Läsarnas bruna val

Tänk att i år kan både familjen Bruun och SMHI lova en brunare höst än någonsin, Den bruna maten kommer nämligen att komma ut som bok på Galago förlag. Årets presentbok eller årets dasspapper? Spekulationerna är många, men du som redan nu vill dofta lite på den kommande fröjden kan t ex passa på att besöka Bokus eller Adlibris.

På tal om lukter. Famljen Bruun sitter i detta nu med näsorna långt nosande nere i receptkartotekens dunkel. Det väljs och vrakas bland de 150-talet recept som har figurerat här genom åren, allt för att hitta den ultimata sammansättningen till en 200 sidor högst lönnfet bok om brun mat. Naturligtvis kommer alla svunna tiders pärlor att pryda sin plats i boken – ni kommer med andra ord att känna igen er – men eftersom boken inte hade varit möjlig utan något intresse från er kära läsare, vill vi gärna att ni ska rösta fram en middag som vi kommer att laga BARA FÖR ER, och presentera i boken.

(Och ja, för er som inte ids köpa boken kommer denna middag naturligtvis att dyka upp här på bloggen vid något tillfälle).

Förfarandet är enkelt och som vanligt: Förrätt, varmrätt och efterrätt/vickning. Här krånglar vi inte till det! I respektive kategori tävlar fem olika recept som vi har sparat till just detta tillfälle, ni ser dem nedan – se, läs, gör din bruna röst hörd och rösta! Röstningen är öppen till den 13 maj.

Förätter

 

Som förrätt röstar jag på...

 • Consommé med garnityr (8%, 33 Votes)
 • Tomataladåb med räkmajonnäs (66%, 258 Votes)
 • Aptitretare (7%, 26 Votes)
 • Melonsallad (9%, 37 Votes)
 • Krabba med grön sparris (9%, 36 Votes)

Totalt antal röster: 390

Loading ... Loading ...

 

Varmrätter

Som varmrätt röstar jag på...

 • Kalvfärstimbal (30%, 113 Votes)
 • Korvragu med kastanjer (21%, 80 Votes)
 • Färgskön fläskgryta (3%, 11 Votes)
 • Sufflé på en svampburk (16%, 59 Votes)
 • Färsfylld selleri (31%, 117 Votes)

Totalt antal röster: 380

Loading ... Loading ...

Efterrätt/vickning

Som efterrätt/vickning röstar jag på...

 • Finska struvor (35%, 140 Votes)
 • Skinkstrutar - gratinerade med ost (6%, 23 Votes)
 • Tunga och legymsallad (35%, 139 Votes)
 • Potatispaj med blåbär (12%, 46 Votes)
 • Färsfylld lök (13%, 52 Votes)

Totalt antal röster: 400

Loading ... Loading ...

 

19 kommentarer

 1. Emmo

  Riktigt svårt att välja mellan tunga och struvor. Tror ändå struvorna ser intressantast ut.

 2. Malin Björnhäll

  Min röst får gå till den färsfyllda löken. Ser helt galet oaptitligt ut men något säger mig att det kanske är gott.

 3. Malin, färsfylld lök är förmodligen rätt gott – så det kan vi inte rösta på. Vad är det för skoj med mat som är god? Speciellt när det inte är vi som behöver laga och äta den? ^_^

 4. Helen

  Som den finländare jag är känner jag mig nog lite stött över att ni tagit med finska struvor som någon form av konstig 1970-tals rätt. Struvor hör nämligen till 1 maj-firandet här i Finland, fortfarande, även om vi skriver år 2012! Så det är inte alls några ”svunna tiders pärlor”, utan ett traditionellt finländskt bakverk som förmodligen aldrig ingått i det svenska köket. Att koka struvor är en konst som det tar ett tag att lära sig, men är väl värt besväret.

  • Fru Bruun

   Men varför ser de ut som bajs..?

   • Anders Sjölander

    Nejdå, de ser ut som kringlor. Formade som små människohjärnor.

  • V.S.

   Struvor ingår i det svenska köket också, fast det har blivit så att de brukar friteras på struvjärn istället för att spritsas ner i oljan. 🙂

   (Så: http://www.flickr.com/photos/kerstinkokk/6553350257/)

   Oavsett hur man gör dom är det riktigt gott och inte hälften så roligt som bilden på kortet. ”Tunga och legymsallad”, kom igeeeeen!

 5. Maria

  Alltså, snälla människor, slå ett slag för melonsalladen. Chilisås! Majonnäs! Hönsbröst! GIN! Det kan bara bli fantastiskt.

 6. Anders Sjölander

  Självklart ska ni få äta färsfylld seleri. Vi vet ju hur mycket ni älskar rotselleri.

 7. Jag fröjdas ofantligt åt att man kan förvandla färstimbalen till dietmat genom att ta bort rotselleri.

 8. Sillen

  Allt hade blivit mkt lättare om ni separerat efterrätter och vickning. Men som mor alltid har framhållit: ”he ske int’ värra lhätt ahllt”. Just vicknings-institutet avhandlas mkt fint i en husmorshjälpreda några i bekantskapskretsen innehar. I denna råds hustrun att, när maken alldeles självklart sent kommer hemrumlandes med affärsbekanta, hastigt och osedd smita genom serveringsgången för att i köket ”smygsteka några ägg” att så beledsaga den dramatisk-triumfatoriska värdinneentrén i matsalen.

  Jag röstade på Tomataladåben främst triggad av den hallucinogena färgen, men tänker att Aptitretarna hade varit ett bättre val – isht betänkt det möjliga tillskapandet av en färg- och konsistenstematisk enhet med rotsellerihjärnskålarna, kalvfärstimbalen och den fyllda löken. Vidare valde jag rotsellerigrejen (rotselleri är inte så uschligt som ni vill göra gällande, dock bör den avgjort inte användas skallevis) och som vickning tungan för att den såg så fin ut! Just aladåber minns jag annars från bjudningar hos äldre damer i släkten då för sisådär trettiofem år sedan. Far brukar f.ö. framhålla som ett tecken på begynnande utförsbacke när en julfiskaladåb visade sig innehålla ofjällad småabborre.

  F.ö. har jag flera gånger i min spröda barndom ätit aladåb på älgmule.

  • Fru Bruun

   Wow, du har nog lagt mer eftertanke på det här än vi! Anledningen till att efterrätter och vickning tillhör samma kategori är att vi har ganska slut på efterrätter värdiga att ingå i Det Bruna Köket. Därför har vi numera vickning som ett alternativ till efterrätt eftersom vi annars skulle få nöja oss med två rätter per tillfälle. Vilket inte alls duger.

 9. Anna-Karin

  Selleri: here we come!!
  Och färgen på förrätten gjorde att den var given!! (Fast den är ju långtifrån brun…)

 10. Anton

  Jag gillar att en del av valen nästan känns lite hoppfulla – fläskgrytan, skinkrullarna och blåbärspajen låter nästan som saker man skulle kunna laga även i dag och det går säkert ner utan större motstånd, så jag kan tänka mig att ni skulle dra en lättnadens suck om det var dessa alternativ som vann, frågan är bara vem som vill rösta på de rätterna när det finns sådana exotiska delikatesser som tomataladåb, tunga och färsfylld selleri att välja mellan? Frågan är om vi läsare inte har en del sadistiska drag, man kan åtminstone tro det när man ser vilka rätter som leder omröstningarna!

 11. linnea

  slut på receptkort värdiga att bli en brun middag? det är ju katastrof! ni får efterlysa på anslagstavlan hos er lokala ica-handlare, gå bananas på kungliga biblioteket, starta en insamlingsgrupp på facebook?

 12. Tack för dessa trevliga receptkort!

 13. Asdf

  Jag vet att den inte vann, men ni MÅSTE göra melonsalladen – jag är genuint fascinerad av vilken slags matpsykos om man öppnar kylskåpet och tänker ”hm, vad ska jag göra idag? En trevlig sallad med melon, hönsbröst, chilisås och en skvätt gin kanske?”

  • Fröken Ulk-Tvärhagen

   Håller med till fullo… förstår verkligen inte hur tankeprocessen bakom recepten gick till men lutar kanske mer åt att ginen var början ev. blandat med en matpsykos.

   Vet att min kommentar är något senkommen men jag hittade hit först för någon vecka sedan och har nu varit inne dagligen trots detta hoppas jag ni ser och följer min och Asdf:s uppmaning.

   • Håll ut. Melonsalladen ligger på familjens ”att-göra-lista”. Urk.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*