Det bruna köket- mer än bara mat

Ett kök består som bekant inte enbart av maten som tillagas däri, utan kanske först och främst av dess inredning och utrustning. Den Bruna Maten har som vanligt varit och forskat, och den här gången har vi pratat med Kvänum, mångårig tillverkare av just köksinredning. Tillsammans med dem har vi dammat av gamla reklamtryck, samt tagit en titt på vad man på branschhåll spår ska bli nästa stora inredningstrend. Ni gissar det säkert, 1970-talet.

70-tal? Tja, i varje fall om man får tro Kvänum.

Detta är inget skämt, utan en fullt logisk förutsägelse. Se bara på modet: ponchos, fjällrävenjackor, gummistövlar och ryssmössor. 70-talet är på väg tillbaka, på mer än ett sätt.

–          Allting går i cykler. De som själva var med och satte ihop 70-talets kök kanske inte är så intresserade av det idag, men de som är lite yngre än dem, de som föddes eller växte upp på 70-talet har ett helt annat förhållande till det, säger Pierre Nyström, vd på Kvänum.

Detta är originalporslin som gjorde DBM bruuna av avund

Dagens 70-tal är en smula mer stiliserat än det dåtida bondromantiska, men förändringen är än så länge bara i sin linda. Vad vi ser här är endast toppen av isberget, och så nytt att alla kökstillverkare inte hunnit med i svängarna. Pierre Nyström berättar att man inte lyckades få tag på några nytillverkade glasknoppar till lådor och skåpdörrar, och därför fick vända sig till antikmarknaden när man byggde upp utställningsköket som DBM förevisades.

–          Om ett år ser det annorlunda ut. Jag tror tiden är mogen för 70-talet nu, och det kommer att komma starkt de närmsta åren, säger han och får medhåll av Stefan Nilsson, trendspanare på Trendgruppen.

1970-talet är jättespännande. Det är inte alls mörkt och dystert, fyller denne i.

Dörrknopparna är faktiskt äkta, det fanns inga nytillverkade. Ännu...

Hur ser då ett äkta 70-talskök ut när det kommer i 2011 års tappning? Ganska mycket som originalet, men inte fullt så rundat och snirkligt. Ännu. Den Bruna Maten noterar flera tidstypiska nymodigheter, såsom fritt hängande vitrinskåp med inbyggd belysning. En myckenhet omålade träytor, kakel med påklistrad blomformad dekor, slipade glasdetaljer i bland annat lampor, samt självfallet färgerna. Brunt, grönt och gult. Här ryms även den för tiden typiska blandningen av material, en arbetsbänk av naturträ, javisst, men med bestick av renaste plast.

Okej, plasten är nutida, men konceptet äkta.

Vad har trendfolket att säga om möjligheten av att även 1970-talets maträtter tas till heder igen? Ja, där är man inte lika säker på framtiden. Kan man ha läst DBM? Pierre Nyström ser generad ut, och harklar sig och tittar ut genom fönstret när Herr Bruun ställer frågan. Antingen finner han den obekväm, eller så är han bara omåttligt intresserad av trafiken.

–          Nja, säger han diplomatiskt. Jag vet inte riktigt. Det kan ju vara så att det är en utveckling åt det hållet. Blir en aspekt av ett årtionde populär brukar ju även andra följa efter, men maten… Nja, jag vet inte.

Nutiden åker snabbt förbi utanför fönstret, 70-talet består.

Ibland kan således även tystnaden vara talande. Nedan ser ni en i hast tagen bild av ett äkta 1970-talskök så som det såg ut i Kvänums tappning. Notera färgerna: brunt, rött, orange och mer brunt. Det är så vackert att det tåras i ögonen, och kommer dessa raders författare att tänka på hans gamla föräldrar som tills för bara något år sedan ännu hade kvar de äkta brun/orangea vävtapeter som var högsta mode i nådens år 1973. Idag, eller i varje fall imorgon, hade de varit högvilt på heminredningens ofta sälla jaktmarker om man får tro experterna.

Äkta 70-tal Kvänum style.

13 kommentarer

 1. Mooogn

  Åh, en sådan där servis har jag men den går i blått! Avundssjuka?

 2. Sophie

  Menar dem verkligen allvar? Inte kan väl dem där bardiskarna och bruna/röda/gröna vitvaror vara på väg tillbaka..? Hemska tanke. Närbilden på knopparna är ju riktigt fin, och som accent är ju porslinet och annat helt rätt, men sånt kök som helhet..nja… Själv hade vi röd spis och skogsgröna kyl/frys hemma när jag växte upp!

 3. Eva

  Aldrig i livet att jag skulle släppa in det där i mitt kök!

 4. Jag blir glad när jag lyckas hitta bruna/brandgula tallrikar, fat, koppar o muggar i second-hand-affärerna.
  Vofforårå?
  Jo, jag tar ut dem till stugan, där brunnsvattnet annars effektivt färgar allt icke-brunt brunt…

 5. Farbror B

  Den där gröna lampan är av modell ”Bumlingen” från Ateljé Lyktan i Åhus, och den räknas väl som en klassiker i designsammanhang. Den har m a o aldrig varit fullt ut omodern i kretsar med snits och stil.

 6. Noraker

  Vånta skall du få se!!! Du blir också gammal en gång och då skall jag ligga i min grav och skratta åt ditt kliniskt vita kök, som påminner mig om ett labb. Dina barn ögon kommer däremot att tåras, när de ser, att farmors kök med vävtapet och bruna och orange detaljer.
  Ungdomarna nu talar lyriskt om lägenheten de köpt som har kvar sitt femtiotalsstuk (som JAG i min tur en gång överseende smålett åt!)
  Påskakärringen

 7. Halvdansken

  När vi flyttade in i vårt hus så var det supermodernt a la byggåret 1970. Brunt kakel i köket, korkmatta, grön linoleum diskbänk, bruna träluckor. I övrigt heltäckningsmattor, synliga tegelstenar inomhus (gråa märkligt nog), trätak (vanligt i Danmark) eller ”rutade/skårade” gipstak. Ohyggligt.
  Men vi sa också – när vi bytte ut köket mot ett vitt och la svart klinkergolv – att om 40 år när nästa familj flyttar in så kommer de nog att säga ”Åhhh… så typiskt 2000, låt oss sätta träluckor och lägga korkgolv!”
  Men det är fult. På riktigt fult. Deprimerande. Jag tror inte att det blir en bestående trend med en andra omgång 70-tal.

 8. De där dörrknopparna gav mig HABEGÄR!!!

 9. Jimpan

  Hej, jag är född -74 och är helt galen i 70-talsgrejer. Bor i vit mexitegelvilla, har snott med mig avocadogröna vitvaror fr återvinningen, köpt brunt badrumsporslin och brunt kökskakel mm mm. Jag blir lycklig när jag ser de där miljöerna, så länge allt matchar och det inte är stilblandningar.

  • Avocadogröna vitvaror låter som en höjdare. Familjen Bruun är omåttligt avundsjuka, men fungerar en tvättmaskin från 70-talet att tvätta med?

 10. Jimpan

  Hej! Glömde säga förut att jag bara älskar er sida! Gjorde faktiskt banan-apelisnjuicealadåben till julafton och den blev jättefin! Det var ni som inspirerade mig. Jo det är så att jag i princip vigt mitt liv (även om jag har fru och två barn) åt att bevara 70-talet för eftervärlden, och ärligt är att jag stormtrivs med att ha 70-talsinredning. Faktiskt när vi bodde i radhus (by 1978) så inredde vi hela radhuset i 70-tal, hem kom Dagens Nyheter för reportage, lokaltidningar, SR, skolklasser, modemagasin och t om reklamfilmsmakare. Det var tider det och nu bor vi inte kvar där utan flyttade 2007 (en lång historia). Nu sedan några år blev vi ägare till en vit mexivilla i Haninge och har fått börja om så smått igen. Vi har 70-talsmöbler (grönbetsade köksbord, brun plyschsoffa, fototapet, heltäckningsmattor, sängstomme fr 1978 m inbyggd radio, brunt resp grönt badrumsporslin och avocadogrön spis + kyl/frys (dock ej tvättmaskin) mm mm. Framöver ska vi byta vita innerdörrar + karmar till brunbetsat precis som alla våra fönster är nu. Det kanske inte låter klokt, men håller man sig till ett helhetskoncept så blir det coolt faktiskt, det är det som är det viktiga. I början trodde jag att jag skulle ångra mig efter ett tag och inse hur dumt det blev, men det har jag faktiskt aldrig gjort. ha det bra!
  Jimpan

 11. Deborah

  Jag får knottror och migränanfall, snälla låt 70-talets interiör och design vila i frid!!

Trackbacks / Pingar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*