70-tal på minst två sätt

Fördjupningskurs: Här kommer ett par tips på temat 70-tal.

Fram till den 22 mars pågår en utställning om 70-talet på Mölndals Museum. Har du inte vägarna förbi Skötet så finns det parallellt med utställningen en rolig hemsida, och här har muséet lagt upp ljudklipp, ett quiz och lite information om vad som präglade årtiondet inom till exempel politik, sport och nöje. Maten är i detta avseende inget fördjupningsområde på sajten, så det är ju tur att DBM finns.

Den största behållningen med sidan är avgjort att läsa kommentarerna och minnena från 70-talet som folk har skickat in. Dessa når man genom att följa den husvagnsturné (exemplariskt initiativ!) som utställningen gjorde i höstas, men vi kan inte låta bli att delge er några av de bästa:

Jag är uppvuxen på Island. Där hade vi inget av detta med orange och brunt och alla färger som mina kompisar här i Sverige har berättat om. I den lilla byn där jag växte upp var det nog mer som ni hade det här på 50-talet. Det var grått!

Det är stor skillnad idag mot 70-talet på många sätt. Jag fick min maskinistutbildning från Sjöbefälskolan men idag är allt datorer. Sånt kan inte jag.

Mellanölet kunde man köpa överallt, i ostaffären och… vi hade en kompis som var två år äldre än mig, så han fick ju ställa upp då och gå in och köpa till hela gänget. Han kunde gå in ibland och köpa 30 öl till ett antal människor. I en ostaffär, det vet jag att vi åkte till en speciell där de inte frågade efter leg så mycket./…/ Och så upp i skogen då och dricka upp.

Det var ofta kommunisterna som drog upp det där då på gator och torg. Agiterade. Och folk stod och lyssnade. Det var lite mer kamp, det var verkligt, det var riktigt på nåt sätt. Man förstod ju, det var där man fick ett intresse för vad som händer i samhället också. Nu är det ju inte mer än vart fjärde år, då är det liv och rörelse. Och knappt det.

Mer 70-tal:

Meny i P1 har de senaste veckorna haft temasändningar på 50- och 60-talsmat, och imorgon torsdag kl 10 är det dags för 70-talet. En annan undrar ju om redaktionen i likhet föregående decennier kommer att rubricera programmet som ”Ljuva 70-tal!”, men det återstår att se. I så fall måste de ha grävt länge i receptboxarna.

Etiketter: , , ,

3 kommentarer

  1. CD

    Grattis till omnämnande i P1 igår!

  2. Riktigt bra! En hel del om 70-talet, ur ett svenskt perspektiv, på 70s.se också.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*