Sjuttiotalsdrinkarnas återkomst

Spritexpertisen på Systembolaget berättar i boken ”Drinkar från förr och nu” att vad som skiljde 70-talets dryckeskultur från föregående årtionde var en tydlig trend mot renare spritsorter. Vodka och brännvin började slå ut whisky och cognac, även om dessa ändå levde kvar lite på lånad tid och fick sin revansch senare under åttiotalet. Följ med Den Bruna Maten och Peter Sellin på Stockholm Bar Akademi på en resa med den alkoholhaltiga tidsmaskinen. 1970-talets spritkultur var precis lika krystad som dess matlagning.

Prairie Oyster

Detta är en mytisk drink, även om det troligen är fler som hört dess namn än som verkligen smakat den. Bloody Mary är för fegisar, Prairie Oyster för de modiga. Den går under kategorin återställare, och är lika fruktad som vördad, och anledningen till detta skulle snart gå upp för oss. Detta recept kommer ur boken ”Cocktails och andra drinkar” skriven av Raymond Lindgren, ett svenskt standardverk under sjuttiotalet.

Häll 4 cl cognac, några droppar vinäger och en sked Worcestershire sauce i ett glas. Tillsätt ytterligare en sked ketchup, och rör om. Provsmaka. Flera gånger om du törs. Drinken inger fruktan redan i detta stadium, och fick tre vuxna män att bli darriga i knävecken. Det här är ingen lekstuga, utan ren och skär terror. ”Syftet med terrorism är att terrorisera”, sa en vis, och på 70-talet mycket populär man en gång. Det har hävdats att detta citat har samband med politiska attentat, men det skulle lika gärna kunna hänga ihop med Prairie Oyster. Detta var riktigt vidrigt, både till utseende, lukt och smak. Faktiskt bland det värsta som den ingalunda fisförnäma panelen någonsin hade smakat.

En bild säger mer än tusen ord heter det ju. Detta är Peter Sellins betyg på Prairie Oyster.

 

Häll över blandningen i ett vinglas. Lägg försiktigt ner en äggula så att den inte går sönder. Krydda med cayennepeppar. Drick i en enda klunk, och din baksmälla har gått över. Alternativt kräks du. Prairie Oyster smakar skit, för att uttrycka sig diplomatiskt. Även en inbiten alkoholist skulle ha svårt att få ner detta motbjudande drickjom, kanske något att bjuda på i förebyggande syfte? Betyget blev 1 av samtliga provsmakare. Detta är en drink man enbart lagar till sina värsta fiender.

Välkommen "kompis". Ta ett glas.

 

4 cl cognac

Vinäger

Worcestershire sauce

Ketchup

Ägg

San Francisco

En favorit på drinklistan. Visserligen uppfanns den före 70-talet, men dess grundmurade popularitet gjorde den till en äkta discoklassiker. Existerar än idag, även om den för en tillvaro som i jämförelse med 70- och 80-talen närmast är att likna vid en eremits.

Ett högt glas fylls med is, 4 cl vodka och 2 cl bananlikör. Tillsätt lite grenadin och fyll sedan på så mycket det går med apelsinjuice.

Garnera med en skiva apelsin och ett cocktailbär. Dricks med sugrör. Sött och sliskigt som i tropikerna, eller kanske San Francisco. Vi gillade den så mycket att vi gav den betyget 3,5, det högsta betyget av alla de 70-talsdrinkar vi provade. Detta må i jämförelse med Prairie Oyster vara fjolligt, men det var i alla fall gott.

4 cl vodka

2 cl bananlikör

Apelsinjuice

Grenadin

Ynnest

En ynnest är enligt Svenska Akademins ordlista ”en gunst” eller ”ett bevis på välvilja”. En ynnest enligt Raymond Lindgrens bok ”Cocktails och andra drinkar” är någonting helt annat. Återigen stiftar vi bekantskap med 1970-talets besatthet av att stoppa äggula i spriten, men frågan är om det gör oss lyckligare.

2 cl cognac, 2 cl torr vermouth och 2 cl strega skakas med is. Drycken silas ner i ett glas vars kant frostats med socker och citron.

För att fullända det hela lägger man i en äggula som helst ska vara hel. Drick i giriga klunkar, eller med ett tjockt sugrör, det fungerar om du har bra sugreflexer och starka käkmuskler. Tyvärr kan man inte säga detsamma om själva drinken, detta fungerar ingenstans. En motbjudande sörja med obehaglig och slemmig konsistens som fick oss att vilja tugga drinken innan vi svalde den. Om detta var70-talets flaggskepp så drar vi proppen ur båten och skrattar medan den sjunker innan vi återvänder till smuggelöl och bag-in-box-viner. Betyg 2. Urk.

Vi var tvugna att byta till ett tjockare sugrör då äggslemmet fastnade i både röret och halsen.

 

2 cl cognac

2 cl vermouth

2 cl strega

Ägg

31 kommentarer

 1. Peter Olausson

  – När det begav sig bortåt 1870-talet så var ”prärieostron” cowboysarnas omskrivning på tjurtestiklar. Ifall det gör drinken aptitligare.
  – Fann att drinken San Francisco är okänd i staden. Är det en helt svensk grej månne.

 2. Messer

  Även jag har försökt få en San Francisco i San Francisco vilket var helt omöjligt. Ingen visste vad det var.

  • Herr Bruun

   Kan det vara så? Detta borde onekligen undersökas. Tilläggas kan att ingen på Malta verkade ha hört talas om Ris ala Malta, och en bekant till familjen Bruun har förgäves letat efter Wienernougat i Wien. Här finns uppslag till en hel hop vetenskapliga djupdykningar.

   • Anonym

    Den svenska produkten till trots. Wienernougat är ”bara” konditorsnack för ”brun” nougat, dvs en bladning mellan kakaomassa och mandel med mera. Det ljusbruna i mozartkugeln är wienernougat. Namnet skiljer ut wienernougaten från vit nougat och nougatine, två varianter populära i södra Europa. Tror dock inte uttrycket är så vanligt i de tyskspråkiga områdena.

    Wienerbröden har också fått sitt namn efter en konditorsterm, nämligen att de är ofta gjorda med wienerdeg – tusenbladsdeg gjord med jäst.

    Wienerschnitzel och wienermelange (cappuccino) går dock väldigt lätt att hitta i Wien.

   • Anna

    Kanske kan Ris à la Malta bara vara ett feluttal eller felöversättning? På danska heter rätten i alla fall Risalamande, eller Ris à l’amande. Visserligen kass franska, men ändå ett mer förståeligt namn.

    • Anonym

     Trots likheten med det danska namnet så stämmer nog inte denna etymologi.
     Det mesta pekar på att Ris a la Malta har fått sitt namn från rättens ursprungliga garnityr: apelsinskivor.

     I det gamla franska finköket var det vanligt att en ingrediens associerades med en viss region eller en stad (detta burkar vara förrvirrande då rätten ofta inte kommer från området). Rätter som går under beteckningen ”à la florentine” t.ex. ” är rätter med spenat t.ex. oeufs à la florentine, och rätter med tomat kallades ofta ”à la provencale”. Precis på samma sätt fick ingrediensen apelsin associeras med Malta då ön var på tidigare berömd för sina apelsiner.

     Just Ris a la malta dyker upp för första gången i C E Hagdahls kokbok 1879 och kallas för ”Risgryn med apelsiner” med en fransk översättning bredvid ”Riz à la Malte”.

 3. Lottajansson1

  Man har inte hört talas om Rhode Islandsås på Rhode Island heller.

 4. lunkarn

  Såg ingen Philadelfia-ost i Philadelfia heller!

 5. /ca

  Finska pinnar lär inte finnas i Finland.

 6. Peter Olausson

  Bostongurkan är firma Felix amerikanskt säljande namn på något som inte har minsta koppling till det nya landet. Misstänker att det är samma sak med Rhode Island-såsen.

  Ordet wienerbröd finns i Sverige och Danmark. Samma etymologi som wienerdegen så det är ingen förklaring i sig.

  Ris à la Malta menar Jan-Öjvind ska ha en gammal etikett på något med apelsiner i. Själv tror jag mer på att det är en förvanskning av ”risalamande” = ris med mandel.

  • Anonym

   Bostongurkan har förutom namnet nog ingenting med Boston att göra, men anrättningen är en variant på den amerikanska inlagda gurkblandningen ”Sweet Cucumber relish” (även känd som Sweet Relish). Numera är denna lite ovanlig i USA, men kommer därifrån.

   Wienerdegens ursprung är egentligen Tjeckien. Härifrån importerades den jästa kakan kolacy, som i Wien förfinades till tusenbladskakan ”kolatsche”. Sen utvecklade man flera andra kakor med degen vilken exporterades från Wien.

   Ang. Ris a la malta kan du se mitt inlägg ovan.

   • Anonym

    Carl – stort tack för dina upplysande inlägg!

 7. Martin

  Tycker personligen att prairie oyster slår bloody mary med hästlängder. Den är drink och måltid i ett. Blev riktigt sugen!

 8. En San Fransico sitter inte fel, en perfekt sommardrink. Men vi hadeingen aning att den daterades bak till 70-talet, hade nog gissat 80-tal eftersom den drar mer åt det pastelliga glattiga hållet.

  Måste bara få säga att vi tycker ni har en så makalöst härlig blogg, blir så glada över varje nytt inlägg här!
  Ni ligger nu i vår länklista i vårt kök, hoppas många fler hittar hit till er:)

  /Anki o Håkan i Mårtenssons kök

 9. Bcarlsson

  Prairie oyster dricker man mycket i Christopher Isherwoods roman ”Farväl till Berlin” från 1939, den bok som låg till grund för musikalen Cabaret, så det är väl inte precis en typisk sjuttiotalsdrink.

 10. Åldring

  @Bcarlsson – men det är just det – filmen Cabaret kom 1972 (se, se, familj Brun) och där kör Sally Bowles i prairie oyster i Michael York när han är bakis. Vi var några som prövade efter en kväll med rävgiftet Parador – p oyster smakar apa

 11. Åldring

  @Bcarlsson – men det är just det – filmen Cabaret kom 1972 (se, se, familj Brun) och där kör Sally Bowles i prairie oyster i Michael York när han är bakis. Vi var några som prövade efter en kväll med rävgiftet Parador – p oyster smakar apa

 12. Great blog!

  To poop on!

  • Herr Bruun

   Oj. Din Blogg var till och med brunare än våran.

 13. Anonym

  Hoppas innerligt att ni inte glömmer att prova Irish Coffee här på bloggen. Kan inte bli mer sjuttiotal.

 14. some great looking cocktails.

 15. Jonas Frizell

  Har bestämt för mig att det var Tore Wretman som uppfann Rhode Island-såsen. ”Ynnest” lät inte helt dum, om det inte vore för äggulan.

 16. Stina skriver:misste4nker att du redan ttsaet alla mf6jliga sorters mutor, ibland ge5r det bara inte. sje4lv te4nker jag gf6ra ett sista ff6rsf6k (har redan gjort tve5), ge5r det inte denna ge5ng se5 fe5r det vara

 17. Frankly I think that’s absolutely good stuff.

 18. I’m so glad I found my solution online.

 19. IMHO you’ve got the right answer!

 20. It’s always a pleasure to hear from someone with expertise.

 21. Grade A stuff. I’m unquestionably in your debt.

 22. Отличный альбом) На 5+. Рекомендую.Первое, что пришло в голову – такими должны быть «ÃÂ°Ã‘ƒÐ´Ð¸Ð¾Ð½Ð°Ñ€ÐºÐ¾Ñ‚ики».Класс!

 23. death of porn

Trackbacks / Pingar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*