70-talet är tillbaka

Vi har sett det hända med maten, vi har sett det hända med köksinredningen. Nu är det dags att ta med sig 70-talet till bardisken. Den Bruna Maten har varit på Stockholm Bar Akademi och provsmakat det bästa och det värsta ur gårdagens drinkrepertoar, och i en serie på tre artiklar kommer vi här att leverera ett närgånget resereportage till spritens värld.

Vi kan börja med att säga det rent ut. 1970-talet var inte drinkarnas bästa årtionde. Om 60-talet hade stått för flärd, stil och elegans, var 70-talet ungefär dess raka motsats. Ledorden var proletärt, primitivt, och barfota, men det fanns ett fåtal tappra som höll fantasin levande. Ibland med gott resultat, ibland inte. Några av drinkarna vi presenterar här är uppfunna på 70-talet, andra är äldre, men ännu populära under det bruna decenniet. De har en sak gemensamt. Detta är ganska säkert vad du kunde få i baren på vilket stadshotell som helst för trettiofem år sedan.

Blue Lagoon

Blue Lagoon är en klassiker som aldrig riktigt gått ur tiden. Klädsamt blå, naturligtvis, och med lagom frisk smak. Receptet kommer i en mängd olika varianter, bland annat med fruktsaft och mörk rom. Det här är hämtat ur en bok som 1988 trycktes i DDR och utgavs av Systembolaget, ”Drinkar från förr och nu”, där man hävdar att Blue Lagoon under 70-talet istället tillreddes på vodka. Vi tar drinkmästaren Peter Sellin på Stockholm Bar Akademi till hjälp och gör ett försök.

6 cl vodka och 1 cl blå Curacao blandas med is, och några droppar citron tillsätts.

Skaka ordentligt. Sila och servera i ett martiniglas och dekorera sedan med apelsinskal.

Resultatet är faktiskt vackert. Lite som en gul fisk i ett blått hav. Smaken behagligt sval. Det är inte att undra på att den fortfarande är populär. Betyg 2,8.

6 cl vodka

1 cl Blå Curacao

Några droppar citron

Gröna hissen

Denna har vi väl alla hört talas om. En drink man brukar skratta åt, trots att väldigt få faktiskt har druckit den. Varför den heter gröna hissen? Tja, färgen kanske inte behöver förklaras, men själva hissen är ett löjligt fascinerande fenomen som blir än mer fascinerande ju fler gröna hissar du dricker. En perfekt drink när du tar dig en fylla i ensamhet.

4 cl gin blandas med 2 cl Grön Curacao i ett glas med några isbitar. Fyll på med Pommac och rör om. Lägg i två russin.

Ta en titt på hissen. Kolsyran från Pommacen fastnar på russinen som stiger till ytan där kolsyrebubblorna försvinner och russinen sjunker, en process som upprepas i det oändliga, och dessutom är barnsligt kul att titta på.

Garnera med en citronskiva och servera med sugrör. Betyg 3,5.

4 cl gin

2 cl Grön Curacao

Pommac

5 kommentarer

 1. Jag har alltid undrat över hissen. Tack!

 2. Tobbetroll

  Gröna Hissen är en klassiker, faktiskt den första drinken jag drack med alkohol i, och då är jag ändå född 87. Den rekommenderas varmt!

 3. Ola Hellsten

  Byt ut vodkan i Blue Lagoon mot gin så blir det en Blue Devil, en av mina favoritdrinkar som jag fortfarande beställer då och då på mina sällsynta barrundor i Stockholm.

 4. Mårtenssons kök

  Gröna hissen tillhörde favoritdrinken när man gick på mellanstadiet! Jo då, mellanstadiet… Det var alltid den drinken som vi beställde när vi lekte och låtsades vara vuxna:) Behöver jag säga att jag är uppväxt på 70-talet?
  /Anki

 5. Anonym

  Blue Lagoon, som jag smakat den var mer sprite än sprit. Typiskt misshandlad drink.

  Den drink som är mest 70-tal tror jag nog ändå är Irish coffee. Tror den t.o.m uppfanns på 70-talet på nån irländsk flygplats och sen spred den sig som en löpeld. Många verkar inte ha förstått själva poängen med den, nämligen att den vispade grädden som ligger högst upp ovanpå kaffet som en skumkrona gör att hela drinken liknar en pint irish stout (typ Guiness).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*