Kom in på en öl och en smörgås

Kom in på en öl och en smörgås är namnet på ytterligare en reklamskapelse från Pripps, som måste varit ett otroligt innovativt och produktivt bolag vid den här tiden. Boken har inget angivet tryckår, men andas sent 60-tal, och är en gåva till Den Bruna Maten från en vänlig läsare som uppger att den härstammar från 1967, en uppgift som låter mer än trolig. Detta är alltså en föregångare till God mat och gott öl, och ursprungligen har den haft en flexidisc med Olle Adolphsson, vilka båda nu sorgligen försvunnit. Enligt texten på bokens baksida är det här en receptbok och en stridsskrift mot krångliga bjudningar, uppstyltad formalitet och ängsliga värdinnor.

Dubbelmacka, pre Linda Lovelace.

 

Hela tre sidor av bokens inledning ägnas åt att tala om att även kvinnor kan dricka öl, uppenbarligen ingen självklarhet år 1967. Kanske var ölet en grov och besk historia endast avsedd för storväxta och tatuerade hamnarbetare och ingenting man gärna såg i händerna på små trendiga popflickor med omsorgsfullt lagd kajal och symmetriska Vidal Sassoon-frisyrer? Har världen verkligen ändrats så mycket sedan dess? Det var ju ändå då den moderna tiden började, med ungdomsmode, popmusik och amfetaminmissbruk. Det låter otroligt, men verkar icke desto mindre vara fallet.

Att det är ett bryggeri som gett ut boken märks tydligt, men är faktiskt även en del av charmen. Ölflaskorna här på bilden ser trots att man ansträngt sig och sprayat vatten på dem inte särskilt vare sig goda eller inbjudande ut. Snarare lite fesljumma och blaskiga, vilket med tanke på dåtida svensk ölkultur även troligen var fallet. Det är ju faktiskt inte förrän under de senaste tio-tolv åren som mikrobryggerierna ploppat upp på allvar, och vi fått andra produkter än smaklös kiss-på-flaska-öl av sedvanlig amerikansk typ.

Potkes eller potkäs är ett recept som dyker upp lite varstans i 60- och 70-talens matlagningslitteratur. Frågan är om det var ett vanligt recept eller om det bara var vad mat-eliten ville pracka på oss vanliga dödliga dumskallar? Dessa raders författare ringde sin gamle far för att höra efter, och fick till svar: ”Vad hette det sa du?” Ett yttrande som väl antagligen besvarar ovan ställda spörsmål. Den brune fadern förnekar ivrigt och enträget, liksom vid en slags matens Nürnberg-rättegång, all inblandning i, eller kännedom om detta tvivelaktiga ostrelaterade födoämne. Potkes uppges vara en blandning av gamla hårda ostkanter i varierande grad av förfall och smör. En tidig variant av mjukost? Trots att varken ost eller smör ingalunda är att förakta som mat betraktat inger receptet till potkes inte någon större lust till avsmakning, i varje fall inte hos Herr Bruun.

Även utländska öl presenteras, men notera att dessa inte fått någon ”aptitlig” dusch. Kanske för att inte förleda läsarna till att börja experimentera med riktig öl istället för den Prippska planekonomiska statsbryggden. Ett synsätt som skulle nå sin svenska fulländning med KF:s blå-vita förpackningsförintelse just under 1970-talet. För säkerhets skull citerar man även Carl von Linné. ”Utländska öler behöfwa icke at förskrifwas för wåre Swenska magar, ty det wore at gå öfwer Sjön efter watten.” Av intresse är även att notera utseendet på Löwenbräu-flaskan, vars färgschema här endast går i vitt och guld istället för det klassiskt blå. En exportvariant eller helt enkelt ett tidigare utseende?

Som synes var den tyska riksdagen vettigare än den svenska.

 

Recepten i denna bok är som namnet antyder inte av den svårare arten. Här befinner vi oss i mackornas förlovade land, en nation som i varje fall Herr Bruun gärna skulle skaffa medborgarskap i. Faktiskt låter de flesta av dem ganska goda, vilket till viss del bevisats av ”Falsk pizza”, som vi provåt för ett par veckor sedan.  ”Vem som helst kan gör en smörgås. Det tar två minuter” deklamerar de av Pripps utsända matexperterna Agnete Lampe och Per-Henry Richter. ”Med detta som grund klarar ni minst nio olika, lätta, goda smörgåsar. Ni behöver: ägg, tomatketchup och senap, gurka, rödbetor, en burk sill, leverpastej, korv och lök.” Det är alls ingen omöjlighet att detta, med undantag för leverpastejen, kommer att landa i Herr Bruuns innanmäte en vacker och inte alltför avlägsen dag. ”Det här är ingen roman. Det är ingen kokbok. Det är ingen reklamskrift (?), det är kort och gott 104 sidor underhållning. Ni kan läsa den hur ni vill. Det är det som är meningen.” Ganska likt DBM med andra ord.

35 kommentarer

 1. Agneta Lampe you say. Jag har hennes Swedish smorgasbord här hemma, har nog aldrig lagat något ur den, men den pryder sin plats i köket.

 2. vanja

  Vi gjorde alltid Potkes/potkäs av gamla ostkanter när jag jobbade i Saluhall i Stockholm och detta var 2006. Det var iofs inte den mest ”obruna” ostdisken och ej heller den fräschaste så jag kan inte göra reklam för detta mos. Men, det verkar i alla fall som att ostmosen på vissa håll överlevde 60-talet.

 3. Jocko Apa

  Gaaah! Sluta manifestera fullständig okunnighet om mat. Jag är född 1980 och har både ätit, gjort och läst om allehanda varianter av potkäs. Det här sänker ju hela bloggen.

 4. Mr Seasword

  Jag vill uppmuntra till att prova potkäs! Rätt blandning av gamla (gärna starka) ostskalkar, smör, sprit och kummin är det en höjdare med bett i.

 5. Slaskman

  Denna lilla bok har nått kultstatus bland ölfetiticher
  Har både den och flexiskivan…

 6. Slaskman

  Denna lilla bok har nått kultstatus bland ölfetiticher
  Har både den och flexiskivan…

 7. Jan Frelin

  Min morsa har den! Jag tycker den är rätt trevlig.

 8. Jan Frelin

  Morsan gjorde för övrigt också pottkäs.

 9. Carina

  Aha det var så de hette! Jag kallade det sladdrig vintlskiva… Jag har den också. I samma bakficka som skivan ligger i finns även ett gäng små pappersplanscher med så kallade ”ölplojar” på. Författare uppges vara Beppe Wolgers.

  ”Öla är ett mjukt runt ord, godkänt av Sveriges Radio”
  ”Vuxna har öl, barn har Malte och Humle” (minns någon Humle o Dumle?)
  ”Ge mig en kvarts öl om dagen och jag skall göra dig till en ny man”
  ”Har man tagit öl i båten får man ro tomflaskorna iland”

  Knäcke med leverpastej och inlagda rödbetor (istället för dito gurka) är en riktig höjdare från denna bok.

 10. Anonym

  Potkäs är väl en försvenskning av ”potted cheese”, och är rent genialiskt som pålägg. Jag funderade på att göra det så sent som häromdagen, min saligen avsomnade mormor till minne.

  • Anna

   Nej, det är ett tyskt ord. Pot = kruka, kes/käs=ost. Krukost förekommer på svenska.

 11. Anonym

  För övrigt tycker jag att det här inlägget behöver ackompanjeras av Gunnar Winalds gamla dänga ”Följ med mig hem”, med den smärtsamma textraden ”Jag bjuder på ett glas med vin och en macka”.

 12. Christian

  Tja, antingen ringer man gamla människor och frågar vad de åt för 40 år sedan eller så googlar man. Potkes – ungefär 16 400 resultat (0,19 sekunder). Man kan ju göra båda delarna. I vilket fall som helst behöver man i dagens värld inte sväva i okunskap om ett ämne innan man skriver ett blogginlägg om det. Research, herr Bruun!

 13. Ja potkäs är en av min fars favoriter och inet högtidsbord är komplett utan den, förvisso innehåller nog ”vår” potkäs mer brännvnin än gemene mans…

 14. Malin

  Är jag den enda som undrar varför de debatterade drickandet/ickedrickandet av öl i den tyska riksdagen?

  • Herr Bruun

   Det hade varit intressant att få veta. Öl kanske bara var ett vanligt samtalsämne där?

 15. Jens

  Ja potkäsen har väl egentligen aldrig gått ur tiden. Se bara här: http://www.ostochkex.se/buffe/potkas/

 16. Gäst

  En någon sorglig kommentar till ditt fina inlägg är att kvinnors öldrickande hänger starkt samman med mellanölets introduktion 1965 (togs bort 1977) Mellanölet är även en stor bidragande faktor till de kvinnliga 40-talisternas ökade alkoholkonsumtion idag. Dvs de många kvinnliga (och manliga) pensionärs-alkisarna.

 17. Halvdansken

  Nu får jag nog instämma i den kören som kräver aningen mer research. Potkäs är inte nåt bortglömt, och 1967 var det förmodligen mellanöl i flaskorna. Något som togs bort lagom till att jag började intressera mig för alkohol (dvs nånstans i 15 – 16 års åldern).

 18. maria

  Ja, denna skrivelse kommer jag ihåg. Kan förstå kultstatusen på den i dessa dagar

 19. Halvdansken

  Korven uppe till höger på omslaget (den vita) ser misstänkt likt ut en Spickekorv. En väldigt hårt saltad och rökt korv som inte finns längre. Djup saknad av denna halvdansk. Allt var inte sämre förr…

  • Mårtenssons kök

   Halvdansken; Visst finns spickekorv kvar! Jobbar på en ICA-nära butik i Köpingebro i Skåne där vi har egen köttillverkning av bl.a rökt korv (inga rökaromer utan rökt i rökeri), leverpastej, leverkorv och Spickekorv!
   Har du vägarna förbi så…

 20. Anonym

  Svensk öl må smaka piss, men den är knappast av amerikansk typ. Där snackar vi något mycket blaskigare – en hel ny dimension av utspäddhet.

  • Chris

   Amerikansk öl är mer än bara blask. Det finns över 2000 licensierade bryggerier bara i USA, du kan ju t.ex kolla in den här sidan: http://www.pastemagazine.com/blogs/lists/2009/11/the-25-best-american-breweries-of-the-decade-2000-.html
   Många av dessa bryggerier har på senare år börjat dyka upp på bolaget och på pubar med lite bättre koll än det lokala haket.

   • Anonym

    Mycket väl medveten, drack inte en enda äcklig öl senaste gången jag var i USA, utan enbart mikro/craftgrejer: belgiskt, stout, pale ale etc av sån fin kvalitet.

    Med ”amerikansk öl” menade jag såklart öltypen American Lager: http://en.wikipedia.org/wiki/American_lager

    Den pissigaste i världhistorien med Miller och Anheuser-Bosch som gärningsmän.

 21. Ragnhild Nyhlen

  Boken är från 1983. Den gjordes alltså i retro-anda redan då, vilket kanske gör att den egentligen inte passar in på den här bloggen. Men det är ju en väldigt trevlig bok med mycket gott att laga och läsa så visst är den värd uppmärksamhet.

  • Slaskman

   Icke att första upplagan är från 1983 !!!

  • Den ÄR från 1967.
   Se KBs databas över svenskt tryck:
   http://libris.kb.se/bib/8224374
   Och verkar inte heller ha tryckts om senare.
   Jag har två ex, varav jag haft den ena bra mycket längre än -83…
   Det ÄR Beppe som gjort de ”roliga” plojarna i fickan på bakre pärmens insida, det framgår av innehållsförteckningen.

 22. Carolina

  Någon vänlig skäl har lagt ut Olle Adolphsson sköna visa på Youtube!

  http://www.youtube.com/watch?v=JMrOTnK7RWw

 23. Jaag

  Gaaah! Slängde den boken för en månad sedan med skiva och allt.

 24. Martinus

  Preis har jag smulat ned rester av vällagrade blåmögelostar, rivit ned en bit pecorinokryddad ost typ gouda o blandat med 1/2 mängden smör o en bra skvätt rom o paprikapulver. Det åkerr ned i en litet krus, får mogna 1 vecka i kylen.
  Ätes på kex med Sauternes eller annat sött efterrättsvin alt öl till.
  Gott!
  (PS Har funnits i Tyskland/Österrike sedan evigheter, i bayerska ölträdgårdar kan man på sommaren beställ ”Obatzda” – en mycket snarlik variant där camembert eller andra mognade mjukostar blandas med smör,mycket finhackad lök, paprikapulver , eventuellt kumminfrön, salt o peppar o lite ”weissbier”- Veteöl tillsatt. Serveras med/på bröd till ÖL.)

Trackbacks / Pingar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*