Är du beredd att betala 8:90 för allt detta?

En läsare hade vänligheten att skicka oss denna annons ur Allt om Mat från 1973, från receptklubben Mästerkockens begynnelsedagar.

För 8:90, motsvarande 50 kronor, kunde man välja mellan MÄSTERKOCKEN de luxe (?) och MÄSTERKOCKEN röd, och få en av dessa samlarboxar samt 24 nya, läckra receptkort hemskickade varje månad. Det måste ju ha varit en bra affär redan då. Eller?

Ja, inte nog med det, man kunde också slå på stort och skaffa hela den kompletta samlingen med 720 receptkort för 240 kronor, ungefär 1400:- i dagens penningvärde, och fylla hela boxen på bara ett år istället för två och ett halvt.

Och som en kär läsare skrev till oss:

Som nybliven mamma 1976 hade jag inte råd att gå med i Receptklubben Mästerkocken. Min granne var dock med, guuud va avundsjuk jag var på henne! Undrar varför?!?

Mästerkocken förklarar exakt varför på 26 punkter i annonsen från 1973. Här är ett axplock:

Hela uppslaget:

Och ja – varför inte?

15 kommentarer

 1. Kattis Astrom

  Jag har fått äran att ärva min mammas stora låda med 720 kort. Har nog inte tänkt så mycket på det, men efter att jag följt er blogg se vet i sjutton om den är värd platsen den tar i förrådet..

  • Inger

   Hej Kattis, vet inte om det går att svara på detta idag eftersom det är 9 mån gammalt
   men jag undrar om du har ett recept på filmjölks-scones som man gör i långpannan med bikarbonat, bland dessa mästerkocksrecept. Skulle vara tacksam om du ville skicka det till mig isåfall, hade en sådan låda på 70-talet men slängde den dumt nog.
   mvh/Inger

 2. AnnaPH

  Hmmm, det osar Falsk Varuföring fr Mästerkockens sida – de recept de har som exempel framstår ju som helt normala…?!
  TACK för en underbar sida – jag har begärt fri lejd med min mors samling… 😉
  P.S ..sen kan det ju inte göra saken sämre att samlingen o jag är årsbarn…eller?

 3. Alex

  Är det bara utseendet på boxen som skiljer Mästerkocken från Mästerkocken de luxe?

  • Herr Bruun

   Enligt uppgift från Filip Gahnström på IMP (Mästerkockens arvtagare), så var det faktiskt så, och trots att lyxvarianten var dyrare valde så gott som alla den.

   • Alex

    Lättlurade stackare… 🙂

 4. Estrid

  Äntligen! Nu förstår jag att jag inte var dålig kock och inte kunde laga god mat. Det GICK INTE efter dessa recept! Ha! Jag tar revansch med bulgur och quinoa och mina egna uppfinningar.

 5. Hanna

  ”De 24 receptkorten kostar endast 8:90, d v s bara 37 öre för varje nytt receptkort. Det tjänar du in snabbt.” Hur då? Genom att ta betalt för den goda maten man lagar?

  • Alex

   Genom de ekonomiskt utformade recepten?

  • Keynes

   Genom att spara på mat!

   Din buffet räcker till hur många gäster som helst.

   – Får det lov att vara ett skinkägg?
   – Nej tack jag är allergisk mot ägg.
   – Lite röd soppa då?
   – Tyvärr det är alkohol i och jag är nykter alkoholist.
   – Men då måste du prova det färserade vitkålshuvudet.
   – Tack gärna men lite senare, jag fick just tarmvred.

 6. Orvar Säfström

  Hurra! Idag visade det sig att den röda lådan med tillhörande kort står i en garderob hemma hos mor och far. En kvarleva från farmors dödsbo. Drygt 300 kort samt den lilla tillhörande boken ”Mästerkockens samlade råd och recept” med en del grundtekniker osv.

 7. Aastroem_mona

  Hej! Jag hade en stor låda med mästerkockenkort och den har jag slängt. Men jag hade sparat ett kort på något som hette Väldens bästa tårta, men det är helt borta och jag är i stort behov av receptet. Är det någon därute som har det så snälla skicka det till mig, kanske inte kortet men receptet. Mvh Mona

  • Maria Jansson

   Hej! Min mamma har receptet du sökte.Jag har fotat framsida å baksida på receptet och kan skicka det till dig.Mvh Maria.

 8. Mirva

  Kan man få tag på de receptkort som fattas?

 9. Karl Schwed

  Kom över en HELT komplett låda i Måndags som en dam precis skulle häva i sopcontainern i Gullspång!

  Jättekul!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*