Bildkokboken 1

Kär gammal klassiker på återseende


Bildkokboken har vi redan stiftat bekantskap med här på Den Bruna Maten som den minnesgode läsaren säkert erinrar sig. Den gången hade vi lånat den av kocken Kristina Valentin och provlagade en hamburgare med persika och nötter, nu har vi fyndat ett eget exemplar som tyvärr inte har något tryckår, men det tidigare var från 1968 så detta borde vara från samma år eller möjligen året innan. Visserligen inte riktigt 70-tal, men det var här det började, och som vi redan konstaterat kom detta årtionde mycket tidigare till oss svenskar än övriga världen. Ett sätt för högre makter att straffa oss för vår självgodhet kan tänkas. Utgivare var Specialtidningsförlaget, och receptmakare Yvonne Sensoli, mycket mer vet vi inte.

Det här är en riktig guldgruva i bisarr och häpnadsväckande kokkonst, så till den milda grad att vi inte tänker gå för mycket in på recepten just nu då en hel del av dem planeras hamna i DBM:s ordinarie provlagningar. För att ta det kort; här finns hamburgare, omeletter, mackor och mycket mer som ingen nu levande människa torde ha ätit eller ens trott möjliga. Om receptet på ”Negerpinnar” ännu är populärt låter vi vara osagt, men förmodligen heter de nu någonting annat, men som sagt, mer om detta vid senare tillfälle. Denna variant av Bildkokboken var ett ”Presentexemplar”, vilket antagligen var detsamma som gratisex i reklamsyfte, att döma av de många annonserna, och det är just dessa vi ska fokusera på här.

Nu är ju dessa raders författare en urbota reklamfetischist, det går helt enkelt inte att hjälpa att man blir upphetsad vid åsynen av alla de produkter och varumärken som präglade en dåtida vardag. Ta Aromat som exempel. Den ser i princip likadan ut idag som den gjorde för fyrtio år sedan, men säljargumenten var mer aggressiva. Idag för den en tynande tillvaro i skuggan av färsk basilika och citronmeliss, 1968 var den ung, fräsch och uppkäftig. Den skulle till varje pris in i din stekpanna. ”Aromat är ingen svår krydda. Den är lika perfekt för vardagsmiddagen som för den festliga hemmasupén.” Då Aromat var högteknologiskt så det förslår var man tvungen att undervisa sina presumtiva köpare. ”Malet kött kryddar ni direkt i färsen. Falukorv ströar ni efter stekningen. Till kokning använder ni Aromat i stället för salt. Djupfrysta grönsaker blir extra goda om de värms i smör tillsatt med Aromat. Av Aromat kan man göra en god salladssås.” Ja, ni hör ju. Bara medan jag skrivit av dessa rader har jag blivit övertygad om Aromats förträfflighet och kommer om en liten stund att bege mig till affären för att inhandla detta. Hur har jag kunnat klara mig utan? Nedan kommer en annons för Kockens kryddor. Notera att det fanns hela 60 olika. Vad skulle man med alla de till när det enda som användes var salt och vitpeppar och ibland knappt ens det? Antagligen fungerade en välfylld, men oanvänd, kryddhylla som någon sorts social statusmarkör. Titta här. Det kallas paprikapulver. Det har du aldrig hört talas om va, din jävla Svensson.

Sempers mjölkpulver har av outgrundlig anledning tappat i popularitet de senaste årtiondena. Då denna bok gavs ut stod det ännu på höjden av sin makt och härlighet, och var bra till det mesta. ”Mjölkpulver har nästan blivit omistligt för en modern husmor.” Där satt den. Där fick de gamla stoffilerna och träbockarna så de teg. Det är nya tider nu mosskärring. Ut med mjölkpaketet och in med mjölkpulvret, för du är väl modern? Du hänger väl med? Du vet väl vilka Kirsti Sparboe och Claes-Göran Hederström är?  Ja, det var förmodligen inte många husmödrar som kunde stå emot en sådan anstormning, och en tsunami av mjölkpulver vräkte sig över världen. Semper är latin och betyder ”alltid”, mjölkpulver ska man använda alltid. Cirkeln är sluten. Produkten finns än idag och om man blandar den med Aromat borde det ju rimligen bli någonting särdeles extra. Försökskanin, någon?

Vi avslutar med två andra talande annonser. Den första ger oss vatten på kvarn i vårt påstående att allting var brunt vid den här tiden, även Stig Lindberg. Välgjord formgivning, unikt och klatschigt färgval. Vad mer kan man säga? Den andra bilden visar en 3 mix från El Gennel, den gamla klassikern. En elvisp med påskruvade knivblad, precis vad en halvtankad och klåfingrig hemmakock behöver.

Bildkokboken utkom under en följd av år och fanns i minst fem delar. Den återkommer i receptform på annan plats här på Den Bruna Maten, men råkar ni finna en någonstans så gör er själva en kulinarisk tjänst: ta vara på den, den är som sagt en guldgruva.

8 kommentarer

 1. Annkroonrueda

  Hej – tack för en underbar blogg!

  Socialrealistiska gourmetrecept, är termen som kommer för mig! Så typiskt för den svenska modellen, den stolta svenska blandekonomin! Visst ska vi ha flärd, men det ska vara på riktigt, inte ens massa förljugna bilder här inte.

  Jag har ca tre flyttkartonger med kokböcker 1940-80-tal uppe på vinden, samt tre samlingar matkort. Börjar bli dags att ta ned dem, inspirerad av er.

  Mvh Ann

 2. ”Ät Fyffes bananer, världens mest lättsmälta föda. Smakar skit redan i munnen”, som min far brukade säga citerandes en reklam i något studensammanhang i Stockholm för länge sedan (tidningen Blandaren?). Som jag fick förklarat för mig hade de blivit nekade sponsring men Fyffes hade glada tagit emot gratisreklam. Frågan är om de var så glada när de såg vad denna reklam bestod av.

 3. abduhlalwazzah

  abo0 kebab ee mykke godare jaaoo!!
  kebab i mitt gjerta

 4. Halvdansken

  Aromat är ju nästan bara glutamat (MSG), som ju tas bort mer och mer från livsmedlen. Kan man köpa det fortfarande?

  ”Smakförstärkaren glutamat misstänks orsaka fetma, synproblem och hjärnskador.
  Nu slår svenska läkare och forskare larm.
  – Glutamat är ett nervgift som kan skada hjärnan, säger professor Charlotte Erlanson-Albertsson.”

  http://konsument-sverige.blogspot.com/2007/10/undvik-glutamat-det-kan-vara-farligt.html

  • Herr Bruun

   Åh. Denna produkt måste jag ha.

 5. Inger

  Allt var inte brunt. En massa saker var olivgröna också… Förutom köksserviser fanns det bland annat olivgröna kylskåp, spisar och badrumsinredning.

 6. Noterar bara att mjölkpulver och normal, flytande mjölk har olika egenskaper i matlagningens och bakningens fysik och kemi. Man kan inte ersätta mjölkpulver med mjölk överallt.

 7. Yvonne

  Äger ett ex av Bildkokboken. Har aldrig lagat nåt ur den, men den användes av hunden som tog fram den ur bokhyllan och visade upp den för oss när han var hungrig. SANT!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*