarin. Jag föreställde mig hur gott det skulle vara och det talades om att det skulle tillagas. En kollega jag hade för några år sedan kunde stoltsera med att hennes dåvarande svärmor brukade bjuda på GaF. Själv har jag ännu ej … , ack ja.

  Den där mjukost-ansjovisgrejen: är den verkligen på riktigt eller något ni hittat på själva? Om ni skall få mig att tro på det där får ni allt ta och presentera portionskostnaden i 1973 års mynt!

  På filmarkivet.se kan man f.ö. se Tore Wretman laga brun torsk, året är -66 men så låg han ju i framkant: http://www.filmarkivet.se/sv/Film/?movieid=530 . Jubileumsrullen från -74 är inte heller så tokig, hela temat om 16 rullar omspännande 58-75: http://www.filmarkivet.se/sv/Sok/?themeid=21 .

  • Marie

   Min farmor hade dille på att servera glace au four under 80-talet. Jag var barn då och gillade glass, men glass i ugn var hur äckligt som helst. Blä. Äggigt. Men det finns en annan variant där man i ett förgräddat pajskal lägger skivad glass, strör över O’boy, täcker med skalad och skivad apelsin och toppar med marängsmet. In i ugnen på hög värme och servera. Mer okej än GAF.

   • Deborah

    Varianten som du beskriver är ju glace au four så vitt jag vet (nåväl, Oboy ingår nog inte i originalreceptet) förutom den mer moderna pajbotten. Hur 17 gjorde din farmor så att den blev äggig? En välgjord glace au four är inte fy skam!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*