Skinkägg i gelé, Hemliga lådan och Mörfluffs

Välkomna till familjen Bruuns fjortonde matlag! Tiden går och det blir längre och längre sedan det var sjuttiotal, men i takt med att era eventuella minnen bleknar blir rätterna på Den Bruna Maten bara fler och fler. Ingen kommer undan!

Innan vi börjar med den sedvanliga genomgången av veckans läckerheter: läs rubriken igen. Skinkägg i gelé. Hemliga lådan. Mörfluffs.  Är det någon av er som kommer att tänka på mat?

Skinkägg i gele

Hemliga lådan

Mörfluffs

Nu när ni har sett bilderna och fått en förnimmelse av vad som komma skall: är det fortfarande någon som kommer att tänka på mat?

Kan man äta det här? Veckans middag kommer att gå till historien som en av de allra mest…intressanta. Till en början såg det dock inte konstigare ut än så här:

Skinkägg i gelé ingredienser

Kokt skinka, ägg, buljong, oliver och gelatin – fler än så var inte ingredienserna i vår förrätt – och därför borde den ju också vara väldigt svår att misslyckas med. Men nej, det var den inte. Den är nämligen extremt mycket misslyckad från början, och detta har man från receptmakarens sida försökt väga upp med att föreslå Skinkägg i gelé som ett bantningstips. ”Om man håller sig till receptet så ger det varje person ca 160 kalorier, ifall man skulle tillhöra kalorijägarna”, skriver man, men för att tillförskansa sig denna mängd energi kräver det ju att man faktiskt äter upp hela sin portion.

Vi kan väl redan nu avslöja att det inte var någon som gjorde det. Och vi tror inte att det hade spelat så stor roll om man hade frångått receptet lite. Kanske är det också just meningen med Skinkägg i gelé.

Som vanligt när det är gelatin inblandat, i det här fallet ett blad per deciliter vätska, kräver det lite planering. Här har vi först lagt ett tunt skikt buljong tillsammans med olivskivorna, låtit det stelna något i kylskåpet, för att sedan fylla på med skinka, hårdkokt ägg och resten av buljongen. Några portionsformar fanns inte farbror Bruuns ägo så det fick duga med kaffekoppar.

Oliver i gelatinÄgg i gelatin

Efter fem timmars stelning i kylskåpet var det dags för servering. Och visst är Skinkägg i gelé något för bantare, men förmodligen ännu mer för den som inte är särskilt intresserad av att äta överhuvudtaget:

Skinkägg i gelé närbild

”Som en död Barbapapa”Herr Bruun

Skinkägg i gele fyra

”Det är i alla fall inte burkskinka.”Fru Bruun

Gele rest

”Som det översta skiktet från en burk kattmat”Farbror Bruun

Age of Empires

”Det ser ju ut som något från Age of Empires!”Fröken Bruun

Beskåda bilderna ovan igen. Ser du hur olivskivorna, som hjälplösa ögon, blickar upp på dig?

Känslan av att tugga i sig det geléstelnade skinkägget är svår att beskriva, och så här i efterhand framstår upplevelsen som än mer surrealistisk. Tänk er en mycket mjuk och seg godisråtta med köttbuljongsmak. Att gurgla ner en sked kattmat med ljummet vatten.

Faktiskt så är det tveksamt om denna rätt är på allvar. Har den någon gång ätits? Om den har ätits, är det någon som har uppskattat den? Inte ens rostat bröd kunde rädda Skinkägg i gelé och den enda som gav rätten mer än betyget 1 var herr Bruun, som av någon outgrundlig anledning gav den en trea. Det kan i och för sig bero på att herr Bruun är den enda i familjen som har upplevt 70-talet, och vi som inte har gjort det har ju våra föraningar om vilka skador det kan leda till – föraningar som vi nu delvis fått bekräftade. Genomsnittligt betyg: 1.8.

Nu är ni förmodligen nyfikna på vad som dolde sig i den hemliga lådan.

Hemliga lådan revealed

”En lättlagad och god liten kvällsöverraskning!”, säger receptet. Just låda” förekommer inte särskilt ofta i fråga om matlagning längre, de flesta brukar väl idag kalla det för ”gratäng”. Men nej, det blir inte bättre eller godare för att man är lite kreativ med namnen och kallar det något udda, det är hela Mästerkockens receptsamling ett bevis på. Maten blir sannerligen inte heller mer välsmakande om man går ett steg längre och gömmer ingredienser, som i fallet Hemliga lådan.

Hemliga lådan

Purjolök, champinjoner, bacon, äpple och tomater…

…gömmer vi under ett rejält täcke ost.

Hemliga lådan tallrik

Det enda som lyfter Hemliga lådan är locket: osten. Allting går som bekant att rädda med ost, möjligen också med bacon – dock inte i kombination med äpple – och det är också just där som Hemliga lådan brister. Förmodligen har man utgått från ett recept med äpple och fläsk, som på 70-talet var en populär duo – tillika en osannolik kombination. Betyg: 2.5.

Det börjar tryta lite bland familjen Bruuns dessertrecept, och därför fick vi denna gång ge oss på kategorin ”Mjuka kakor och småbröd”. Där hittade vi något med den intressanta benämningen ”Mörfluffs”.

Att ”mör” kommer av mördeg är vi ense om, däremot har vi inte exakt lyckats utröna vad ”fluffs” kommer av. Kakorna är visserligen toppade av en slags maräng, men man kan verkligen inte beskylla dem för att vara fluffiga.

Mörfluffs på plåtMörfluffs på fat

De var söta och spröda och smakade helt okej, förutom cocktialbären. Cocktailbär är ganska fina att se på, fast smakar som gammal marsipan uppblandat med pappersmassa. Att någon modern smaktillsats inte kunnat lösa detta är ett mysterim. Nåväl,  med betyget 3.1 innebar det ändå att Mörfluffs blev veckans vinnare.

Nästa vecka är familjen Bruun inte tillbaka, däremot kommer det några gästrecept av Lynn och Johan, som ni kanske minns från Schweizerfonduen. På återseende!

Skinkägg i gele recept

Hemliga lådan recept

Mörfluffs recept

30 kommentarer

 1. G

  Hahahaha,jag tror jag dör! Ni är bara så bäst!!
  ser ut som en död barbapappa … Jag har sällan läst nåt så kul som ni !!

 2. Ett paket bacon – ca 250 gram.

  När krympte paketen till 140-150 gram?

 3. Åh vad äckliga gelegrejerna såg ut, hade inte klarat av att sätta gaffel i de där. Ni är modiga.

 4. Matti

  Åh, jag minns den härliga tiden när baguette hette pain riche!

 5. Men herregud vad äckligt. Jag vill spy.
  Däremot verkade kakorna rätt ok. Påminner om Mandelbollar som finns i Sju sorters kakor.

 6. kawa

  Stalinmedalj till er som genomför dessa hjältedåd! Skinkägg i gelé blev jag faktiskt illamående bara av att läsa om. Hemliga lådan hade kanske varit OK utan äpple men absolut inte med rökt fisk som Mästerkocken föreslår. Tack för en fantastisk blogg!

 7. kawa

  Stalinmedalj till er som genomför dessa hjältedåd! Skinkägg i gelé blev jag faktiskt illamående bara av att läsa om. Hemliga lådan hade kanske varit OK utan äpple men absolut inte med rökt fisk som Mästerkocken föreslår. Tack för en fantastisk blogg!

 8. Haha, så jävla bra! Denna blogg hamnar direkt i min bloggroll! Härligheten måste ju bara spridas!

 9. Tack för alla kommentarer och komplimanger. Jag vet inte om det är med glädje eller med sorg som jag måste meddela att det kan bli värre än Skinkägg i gelé. Stay tuned…

 10. Erik

  Hahahaha. Det var det roligaste jag läst på länge. Mina och frugans skrattmuskler är helt mörfluffiga.

 11. Vansinnigt roligt! Skrev själv om aladob för inte så länge sedan men uttryckte det inte hälften så bra. Jag kan bara konstatera att allt ovanstående går att säga även om räk- och sparrisaladåb.

 12. Jag skrattar så tårarna sprutar!!!! Ni ska länkas och spridas!

  • This article acviehed exactly what I wanted it to achieve.

  • You need to be careful in selecting the right type of decor because there could be a major difference in the taste and preferences between you and your kid.

  • As an FYI, the digital copy is only a low-resolution image for emailing, not for printing. That was not clear in the initial ad we received, so I was a little disapointed. I guess it’s free so a bit hard to complain…

 13. Sannananna

  Haha vilken rolig blogg, bokmärkes och skickas vidare! En otroligt modig familj!!

 14. Marcus Mathias

  Gav mig ett uppriktigt gott skratt. Mycket skön ide!

 15. joe

  skrattade fram mitt första astma-anfall sen i förra året!

 16. 70-talisten

  Äpple och fläsk är inte osannolikt. Det är jättegott!

  På tal om gelatin. Hemkokt ”riktig” köttbuljong är full av gelatin och stelnar snabbt till en aladåb i kylen. Och sådan buljong är helt enkelt fantastiskt god. Säkert tillräckligt god för att rädda en katastrof som skinkägg i gelé.

 17. skogsgurra

  Min personliga favorit från den tiden är majonnäspudding med blandkorv.
  Man fyller en hyfsat stor form med majonnäs. Sedan skär man olika korvar (prinskorv, varmkorv, grillkorv) i ca tre cm långa snuttar. Falukorv och fläskkorv skär man i stavar av samma längd. För att få det hela fräscht och nyttigt skär man också saltgurka i 3 cm stavar. Tryck ner korvarna och saltgurkan i dekorativt mönster och var noga med att sprida ingredienserna så att alla får en intressant mix utan att behöva gräva igenom hela puddingen.
  I förhållande till den under sextiotalet grasserande svölsterfärsen är detta en höjdare.

 18. Halvdansken

  Fläsk med äpple finns fortfarande i Danmark och serveras i vår kantin på jobb lite då o då (bor och jobbar i Danmark). Det heter logiskt nog æbleflæsk och är snarare mosade äpple med stenhårt fläsk i en salig gegga. Jag har ätit det EN gång, men danskarna älskar det.

 19. Sillen

  Jag ligger en smula efter men jag måste senkommet påpeka att ni, av bilderna att döma, till lådan förefaller ha använt färska champinjoner. Slikt fanns under den av er återkallade epoken helt enkelt icke annat än i Kina, där de saklöst plåtburkskonserverades och skickades till Sverige. Di danske gjorde så i skiftet 70-80-tal en inbrytning med djupfrysta färska skivade (påse med röd markering), ngt senare salufördes även djupfrysta färska hela champinjoner (påse med blå markering), under varumärket Tjaereborg – ett danskt ortnamn dittills endast känt i engelska språksupresesammanhang.

  Som mkt mkt ung brukade jag f.ö. festa loss på de konserverade kinessvamparnas själva inläggningsspad. En klart ljusgul vätska med litet grums längst ned mot burkbottnen, möjligen var det en smula salt till smaken? Törhända sådan Umami som alla talar om? Ja ja, hursomhaver avsevärt mycket potentare än yoghurt. Mina inre organ är sedan dess s.a.s. pläterade och jag räknar med evigt liv!

 20. Åke

  Fantastiskt! Ugnsbakad öronmanet!

 21. Andy

  Sweet Jesus, jag älskar detta!

  Vad som nu, vid min tredje genomläsning, plötsligt också framstår som jävligt roligt är det faktum att de två ”tipsen” till receptet på Skinkäggen numrerats, som vore de två steg i proceduren. Fail!

Trackbacks / Pingar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*