Carl Butlers Kokbok

Med hockeyfrilla genom gourmetvärlden


Carl Butlers kokbok, som gavs ut av Forum 1974, säga ha varit en klassiker i kokkonstsammanhang. Klart är i varje fall att väldigt många verkar ha haft den. Om de uppskattade den eller ej är en annan femma, men den gav upphov till minst en uppföljare, så någon någonstans måste ha ansett det värt det, trots att antalet exemplar man finner på loppisar låter antyda motsatsen. Efter vad vi på DBM fått för oss var denne Carl Butler någon sorts dåtida matkändis och lär även haft en restaurang, Svensson & Butler, på trendiga Rörstrandsgatan i Stockholm. De som kan historien riktigt bra säger att det faktiskt var Carl Butler som gjorde Rörstrandsgatan trendig.

Hockeyfrilla? Oh yes baby!

Här ser vi charmören Butler själv, komplett med hockeyfrilla och en mustasch som skulle fått det manliga klientelet i red light district att bli gröna av avund. Tillsammans med ett glas vin ber han bordsbön för de ännu orörda fläskkotletterna som här darrar en smula av bävan inför vad som komma skall. Carl Butlers kokbok skiljer sig från de flesta andra samtida alster på så sätt att rätt många av de utlagda rätterna verkligen ser ut att vara ätbara. Troligen prenumererade han inte på Mästerkockens receptkort. Enligt designjournalisten Hedvig Hedqvist så ”gjorde Carl Butler kokböcker på samma sätt som Ikea gjorde monteringsanvisningar, och till och med männen blev nu intresserade av att laga mat när de kunde sätta ihop en rätt likadant som en möbel”.

En av de anrättningar han ville få oss att äta var Steak and Kidney paj. Notera att han verkar ha ansett det engelska ordet pie lite för avancerat för oss vanliga dumma svenskar så att han för säkerhets skull översatte det. Steak and kidney visste ju alla sedan barnsben vad det var, eller var det måhända så att bokens författare ville visa att han minsann kunde utländska? Den irriterande nutida sedvänjan att blanda flera språk i en och samma rubrik är med andra ord inte så nutida som vi tror. Familjen Bruun lade dessutom märke till att servisen var väldigt snarlik deras egen 70-alsservis, om vi än misstänker att Herr Butler inte införskaffat sin på Ikea. Ett plus i kanten för det Albrecht Dürer-liknande typsnittet med sina kvadratiska punkter inte att förglömma.

En kopp choklad, hoppas vi.

Som vi åtskilliga gånger konstaterat är det få maträtter, varken nutida eller dåtida, som gör sig särskilt bra i närbild. Liksom för att bevisa detta har Carl Butler ställt fram en skål fylld med, ja vad kan det vara? Vi låter bli att spekulera i frågan för att ge läsarnas fantasi utrymme för vidare spel, men färgskalan blir knappast mer 70-talig än så här. Carl Butlers kokbok har behandlats tidigare av större specialister än familjen Bruun, och lär förmodligen göras även i framtiden, men ett länktips för den intresserade är bloggen Öhmans mat och vin, som specialiserat sig bland annat på denna bok.

http://ohmansmatovin.wordpress.com/2010/01/19/carl-butler-jag/

25 kommentarer

 1. Marianne Heed Miskar

  Hoppsan, nu har ni allt skitit i det blå skåpet (som man sa på 70-talet)!
  Butlers första kokbok tillsammans med Anna Bergenströms är allt som behövs för att börja lära sig laga riktigt god mat… Testa Butlers Boef Bourgignon, eller den fantastiska lammlådan! När den här boken kom var den en reaktion mot all äcklig mat som lagades, precis sån mat som ni (och vi) haft så roligt åt här på den bruna maten.
  Lycka till med lammlådan!

 2. Alvskogen

  Carl Butler var ett unikum i sjuttiotala kulinara sammanhang. Just därför att hans mat inte alls var sådär särdeles brun av sig.

  Brun mat får det att vända sig i magen på mig. Men Butlers biffar med gräddsås och salviapotatis, aktualiserar jag fortfarande och lika njutningsfullt då och då, nuförtiden.

  • Tur att det fanns nyanser av brunt, då som nu. 🙂

 3. OMG, skeden/gaffeln som sticker upp ur pajen … det är exakt samma sort som mina föräldrars finbestick ju! Som de dessutom fortfarande använder! Haha!

  Steak & Kidney Pie som sådan – njurar är ingen hit. Det är som lever. Läbbig konsistens och smakar för mycket järn.

 4. Bheek

  Alltså! Nä nu! Ska ni svärta ner ikonen i mathimlen? Car Butler är allt annat än brun! Det är tidens tand som har blekt de mustiga färgerna något. Senast igår hade jag världens bästa kokbok framme och lagade en Boef Bourgignonne till kvällens 85-årskalas! INGEN kokbok kan mäta sig med hans! T o m hans Steak and kidney paj är en kulinarisk höjdare!!
  Testa gärna ”Chicken a la King”. Vi får se vem som skrattar sedan!!;-)

 5. Eva Lagerstedt

  Utmärkt kokbok. Testa den chokladmoussen som visas på bilden. Mums

 6. Melker

  Kan inte boken utantill men drar mig till minnes både sallad nicosie och grekiska köttbullar som var överjävligt goda. Den här kokboken var bra på riktigt.

 7. Birgitta

  Recept som håller fortfarande. Höjarrecept!

 8. Gustav

  Några små nyanser av brunt men i övrigt en riktigt bra kokbok som fortfarande håller 37 år senare. Boeuf bourguignon’en är en klassiker!

 9. Tigerlilja

  Den var inte alls så vidare jättebra. Cattelins var mycket bättre!

 10. Eva

  Och för att forsätta invändnigarna, dåtida matkändis javisst, men såvitt jag vet var han verksam som matskribent på Svd tills för sådär 10 år sen.. det är rätt nutida.
  Han dog i höstas, btw..

 11. maria

  Åhh, ja nu ligger familjen Brun illa till. Carl Butler. Parmesanostpajen, lammlådan….mmmm.
  Förresten, jag ångar mig TACK SNÄLLA FAMILJEN BRUUN, nu skall jag genast ta fram Carl Butler igen och laga lite god 70 tals mat. Det var längesedan.

 12. maria

  Förresten – en utmaning till familjen Bruun. 70-tals maten framför alla…..FONDUE, dvs kött fondue. När får vi läsa om familjen Bruuns Fondue kväll ??!!??

 13. Suss

  Åh gode gud, den här står ju hemma i bokhyllan x).
  Tack för en fantastisk blogg, jag gråter bokstavligen av skratt när jag läser alla recept! 🙂
  Och alltså, varför blir saker och ting så mycket värre av ett extremt genomtänkt namn som för tankarna till finfin matlagning 😉

 14. Babs

  Den står även i min kokbokshylla och det finns faktiskt ingen chokladmousse som slår den som ni visar upp på bild (ja, det är choklad i glaset!). Så även om jag fnissar lite åt bokens fantastiska 70-talslayout så skulle jag aldrig förvisa den från hyllan. 🙂

 15. Rasamara

  Carl Butlers kokbok är helt unik. Den kan få vilken novis som helst att bli en stjärna vid spisen.

 16. Hakan almstrom

  er snutiga ton mot carl butlers kokkonst skjuter över målet rejält. chokladmousse är för det mesta brun till färgen, liksom en del annan mat. vad butler gjorde, var att dels lära folk att laga mat, dels att föra in god o intressant mat från grekland, frankrike, irland och många andra länder. han propagerade för lammkött (dittills föraktat i sverige) och för många andra maträtter som var själva motsatsen till tung, brun, fantasilös, sås-och -potatis-tradition.

 17. Yvonne Olsson

  Carl Butlers kokbok med utgivningsår 1974 väckte mitt intresse för både kokböcker i sig och för matlagning. Det är otaliga gånger jag tillagat Coq au vin på sidan 75  och varje gång har den ätits med god aptit av de vänner och bekanta den bjudits på. Även övriga recept i boken är i en klass för sig. Efter att ha gjort mig av med några hundra kokböcker har jag idag ca 150 kvar och Carl Butlers första kokbok är fortfarande den jag tycker är allra vackrast och roligast att titta i. Man skall också komma ihåg att den är en föregångare i en sedan explosiv marknad och att man 1974 inte hade 2011 års teknik.    

 18. Ingemar Nordström

  Har precis njutit en Bouef Bourgignon efter en skidtur i Lekvattnet. Butler har en en unik position när det gäller att lära människor njuta mat. Lammlådan o en del andra klassiker har glatt oss i decennier. Chokladmoussen i dålig färgteknik är en höjdare. Välj måltavla bättre för dålig mat.
  Ingemar Nordström

 19. Inger H.

  Tack och lov för (nästan) alla ovanstående kommentarer! Har nämligen precis spenderat ett par hundralappar på ett ex av ovan nämnda bok så än kan jag egentligen inte kommentera den. Jag håller dock med Hakan om det något ¨snutiga¨tonfallet. Allt var inte skräp med 70-talet, trots att det är så OERHÖRT länge se’n! Kan rekommendera Bruun’s att hålla igen lite med putslustigheterna!!

 20. Inger H.

  Ursäkta, måste bara få tillägga – hockeyfrillan var långt ifrån uppfunnen 1974!

 21. Siri

  Tjenare!
  Denna bok lagar vi fortfarande mycket ur hemma. Bilderna är alldeles för vedervärdiga (och har alltid tyckt) men maten smakar mycket bra!! Minns att det finns schnitzlar och sallad Nicoise i boken som är mästerverk:) Hoppas ni vågar er på att laga något ur den

 22. anna Grönroos

  En fantastisk kokbok lärde mig laga mat med den då jag var tonåring på 70-talet. Precis allt blir gott och recepten har föredömligt få och billiga ingredienser. En rewival alltså. Att pika författarens frisyr eller göra anspelningar på de bruna maträtterna är inget annat än ouppfostrat och väldigt lågt.Att äckla sig över mat tillhör lågstadiet och tyder på dålig buldning. Skäms på dig detta är en av de bästa kokböckerna ever. Ska göra njurpajen nästa helg på älgkalvsnjure och högrev. Smaskens!

 23. Anna Grönroos

  En fantastisk kokbok lärde mig laga mat med den då jag var tonåring på 70-talet. Precis allt blir gott och recepten har föredömligt få och billiga ingredienser. En rewival alltså. Att pika författarens frisyr eller göra anspelningar på de bruna maträtterna är inget annat än ouppfostrat och väldigt lågt.Att äckla sig över mat tillhör lågstadiet och tyder på dålig bildning. Skäms på dig detta är en av de bästa kokböckerna ever. Ska göra njurpajen nästa helg på älgkalvsnjure och högrev. Smaskens!

 24. En mkt sen kommentar: Familjen Bruun – you rule. Få saker får mig att gråta av skratt och ni är en. En sen kommentar till: Jag praoade på han krog tidigt 90-tal, fick släpa potatissäckar upp ur källaren och göra lunchsallader. Varje morgon kom han in i sin pensionärsbeiga mundering och åt en knäckemacka med kaviar och ägg, tyst och lågmäld. Gunilla Pontén hade ngn form av showroom i anslutning. Vad vill jag ha sagt? Jo ni är fantastiska och jag saknar uppdateringar+ Butler, trevlig prick RIP (dog för 5-6 år sedan har jag för mig). Tjing! (jag kör själv lite Mästerkock på min blogg även om jag inte kan mäta mig med er)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*