Fler sjuttiotalsdrinkar

Sprit kan man skriva mycket om, och detta är precis vad vi tänker göra. 1970-talet är som vanligt i ropet här på DBM, och trots att drinkkulturen förde en tynande tillvaro under årtiondet när vår vinkonsumtion för första gången i historien översteg spritkonsumtionen var bartendern ändå inte helt utrotningshotad. Med hjälp av Peter Sellin på Stockholm Bar Akademi har vi återskapat gångna tiders dryckesvanor, och delar med oss till törstiga och nyfikna läsare.

Nixon

Richard Nixon var USA:s president mellan 1969 och 1974, och var mer än någon annan favorithatobjekt för sjuttiotalets proggiga studenter.  Han ansågs lömsk, ondskefull och naturligtvis var han representant för kapitalism, krig, utsugning och amerikansk imperialism. Att denna drink uppkallats efter honom kan vara ett varningstecken. Receptet är hämtat ur ”Cocktails och andra drinkar” som gavs ut av Bonniers 1977.

Blanda 2 cl Grand Marnier och 2 cl punsch. Skaka spriten med några iskuber, sila ned i glaset.

Lägg med hjälp av en sked eller ett glas försiktigt ner två äggulor.

Drick den i stora klunkar så att du får med en hel äggula i taget. Gurgla den runt i munnen så att det blandas noga innan du sväljer. Det ser och låter illa ut, men smakar förvånansvärt lent och milt. Om detta är en hyllning eller ett hån mot presidenten är svårt att avgöra. Kanske var det ett personangrepp som slutade med en kram? Nixon är i varje fall värd 2,7 i betyg, nästan gott med andra ord.

2 cl Grand Marnier

2 cl punsch

ägg

Nypondrink

Nyponsoppa är inte alls illa, men hur tror du att den smakar om man häller gin i den? När vi först upptäckte detta recept var vi inte säkra på om det var ett dåligt skämt eller någonting man verkligen drack under 70-talet. Receptet är skapat av Hemmets Journal år 1973, och gavs ut av receptklubben Köksmästaren. Jajamen, de var i farten även när det gällde våra drycker. En spontan kommentar Peter Sellin?

–          Jag har aldrig under alla mina år hört talas om en drink med nyponsoppa, säger han uppriktigt.

Det hade inte familjen Bruun heller, så vi förlitar oss på Köksmästaren. Receptet är en smula luddigt, utan några exakta måttangivelser. Inte ens för ett proffs som Peter Sellin är det helt lätt att reda ut begrepp som ”en flaska” eller ”en liten burk”. Tiden har uppenbarligen hunnit i kapp nypondrink så vi får helt enkelt göra vårt bästa.

Häll den färdiga nyponsoppan i ett stort isfyllt glas och blanda med saften av en halv pressad citron. Fyll glaset till två tredjedelar och tillsätt 4 cl gin. Tillsätt tonic tills glaset är fullt.

Garnera med citronskivor, och drick med sugrör. Detta låter riktigt illa, men faktum är att det är snudd på gott, om än en smula ovanligt. En syrlig, kall nyponsoppa med lite sting från kolsyran, men nypon och citron visade sig ha en rent häpnadsväckande förmåga att dölja spritsmaken. Troligen skulle det gå att öka dosen alkohol betydligt om man är lagd åt det desperata hållet. Vi gav den betyget 2,5, kanske hade vi gett den mer om vi inte varit tvungna att gå upp och jobba dagen efter.

4 cl gin

Nyponsoppa

Färskpressad citron

Tonic

10 kommentarer

 1. Maria

  Kombinationen Liqeur 43, varm nyponsoppa och en mjukvispad gräddklutt, serverad i ett shotglad, är inte heller att förakta, även om jag tror den är mer 80-tal än nåt annat. Om ni fick nyponsoppa över, tänkte jag…

  • Johan Lindström

   Tror att den drinken av någon anledning kallas för ”Åsa-Nisse”. Går att göra med blåbärssoppa också, men då kallas den ”Mora-Nisse”.

   • Maria

    Varm blåbärssoppa, iskall punsch och gräddklutt var jag tvungen att testa för lite sen och det var faktiskt inte att förakta. =)

 2. Ola Hellsten

  Nu var ju inte Nixon bara ett ”hatobjekt för proggiga studenter”. Han var en brottsling och en skrupelfri lögnare som ställde till med en av de största skandalerna i amerikansk presidenthistoria. Även flertalet republikaner hävdar att han är den värsta president landet någonsin haft.

  Men drinken måste testas!

 3. Ola Hellsten

  Nypondrinken verkar suverän också. Ska testa så fort klockan slagit tolv!

 4. Anonym

  Appropå Nixon så måste ni se den här reklamfilmen: http://www.youtube.com/watch?v=OonAuLOIjZ0 Inget matrelaterat, men cementerar hela temat med 70-talsäckel som ni haft hittills på bloggen.

 5. Inger

  De råa äggulorna får ni nog ha för er själva, jag står över helt frivilligt. *asgarvar* Men jag gillar nyponsoppa naturell 🙂

 6. Ganta

  DBM the next generation. Me likey!

 7. DrinkExperten

  Dem här drinkarna är goda fast ifall ni vill dricka en otroligt god drink så behöver ni bara hälla lite blåbärssoppa, gin, tonic, och öl i ett vanligt glas och blanda lite.
  Sen är det bara att dricka och njuta av den goda smaken.. 🙂

 8. dingdong

  Finns faktiskt en god nypondrink:

  Nyponros:
  4 cl Amaretto
  1,2 dl varm nyponsoppa
  Lättvispad grädde
  Mandelbiskvier

  Blanda Amaretto i ett vinglas eller mugg. Skikta över lättvispad grädde. Sprinkla över krossade mandelbiskvier.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*