Flygande Jacob: något är brunt i matens Sverige

Via bloggen med det högst passande namnet Chockad och Orolig noterar vi att Google har listat de tio mest googlade matorden. Lisa Förare Winbladh har även skrivit en artikel om just detta i Aftonbladet.

På första plats: tzatziki. Kanske inte helt otippat, det är väl rimligt att anta att folk är osäkra på vad som är den perfekta vitlöksbalansen. Andra plats: ugnspannkaka. Tja, en klassiker, inte så mycket att säga om det. På tredje plats…håll i er nu, för nu kommer det: Flygande Jacob.

Flygande Jacob. Så här skriver Lisa Förare Winbladh:

Som trea på listan hittar vi Flygande Jakob. Det finns ting som är obegripliga; som ormens väg på hälleberget och hur lejonparten av unga svenska män oberoende av samhällsklass är övertygade att om att kombinationen grädde, banan och jordnötter är ett starkt verkande afrodisiakum. Någon annan förklaring kan inte finnas att rätten så gott som alltid lagas vid första middagsdejten i hemmet. Den näst vanligaste rätten är fläskfilé med curry och – gissa vad! – grädde, banan och jordnötter. Jag är övertygad om att det snart dyker upp en studie som visar att en Flygande Jakob-middag ökar chansen till intimt umgänge med upp till 28 procent jämfört med en kontrollmåltid bestående av en så kallad fräsch sallad.

Låt oss nu reda ut det här lite, och för att lugna eventuellt chockade eller oroliga läsare  går vi tillbaka till originalreceptet. Så här såg det nämligen ut då Flygande Jacob lanserades i Allt om Mat 1976.

Originalet signerat Jacobsson. 8 kr per portion. Många ska träffas och trivas.

Huruvida kyckling, banan och jordnötter är en vinnande kombination att avnjuta får vara upp till den ärade läsaren att avgöra, men på tal om det här med Google och sökord. Folk hamnar här på Den bruna maten av de mest konstiga anledningar. En inte alltför vild gissning är väl att andelen som letar recept på Flygande Jacob efter den här postningen lär öka, men här följer ett axplock av de i övrigt mest egendomliga sökfraserna hittills:


 • all mat är äcklig
 • bananer i skinkrock; fiser
 • ananas i tacos
 • brun av mat
 • brun bizza
 • brun mat nu
 • dansk är brun och serveras med grädde
 • förrätter utan fisk
 • glass+ädelost
 • grönsaksögon
 • laga mat med en stor gurka
 • persilja till efterrätt
 • svårt tugga recept på köttfärsrätter
 • tårtår utan fläsk gelatin
 • utseendet emot sig
 • något är brunt i matens sverige

Ja, i sanning.

18 kommentarer

 1. Mattias

  Alla vet att frukt i mat är ondska och jag har på tv bevittnat hur Lisa Förare Winbladh glatt blandat russin i olika i övrigt fullt ätbara maträtter under devisen ”allt blir godare med russin”. Sedan dess har jag såklart haft hemskt svårt att ta hennes auktoritet inom kokkonsten på allvar. Vem är denna russinmarodör att kritisera en flygande Jacob?

 2. Joakim

  Fast jag trodde det var allmän kunskap att flygande jacob är undantaget som bekräftar regeln när det gäller frukt i mat? Det är ju nämligen en av de godaste rätterna som har konstruerats, det anser både jag och fästmön 🙂

 3. ”bananer i skinkrock; fiser”

  jag döör

  • Ja, jag vill nästan tro att personen som googlade det undermedvetet hade DBM i åtanke.

 4. Ina Sohlberg

  Jag hittade er faktiskt genom den enkla sökningen ”aladåb” då min pojkvän inte ens visste vad det var! Sedan dess en trogen läsare. Önskar mig dock mer aladåb-recept, det har varit lite tyst på den fronten på sistone.

  • Kul! Vi får se vad vi kan åstadkomma till jul…

 5. Dishmastah

  Men Flygande Jacob är ju tokigt gott! I alla fall den jag brukar improvisera fram, men visst är det chilisås, bananer och jordnötter i den, men jag brukar använda havregrädde istället för vanlig grädde, för jag tycker det blir godare så.

  Ibland undrar man hur tusan folk har lyckats hitta sidor baserade på sökorden de tydligen har använt. Hehe. Men så mycket roligare att titta på för den som har hand om sidan!

 6. Ladylinda

  Flygande Jakob är gott, och något jag bjuder på då och då- om jag är säker på att folk inte är allergiska dårå. Blandat mottagande dock. Mest n0stalgiskämt och bananskräck.
  JAg tycker dock den förtjänar en rivival. LCHF borde det väl vara också?

 7. Tessi

  Hejsan, tack för en härlig blogg! Som 80-tals barn hade jag inte kunnat tänka mig att man åt så här på 70-talet, herrejessus ändå så mycket gelé!! Och kryddstark risrätt, klockrent 😀 Den som kommit på att fylla en kakform med ris borde ju få en medalj alltså.

  Ska återvända hit för ett gott skratt i framtiden,
  häls, Tessi
  delicatessi.bloggspot.com

 8. Carl

  Flygande Jakob är en anskrämligt vedervärig maträtt. Den återfinns oftast hos människor som inte kan laga mat eller saknar totalt smaksinne. Om en presumtiv partner serverar er rätten är det bara att vinka bye-bye, eller så kan man hoppas på genetiskt eller socialt defekta barn.

  När man geggar ihop ingredienserna till den denna rätt resulterar i ett taffligt hopkok med maximal fetma, syra, sälta och sötma. Den stora syran i ”chilisåsen” blir oerhört dominant och sötman från frukt och sås skär rakt igenom det hela. Geggad bacon, kyckling och jordnötter trängs i den fet-söt-syrliga röran. Man kan nätt och jämt identifiera vad som finns i grytan.

  Det är i sig lika delikat som en sur uppstötnig.

  • FliedLice

   Håller fullständigt med allt vad du säger. Flygande Jacob är även Thomas Brolins favoritkäk 🙂 

  • mrs h

   ”…maximal fetma, syra, sälta och sötma”. Check, absolut. Men skulle det vara något negativt…? Mums!

 9. Metafår

  Flygande Jakob ÄR GOTT. Och brunt. PUNKT SLUT.
  Som matkreatör, och förmodad matsnobb, så kan jag ibland få ”cravings” efter denna barndomsklassiker. Man måste gå lite efter eget huvud bara, chilisås ska man nog helst inte använda. En skvätt vitt vin blir bättre syra. Godast blir det om man blandar i stekt bacon och grillade bananer sist, och snabbt rör om innan servering. En lyckholms öl eller kanske trocadero sätter pricken över i:t.

 10. Elin

  Banan i skinkrock; fiser är min favorit, vad i hela friden kan ha orsakat denna sökning?

 11. Marcus

  Flygande Jakob – något av det vidrigaste som existerar i matväg. Äter fan hellre kall inkokt räv än att sätta tänderna i denna styggelse någonsin igen!

 12. Anna

  ”Laga mat med en stor gurka”…Tänker man ekonomiskt då och försöker få ut flera rätter av en grönsak? Eller har personerna i fråga bara råkat köpa en stor gurka helt enkelt och är i stort behov av tips på vad dom kan göra med bjässen?

 13. Asdf

  Svenska folket rasade (nåja) efter Den bruna matens inslag i SVT och dissen av Flygande Jakob: http://www.svtplay.se/klipp/370952/kokbokens-forvandling

  Flygande Jakob – en maträtt eller religion?

 14. Jag

  Flygande Jakob är JÄTTEGOTT. Även ananas i tacos.

  Jag googlade förresten ”bananer i skinkrock; fiser” och fick fram resultatet: ”Bananer i skinkrock, Sandwichtårta och Snöbollar i vaniljsås … Tänk er att ni äter väldigt lös mozzarella samtidigt som någon fiser er i munnen”. Jag skrattade lite högre än jag borde ha gjort, får konstiga blickar från mina medpassagerare på bussen 😀

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*