Välkommen till Den bruna maten och familjen Bruun! Två samlingar receptkort från 70-talet, en grupp orädda matlagningsamatörer och alla möjliga nyanser av brunt.
Vi säger så!
Mail: info[snabel]denbrunamaten.se
Mycket nöje! Och köp gärna vår bok.
Bästa hälsningar,
Familjen Bruun
Hekt underbart är det att läsa om hur ni modigt botaniserar bland 70-talets receptkort :).
Jag har länkat till er blogg från min blogg. Hoppas att det är ok, annars får ni skrika tll!
Ha det bra, hälsningar Siv
Siv: Vi är alltid glada för nya länkar, tack ska du ha!
Hej!
Dessa kort ägde jag på 70-talet tyvärr kom de bort i en flytt söker en fantastisk grön sås typ sås verthe och en jättegod biff stroganoff
Hälsningar Ulla
Ljuvlig blogg! Har själv häpnat över Husmoderns köksalmanack anno 1973 med rubriker som ”Gott av ett fiskblock som inte hunnit tina”, men saknar ert matlagningsmod…
Herregud så underbart otäckt allt ser ut! Här kommer jag hänga ofta! Vi som tidigare alltid hade åttiotalstema hemma på helgerna, nu styr vi helt om mot sjuttotalet istället. Tack för denna underbara site!
Jag har hela lådan med inspirerande recept. En riktig liten guldgömma för oss med förfinad smak!
Har faktiskt slängt en del lystna blickar på kortet med färserad vitkål, och vilket år som helst är det nog dags att förverkliga drömmen.
Hej!
Finns där någon som har ett receptkort med kalvfilé och champagnesås så hade jag varit tacksam om ni mejlade det till mig.
Hälsningar
Lars
Hej!
Finns där någon som har ett receptkort med kalvfilé och champagnesås så hade jag varit oerhört tacksam om ni mejlade det till mig.
lars@thomsens.se
Hälsningar
Lars
det här var det roligaste jag läst på år och dag. på 80-talet begagnades fortfarande dessa pionjärer till matlagningsinstruktioner i mitt hem, och jag tyckte redan då att de hade ett oaptitligt skimmer över sig. men här tas det hela till oanade höjder.
jag känner mig nödd att länka till er blog. jag ser det som min plikt att sprida den bruna matens evangelium.
tack!
Ni har väl sett den fantastiska TV-serien Supersizers, där två tossiga personer testar mat och leverne från olika epoker. Och visst – sjuttiotalet fick ett eget avsnitt!
http://www.youtube.com/watch?v=XIwJYRX4BjU
Lars: Ursäkta sent svar. Jag ska kolla vad jag hittar – på torsdag. Återkommer!
Liza: Tack! Kul att du gillar bloggen!
Mattias: OMG. Nej, det där har jag faktiskt inte sett. Tusen tack för tipset – får köra filmvisning inför hela familjen Bruun!
Lars: Ursäkta sent svar. Jag ska kolla vad jag hittar – på torsdag. Återkommer!
Liza: Tack! Kul att du gillar bloggen!
Mattias: OMG. Nej, det där har jag faktiskt inte sett. Tusen tack för tipset – får köra filmvisning inför hela familjen Bruun!
Herr och fru Bruun har sett alla Supersizers till dags dato men de tål att ses igen!
Jag älskar era fyndiga kommentarer och skrattar lika gott varje gång! Lägger länk till er från mig!
Hej! Såg en notis om er blogg i senaste numret av facktidningen Akademikern, vi ska ha 70-tals tema här på vår kulturnatt i Mölndal om två veckor så då passade detta bra att kolla in, välkomna på det förresten se mer http://www.kulturnatt.molndal.se
Hej!
Jag har en receptkortslåda som verkar fullständig om någon vill testa de recept som finns på denna blogg hemma. Lådan finns i Stockholm mot avhämtning!
Jag har läst ända till vingelén och kiwin sedan sâ orkade inte min mage med nâgot mer. Jag har länkat frân min blogg. Jag hoppas att ni har samarin hemma.
TACK TACK TACK!!! Jag skrattar gott och mår illa på samma gång. Underbart roligt!!!!
/Annette
Hej!
Bugar och bockar för en fantastiskt rolig sida. Modigt av er att testa dessa recept och era kommentarer till lagandet/ätandet får mig att gapskratta nästa varje gång. Har också fått den underliga känslan av att jag inte vet om jag ska skratta eller kräkas! Den är ny för mig…
Ni har inte funderat på att undersöka lite om receptsamlingarna? Främst mästerkockens recept är ju helt galna ibland och jag kan bara instämma i kommentarerna ni skrivit ibland där ni undrar om någon någonsin testat denna rätt. Den stora skillnaden mellan bilden på kortet och ert resultat får ju en att fundera på om man har haft en ingredienstombola man dragit ur och sedan smällt ihop något som ser gott ut och tagit kort.
Slutligen tycker jag att ni någon gång ska ta de bästa korten ur lådorna och laga till en riktigt god brakmiddag. Säkert inte lika kul att läsa men det tycker jag ni är värda. Vi vill ju inte att ni tynar bort…
Tack än en gång för en helt underbar sida.
Hej roliga, fantastiska människor! Dagen jag upptäckte denbrunamaten var en mycket lycklig dag. Idén och texterna är så fantastiska och jag kan inte få nog av att läsa dem. Så, svart text på brun bakgrund..? Visst kan man markera texten och då läsa den, men ögonblicket innan jag kom på det höll jag på att börja grina – texterna är verkligen så galet roliga att läsa.
Allt det bästa, fortsätt snälla (men kanske med en annan färg)!
Högaktningsfullt
Mona Adler Ring – troget fan
Hej roliga, fantastiska människor! Ibland har man lite bråttom och tänker med fel ände av kroppen, innan allt är färdigt liksom – varken tanke eller laddning av sida. Då blir det galet och då får man skämmas för dumheter man skrivit (och signerat med sitt namn).
Lika högaktingsfullt
Mona Adler Ring
Hej! Vad roligt att höra, det tackar vi verkligen för. Oavsett eventuellt feltänk kan sidan säkerligen göras mer läs- och användarvänlig, men vad gäller laddningstider blir de ofta långa med tanke på alla bilder som vi vill ha med. Alla sinnen ska ju ha sitt, liksom…
Tack-tack igen, snälla du!
Hej jag har också varit ägare till den lilla lådan med receptkort under 70-talet
någonstans under åren försvann den men jag sparade vissa recept i en annan liten hemmagjord bok.I våras försvann även den i en flytt.Jag söker ett pepparkaksrecept som var enkelt och lätt som fanns med i det lilla häftet som man ibland fick,typ julrecept…har ni detta vore jag jättetacksam om ni vill dela med er.
kul att ni fångat upp den glada idén
Hej på er.
Tack för att ni riskerar era liv (nästan) för att roa oss! Jag var med på 70 talet och kommer ihåg dessa receptkort, men använde dom aldrig. Tyckte redan då, som ni har funnit ut, att recepten var allt annat än aptitretande. Helt vansinniga ibland.
Med det fanns matpersonligheter som skrev bra, fortfarande användbara och goda recept. Så det är nog mer källan än tiden som reflekteras här.
Tack igen,
Per Sjöfors
Här är ett recept från den tiden jag lagade igår, och som middagsgästerna uppskattade:
Vitvinskokade kycklingbröst:
4 stora kycklingbröst
4 morötter
1 1/2 gul lök
torrt vit vin (en flaska eller så)
2 lagerblad
3 dl grädde
en rejäl bunt färsk tarragon
Metod:
Julien lök och morötter
Täck och koka i vit vin 15-20 minuter med kryddorna
Lägg kycklingbrösten ovanpå den kokta löken och morötterna
Fyll på med hälften vatten, hälften vin, så det täcker brösten
Koka i 10-12 minuter tills kycklingbrösten är genomkokta
Ta upp kycklingbrösten och grönsakerna. Håll varma.
Koka ner spadet till hälften
Sila spadet och häll tillbaks i kastrullen
Häll i grädden och koka upp igen
Salta och peppra
Servera kycklingbrösten med grönsakerna, såsen och pressad potatis
Jag var trött och småsur efter en lång dag då jag av en slump hamnade här. Fastän jag inte ens var påtänkt på 70-talet kan jag leva mig in i den härligt hemska bruna känslan. Med ens drog det i mungiporna och snart satt jag för mig själv och garvade högt.
Tack för att ni fått mig på fantastiskt bra humör
Julia
Men se, Den Bruna Maten är med i julkalendern :))
http://www.spisat.se/2010/12/julkalenderns-20e-lucka-tar-dig-till-70.html
Keep up the good work & god brun jul!
Åh åh åh! Jag har nyss hittat hit och tillbringat en hel timma gapskrattande. Jag som alltid har konstaterat när jag och min fru misslyckats med kreativiteten i köket: Det blev brun mat. Vilken FRUKTANSVÄRT bra blogg!!!!!!! TACK!!!!
Åh, de här receptkorten har min mamma kvar, dock väl undanstoppade. Jag minns att jag redan som barn tyckte det var roligt att bläddra och förundras och tar faktiskt fram korten nån gång ibland när jag hälsar på föräldrarna. För det mesta för att förskräckas/roas/äcklas men där finns faktiskt några guldkorn! Om jag inte missminner mig alldeles så är ett recept på en makaronipudding med köttfärssås, kryddad med champinjonkräm, ifrån dessa kort. Den gör jag emellanåt för den är god!
Tack för en härlig och rolig blogg!
Jag undrar om familjen Bruun är släkt med Den eminente Herr Dryck som masniskt samlar på skivor med spektakulärt fula omslag?
http://katastrofalaomslag.blogspot.com/
Åh helt underbart jag bara skrattar mig igenom detta… får spara lite till imorgon..
nostalgiattack, sådana här kort hade vi också!
Ylar av skratt och tårarna rinner.
Har äntligen fått svar på varför jag har så svårt för ”röror” av alla slag, född 1961 så har man ju blivit påtvingad dessa hopgeggade matkreationer under sin uppväxt.
Men vad tusan var det med cocktailbär, banan och aladåber? Var det verkligen så modernt?
Tack o lov att jag hittade denna sajten.
Hittade hit idag tack vare notis i SVD. Fantastiskt rolig blog och kommer definitivt provlaga några av rätterna framöver!
Provlaga? Ack ni modiga två.
Hej familjen Bruun! Jag hittade också hit via SvD och kommer att fortsätta följa denna underbara blogg. Jag har skrattat i timmar… /S
Upptäckte denbrunamaten förra veckan och blev faktiskt lite illamående efter att ha kollat på alla bilder och recept. Men det är nog inget jämfört med vad ni måste känna när ni genomför dessa experiment…Ett stort tack familjen Bruun för alla uppoffringar ni gör för vetenskapens skull! 😀
Åh så underbart, har skrattat så jag gråtit! Hade en sån låda från min mor, lagade aldrig nåt från den(jag är född 59) mina barn lekte med korten o de försvann! Underbart förnumstiga reklammeningar riktade till HUSMÖDRAR, den där torrmjölken fick jag med O´Boy i sommarstugan-vidrigt! Ja fy fan vad matkulturen har förändrats i vårt lilla land! Tack ska ni ha för detta roliga! Malin Ahlner
Jag blev så nostalgisk att jag gjorde litet brun mat i går kväll, varma smörgåsar med gräddstuvad köttfärs och i det blandade jag vit sparris och champinjoner ur konservburk. Sedan började jag fundera på varför jag inte har några minnen av att husmanskosten skulle ha varit så äcklig i min barndom på 70-talet som alla nu verkar tycka eller tro. Visst fanns det mindre att välja bland och många gånger var maten väldigt enkel. MEN: på den tiden lagade man ändå mat själv hemma, så gott som varje dag. From scratch. Det var inte snack om att köpa hem mat från grillen, äta på restaurang varje lunchtimme. Min mamma var litet rädd för konserver, hon fattade tidigt att det inte var så hälsosamt, så vi åt inte så mycket sånt. Men ärligt talat, HUR aptitlig är all den färdigmat vi köper nu, de små lådorna man värmer i micron som innehåller kött som inte är kött, transfetter och glutamat. På den tiden visste man vad maten innehöll rätt långt eftersom man gjorde den från grunden. En annan sak som slog mig är att när mamma lagade kötträtter så doftade det ljuvligt, för då var köttet färskt och hade inte legat flera veckor i skyddande gas som luktar pyton. Grönsaker och bär var nyplockade ur egen täppa (vintertid frysta hemodlade dito) och de var allt annat än bruna. De var ekologiska och de hade inte legat och vissnat i butiken eller rest runt jordklotet. Eftersom råvarorna var goda så behövde man inte döda dem med kryddor som nu när det mesta man köper är gammalt redan när man tar hem det från butiken. Jag minns faktiskt inte när jag senast fått tag i kött som doftade gott när jag stekte det. Sorgligt med sant.
Det här är den roligaste bloggen jag sett i hela mitt liv – jag skrattar så jag gråter varenda gång. Kommer länka den på min egen blogg inom kort!
Brun läsk från kommunisttidens Ungern:
http://www.youtube.com/watch?v=pHKClJyz8qI&NR=1
Detta är det bästa jag har sett! Vilken stad verkar ni i?
Familjen Bruun återfinns i Stockholm, men har ursprung som är betydligt vidare. Oftast hittar man oss allra längst ut på Kungsholmen.
Hej Fam Bruun!
Har just upptäckt er sköna matsida och bara hunnit skrapa på den något övergräddade ytan. Läste ert återupptäckande av Gurksoppa mm och skrattade så jag tjöt!
Detta är något som tv4:s Prettokockar har att ta efter. Matlagning med en något mer avspänd attityd och mat som inte bara är uppstaplad på höjden utan helt enkelt lite mer…. brun…
Skulle ni dessutom börja masstilverka och sälja trollet Borg kommer ni att bli rika som, eh.. troll. Efter soya-makeovern blev det ju helt omöjligt att skilja från originalet.
From nu en av era trogna följare
PappaBand
Hmmm!!
det verkar som om maträtten – Brinnande Kärlek är av nöden tvungen.
Efter alla Er delvis misslyckade 1970-1980 maträtter i Eran familj.
Kort position 15 och kort 1, ur Snabblagat och billigt, bör hjälpa, så att Ni kan återförenas med lite god mat.
Mvh
Robert
Fast vi har lagat den- visserligen Mästerkockens variant: http://denbrunamaten.se/2010/03/13/farbror-bruuns-brinnande-karlek/
Rätt blek, men ändå helt okej. Tanken är god, så att säga.
Fantastisk blogg, man läser, minns och skrattar tills tårarna rinner!
Hej! Ville bara höra om ni testat någon mintsås än?
Jag har skrattat mig igenom hela bloggen. Fiiii fan va bra skrivet!!!
Åh så häftigt, hittade eran blog när jag letade efter en mandarin tårta som jag brukade göra till min mormor.
Bor numera i USA och eventuellt finns detta receptkort på vinden hos mina föräldrar, men tyvärr kan jag inte be dom leta igenom massor av lådor för att hitta ett recept kort.
Så nu måste jag bara fråga om någon har kvar ett recept på en mandarin tårta. Den hade en nötbotten och det som var speciellt var att man först bakade hälften av nötbotten, sen la man mandariner från en burk, la på resten av tårtsmeten och bakad klart. När man tog ut kakan täcker man med hackad choklad som då smälte så tårtan fick ett choklad lager, fast innan den stelnat helt lade man på mandariner så dom liksom fastnade i chokladen. Denna tårtan blev så himla god, väldigt saftig och härliga smaker. Nu fyller jag snart 50 och vill så gärna göra denna tårta, och som ni ser kommer jag ihåg det mesta men jag har ju inte receptet på nötbotten.
Snälla är det någon som har kvar detta kortet?
Också hittade jag ju denna blog, så jag kommer tillbaka, massor av läsning, kul ide!!
Vi kollar, återkommer. 🙂
Jätterolig hemsida, men kan ni inte ta bort askfatet från bordet när ni tar bilderna på era anrättningar?
Varför det?
Helt fantastisk blogg! Jag är så impad över all tid och pengar ni lägger ner på det här. För det mesta är ju maten inte ens ätbar :-D! Har nu börjat leta på loppisar efter en egen receptsamling… Köpte faktiskt några årgångar Allt om Mat från 70-talet och det var ganska deprimerande läsning…olika nyanser av brunt…
Och jag tycker att det är autentisk att askkoppen finns med!
Sällar mig till de skrattgråtande fansen till denna blogg. Vi hade inte dessa receptkort hemma, min mor var ytterst skeptisk till allt som hörde ihop med veckotidningar. Men kompisar hade och jag gillade att bläddra i deras lådor. Jag var faktiskt svårt avundsjuk!! Det var så MODERNT med recept i röda lådor på köksbänken, något helt annat än en trist kokbok som min mor hade.
Den boken hade för övrigt en författare som hette ’Gustrid’, av alla namn, och såg dessutom ut som en Gustrid också. Undrar om inte hon låg bakom dessa kortrecept också, för det snörp nämnda dam hade på bilden i kokboken skvallrar om att hon nog tyvkte paprikapulver var lite väl exotiskt och borde brukas med sparsamhet. Lixom.
Kan för övrigt tipsa om en fullständigt fasansfull maträtt som djupt förmörkade min barndom på 60- och 70-talen, nämmerligen KABELJOPUDDING. Glääärrrkk.
Hade jag vetat … nyligen gjorde jag mig av med Allt om Mat, ALLA årgångar utom den från 2010-11. Kanske någon är kvar som urklipp. Ganska grymma rätter och jag provade många, fast bara EN gång. Foton av mat ser mycket godare ut nuförtiden! Men jag har några hyllmeter med matböcker där många är från 1960-1980-talet. Vill ni ha nån särskild?