Kaffefläsk och apelsingelé med banan

Som premiärmaträtt här på Den Bruna Maten valde familjen Brun att gå ut med ett starkt kort: Kaffefläsk – en rätt där två viktiga ingredienser var kaffe respektive ketchup var helt enkelt så pass bisarr att den inte gick att ignorera.

Apelsingelé blev dessertvalet, mest för att allt som är i någon form gelé känns lite lagom ovant och väldigt 70-tal.För att gelén skulle hinna stelna började man med denna anrättning. Blandningen av apelsinjuice och gelatin fick stelna på balkongen och togs efter någon timme in.
Äldsta fröken Brun genomförde förvandlingen från blott apelsingelé till apelsingelé med banan genom att varva skivade bananer med gelén, därefter åkte den in i kylskåpet för ytterligare några timmars stelnande.


Till kaffefläsket anbefalldes potatismos och då märkligt nog ingen frivilligt anmälde sig till potatisskalningen, föll det på Fru Bruns lott att skala en helvetisk mängd av dessa frukter (tanken var att om kaffefläsket visade sig vara oätligt, skulle församlingen i alla fall kunna äta sig mätta på moset).

Medan potatisen kokade i husets största gryta var det hög tid att ta i tu med paradrätten – kaffefläsket!

Så länge fläsket stektes för sig själv i pannan kändes faran inte särskilt överhängande. Det var då kaffet och ketchupen tillsattes och aromen i köket totalt dominerades av dessa ingredienser som familjen Brun började växla oroliga blickar och mumla något som lät likt ”vidrigt” och ”fy faaan”.

Närbilder som den här kan kanske förklara fenomenet…


Men tärningen var kastad och när moset var färdigt och fläsket puttrat klart var familjen Brun ändå så pass hungrig att man samlade sig runt grytorna och lät sig smaka.


Man konstaterade att kaffesmaken egentligen bara var märkbar vid den första tuggan; om det var smaklökarna som bedövades eller om ketchupsmaken bara var alltför dominant kan diskuteras, men faktum var att familjen Brun blev ganska positivt överraskade (antagligen för att förväntningarna varit erbarmligt bottenlåga). ”Fantastiskt gott”, som utlovades av receptet, yttrades dock inte av någon.


Fläsket var mört efter att ha puttrat i sin sås och om bara ketchupsmaken inte hade tagit över totalt hade betyget kanske blivit mer än det blev – 2,9 av 5. Herr Bruns tvåa drog ned betyget en hel del. Observera att betyget endast grundade sig på smak – hade utseendet rankats hade det antagligen bara blivit en etta…

Och så var det dags för dessert!

Gelén hade stelnat i kylskåpet och det största bekymret var mest att få ut den ur skålen. Det löstes genom att en handduk indränkt i hett vatten lades över den uppochnedvända skålen, varpå gelén till slut släppte med ett ”schloff” och hamnade på serveringsfatet till allmänt jubel.

Receptet föreslog visserligen inte några andra garneringar än banan, men familjen Brun tyckte att en rätt så vacker som denna förtjänade bättre, så lite av grädden som enligt förslag skulle serveras till gelén spritsades ut för att ytterligare försköna verket.

Apelsingelén hade väl inte heller några skyhöga förväntningar på sig, men omdömet var till mestadels positivt och betyget hamnade på 3,3 av 5 (yngsta fröken Brun gav motvilligt en tvåa).

Apelsinjuicen som användes var osockrad och den tillsatta decilitern socker märktes inte mycket, vilket var till geléns fördel eftersom den inte blev så kväljande söt. ”Somrig” och ”fräsch” var faktiskt några omdömen.

Bilder kan inte göra en rätt av den här typen rättvisa:
den måste ses in motion s.a.s:

I stora drag var alla mätta och belåtna vid måltidens avslutning, men man var ändå rörande överens om att kaffefläsk inte skulle hamna på menyn igen på ett bra tag.

Recept för den hågade:

28 kommentarer

 1. Kristina Öijeberg

  Fantastiskt! Underbart! Och, framför allt, MODIGT av er att ni vågar prova!

 2. Jonas

  Tack! Desto mer djärva kulinariska grepp är dock att vänta!

 3. Jim

  Helt fantastiskt. Ser fram emot färserat vitkålshuvud. Eller kanske allra mest bananer i skinkrock. 🙂

 4. Madame Berg

  Bananer i skinkrock kommer definitivt att dyka upp. Antagligen i sällskap med kopiösa mängder alkohol.

  • Hallo,mal eine ganz andere Fragen an den admin SteffenWo hast du denn dein Avatar her, bzw. wo kann man das machen, ich bin schon die ganze Zeit am suchen! ps.: übrigens ein sehr hilfreicher blürG!ÃgoŸe

  • Okay, I issue another challenge to Jalid. You say Ruth sent you photos of herself. So why don’t you post these photos online? Let’s see what Ruth looks like!

  • It’s great to find someone so on the ball

  • Love it! And like everyone else – love the pledge. We went to a football game tonight and we all had to stand for the National Anthem. So I look over and Andrew has his hands folded in prayer. SO CUTE! This, of course, was about 20 minutes before he mooned the band. Love having kids. Kristen @ http://www.alittlesomethingforme.com

  • Essays like this are so important to broadening people’s horizons.

  • dans le privé, un seul refus suffit…je ne connais pas en long, en large et en travers ce que dit ce projet de décret mais dans tous les cas, je trouve totalement justifié que l’Etat puisse faire bouger un fonctionnaire d’un poste inutile à un poste plus utile plutôt que de recruter en externe. et 3 chances, ça me parait quand même pas mal, si bien sûr on tient compte de la famille / lieu de résidence. ça aussi, dans le privé, on n’y pas droit généralement…

  • I usually embroider a label with my machine. I do like the idea of the printable fabric and I have the solutions needed to “make” printable fabrics. Am I to understand that you really don’t need these solutions to make printable fabric? Your label with the border is really cute and I will definitely keep this in mind. Thanks for a great tutorial!

  • just stopping by to wish you a very Happy new year, have enjoyed reading your blog and seeing your awesome photos. All the best for 2012! x

 5. Kristina af Knusselbo

  *haha* Det roliga med det här är att jag HAR receptboxen i min ägo sen 70-talet och har lagat en del maträtter i den helt seriöst. Ja, jag är gammal. :)Jag är därför av den typen som ser mer med skepsis på sånt som chèvre, soltorkade tomater och ruccola.

 6. Kristina af Knusselbo

  *haha* Det roliga med det här är att jag HAR receptboxen i min ägo sen 70-talet och har lagat en del maträtter i den helt seriöst. Ja, jag är gammal. :)Jag är därför av den typen som ser mer med skepsis på sånt som chèvre, soltorkade tomater och ruccola.

 7. Hej jag hittade till er fantastiska sida genom facebook. Jag råkade nämna ordet kaffefläsk för min pojkvän som har tjatat på mig sedan dess att jag måste laga det nån dag. Idag på alla hjärtans dag fick han sin vilja igenom… Tips är att ta 0,5 dl ketchup, 0,5dl hot chilisås och 0,5 dl av någon god BBQ-sås. Då blir fläsket jättegott. Potatismoset smakade bara persilja, jag följde inte riktigt receptet där. 1dl persilja lät inte gott så jag tog betydligt mindre men det tog över ändå. byter till gräslök nästa gång. eller serverar kaffefläsket till ris istället. apelsin-banandesserten lät bara läskig så jag köpte en Vienettaglasstårta istället. Ser fram emot nya härliga recept.

 8. madameberg

  All respekt till dig som gör kaffefläsk på AHD! Din pojkvän är en mycket lycklig man!

 9. madameberg

  Underbart! Kommer du ihåg när du införskaffade korten? Det finns inga uppgifter om utgivningsår någonstans i boxen…

 10. Haha ja han blev väldigt glad. Särskilt som jag tog lite mindre ketchup och använde chilisås och BBQ-sås. ”Det innehåller ju BARA goda saker” som han själv uttryckte det. Kaffe, fläsk, ketchup och BBQ-sås. Det kan ju inte bli annat än gott.
  Rekommenderar på fullaste allvar er att testa detta men med lagom mycket ketchup. Tror att det kan bli godare med ris till.

 11. Läser rättens namn, kaffefläsk, med skräckblandad förtjusning.

  Måste ge er stilpoäng för att alls ha smakat på gelén, min erfarenhet är att många brukar banga långt innan det faktiskt hamnar på tallriken och låta det förbli någon form av centerpiece på matbordet!

 12. Anonym

  Mina föräldrar gör fortfarande ”Fläsk i kaffe” och lyckas få den jättegod. De bjuder även gäster på den.

 13. Inger

  Jag fick ärva min mammas Mästerkocken-låda för ganska många år sedan. Där finns väldigt många recept vi aldrig har testat, men så finns det också några riktigt goda som blivit favoriter. Västindisk fläkt är ett sådant. ALLA gillar den grytan. Innehåller faktiskt andra kryddor än salt och peppar 😉 Men en sak jag minns från barndomen var att det var en hel del ingredienser som inte fanns att köpas, så många rätter i Mästerkocken var för oss exotiska och omöjliga att tillreda. Nu är det litet bättre urval i butikerna, minst sagt.

 14. Didde

  Jag är bara så lycklig över att den här sidan finns! Bevisar att det finns fler galningar än jag där ute som går igång på sånt här…

 15. Lasse M

  Ha ha jag älskar denna sida, speciellt språket och formuleringarna, för att inte tala om recepturvalet, helt formidabelt samt väldigt modigt! Kan även tipsa om Kalle lind;s sida, katastrofala omslag, hittar inte länken men googla, helt i samma klass, men här handlar det om lp-skivomslag , mest med dansband från 70-talet, jag växte upp under denna tid så dessa sidor får mig att skratta halvt ihjäl mig,! Rekommenderas å det starkaste, hoppas bara att någon tar tag i modet och inreddningstrenderna på 70-talet med samma infallsvinkel som fam Bruun och kalle Lind. Haha ett gott skratt förlänger käften samt smittar!!!!!

  • Tack för tipsandet! Katastrofala omslag är dock inte Kalle Linds sida, även om flera har gissat det.

 16. Pialia

  Kaffefläsk – min barndoms favoriträtt. Tokgillar den fortfarande, gjorde en sats i kväll och mindes mor vid spisen rörandes i grytan. Prova – det är verkligen gott! Särskilt en kulen vinterdag när man varit ute och kommer in med röda kinder och önskar bli uppvärmd inombords. Potatis och en god öl till är perfekt. Smaklig spis!

 17. ox

  Modigt?? Vad fan är modigt med det här. Det är komiskt, visst, men bara för att 70-talskulturen är så jävla over the top och smaklös att det är komiskt i sig. Copyn på sajten är inte speciellt inspirerad eller roande, den är mest som skriven svenska brukar vara, lite yxig och torr.

 18. Tomas

  Kaffefläsk är jättegott, en tung favorit i köket vid Älvdalens naturbruksgymnasium.
  En av de rätter det ytterst sällan klagas på, kanhända av nån ”nollåtta” ibland, men annars aldrig.

Trackbacks / Pingar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*