Gurka i köttgrotta: läsarbidrag

Gurka i köttgrotta

Köttgrotta – ”en verklig delikatess och en glad överraskning”. Jo, med köttgrotta på menyn är nog risken för överraskade gäster relativt stor, men huruvida de skulle bli särskilt glada är väl mer tveksamt.

Den här annonsen kommer från 1966, och som vi på DBM redan konstaterat måste det ha varit så att vi i Sverige, i denna progressiva tidsålder, tog framtiden i egna händer och startade 70-talet tidigare än i resten av världen. Inte minst blir detta tydligt om man gör en neddykning i Det bruna biblioteket.

Och receptet? Läsaren Niklas, som har skickat in bidraget, meddelar att han kommer prova köttgrottan  ”vilket år som helst”, något som undertecknad har den största förståelse för. Men för er andra som inte kan stilla er nyfikenhet – här kommer den något diffusa instruktionen från annonsen:

Gör köttfärsen som vanligt. (DBM:s anm: ???). Lägg ut den på aluminiumfolie och baka in hela Felix-gurkor. Forma till folien runt köttgrottan och grädda den i medelgod ugnsvärme. Pensla då och då med smält smör eller margarin plus litet av gurkspadet.

Annonsen är hämtad härifån. Familjen Bruun tackar varmt Niklas för tipset, och vi får väl se om ”Gurka i köttgrotta” hamnar på menyn någon gång. Det skulle kunna hända vilket år som helst.

Etiketter: ,

7 kommentarer

 1. Jag googlade ”köttgrotta”, och det verkar även i dessa dagar vara relativt vedertaget, konstigt nog… Men hur man har kunnat döpa ett recept till ”Gurka i köttgrotta” och förvänta sig läskande kulinariska associationer går över mitt förstånd.

 2. madameberg

  De kanske utgår från att alla vet hur man lagar köttgrotta ”på vanligt sätt”?

  Har i hela mitt liv undrat vad köttgrotta egentligen är. Nu vet jag, och jag är lite besviken. Kött – ja!, men var är grottan?

 3. Fläderblom

  Köttfärs på vanligt sätt finns väl i alla kokböcker. Ta exempelvis en titt i Vår kokbok; där finns ”köttfärs – grundrecept” som används som utgångspunkt till köttbullar, pannbiff, köttfärslimpa (köttgrotta) med mera.
  En innovativ grannfru bjöd mig och hennes son på köttfärslimpa (köttgrotta) fylld med fruktcocktail i sockerlag. Så kunde man vara nyskapande 1979, innan cross-over-cooking var var mans melodi!

 4. Larsson

  Min mamma brukade alltid fylla köttgrottan med oliver och smörstekta champinjoner. Det var gudagott.

  Jag tror inte att vi åt något annat än kokt potatis och brunsås till. En höjdare för en olivälskare som jag.

  Idag kan rätten framstå som en väl överdriven fokusering på köttfärs. Det var ju inga små mängder färs som gick åt direkt.

 5. Men … alltså . *Gurka* i *köttgrotta*. Hade folk inte snuskig fantasi på 70-talet (60-talet), eller är det medvetet gjort??

 6. Alex

  Om det är gott låter jag vara osagt, men med tanke på att många än i dag äter saltgurka till köttbullar, pannbiff eller köttfärslimpa (som är det vanligare och betydligt aptitligare namnet på rätten köttgrotta), så var det kanske inte så långsökt att lägga gurkan i. Jag minns att kocken Jan-Boris Möller häromåret rekommenderade Bostongurka i köttbullarna (i stället för den lök han tydligen såg som en styggelse). Det kanske kan kännas lite märkligt, dock, att gurkan är hel.

Trackbacks / Pingar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*