böcker Arkiv

  • För en tid sedan fick familjen Bruun en gåva en vänlig läsare räddat ur ett grovsoprum, en plats 1970-talets matlitteratur har skäl att frukta. Det var kokboken ”Rätt året om”, […]

    Rätt året om

    För en tid sedan fick familjen Bruun en gåva en vänlig läsare räddat ur ett grovsoprum, en plats 1970-talets matlitteratur har skäl att frukta. Det var kokboken ”Rätt året om”, […]

  • Ingen självklarhet på 70-talet Mat i färg är en ”bilderbok för inspiration” som gavs ut av Icas provkök 1970, i 70-talets babyålder med andra ord. Texten författades av Lillemor Broström, […]

    Mat i färg

    Ingen självklarhet på 70-talet Mat i färg är en ”bilderbok för inspiration” som gavs ut av Icas provkök 1970, i 70-talets babyålder med andra ord. Texten författades av Lillemor Broström, […]

  • Kom in på en öl och en smörgås är namnet på ytterligare en reklamskapelse från Pripps, som måste varit ett otroligt innovativt och produktivt bolag vid den här tiden. Boken […]

    Kom in på en öl och en smörgås

    Kom in på en öl och en smörgås är namnet på ytterligare en reklamskapelse från Pripps, som måste varit ett otroligt innovativt och produktivt bolag vid den här tiden. Boken […]

  • En ovärderlig hjälp i kampen mot forna tiders högtidsseder Nu låter det här en smula revolutionärt, och underryckaren för möjligen tankarna till en kökets Baader-Meinhof-liga, men den verkliga avsikten med […]

    Bjudningsboken 9

    En ovärderlig hjälp i kampen mot forna tiders högtidsseder Nu låter det här en smula revolutionärt, och underryckaren för möjligen tankarna till en kökets Baader-Meinhof-liga, men den verkliga avsikten med […]

  • Med hockeyfrilla genom gourmetvärlden Carl Butlers kokbok, som gavs ut av Forum 1974, säga ha varit en klassiker i kokkonstsammanhang. Klart är i varje fall att väldigt många verkar ha […]

    Carl Butlers Kokbok

    Med hockeyfrilla genom gourmetvärlden Carl Butlers kokbok, som gavs ut av Forum 1974, säga ha varit en klassiker i kokkonstsammanhang. Klart är i varje fall att väldigt många verkar ha […]

  • Kär gammal klassiker på återseende Bildkokboken har vi redan stiftat bekantskap med här på Den Bruna Maten som den minnesgode läsaren säkert erinrar sig. Den gången hade vi lånat den […]

    Bildkokboken 1

    Kär gammal klassiker på återseende Bildkokboken har vi redan stiftat bekantskap med här på Den Bruna Maten som den minnesgode läsaren säkert erinrar sig. Den gången hade vi lånat den […]

  • Reklamskapelse som överlevt både fylla och tidens tand Ingen kan väl undgå att hålla med om det lockande i titeln på denna fantastiska bok. Utropstecknet i rubriken gör det hela […]

    God mat & gott öl!

    Reklamskapelse som överlevt både fylla och tidens tand Ingen kan väl undgå att hålla med om det lockande i titeln på denna fantastiska bok. Utropstecknet i rubriken gör det hela […]

  • Ett museiföremål redan på tiden det begav sig Gourmetboken gavs ut 1976 av sorgligen avlidna tidningen Veckojournalen. Recepten kan varken tidningen eller dess redaktion lastas för då de enligt uppgift […]

    Gourmetboken

    Ett museiföremål redan på tiden det begav sig Gourmetboken gavs ut 1976 av sorgligen avlidna tidningen Veckojournalen. Recepten kan varken tidningen eller dess redaktion lastas för då de enligt uppgift […]

  • Skräckmästaren Vincent Price 60- och 70-talsrecept En skattkammare av underbara recept utlovar den här härligt bruna skapelsen tryckt 1974. Detta är den smått legendariska kokbok som skrevs av kultskådespelaren Vincent […]

    A treasury of great recipes

    Skräckmästaren Vincent Price 60- och 70-talsrecept En skattkammare av underbara recept utlovar den här härligt bruna skapelsen tryckt 1974. Detta är den smått legendariska kokbok som skrevs av kultskådespelaren Vincent […]

  • ”Varför inte?” är en motivering som är återkommande på många av Mästerkockens receptkort. Den används ofta i inspirerande syfte när man har experimenterat med frukt i maten, försökt att sätta […]

    Prinskorv i kapprock, Arabiska fläskkotletter och Glass med maräng

    ”Varför inte?” är en motivering som är återkommande på många av Mästerkockens receptkort. Den används ofta i inspirerande syfte när man har experimenterat med frukt i maten, försökt att sätta […]

  • ”Husmodern menar att den ‘Passar utmärkt som förrätt till liten fin middag’. Jag menar att den passar utmärkt som bakisfrukost vilken söndag som helst.” En annorlunda sparrisrätt, eller kanske lite […]

    Köksalmanack från 70-talet

    ”Husmodern menar att den ‘Passar utmärkt som förrätt till liten fin middag’. Jag menar att den passar utmärkt som bakisfrukost vilken söndag som helst.” En annorlunda sparrisrätt, eller kanske lite […]

  • Ett nytt inslag på Den Bruna Maten den kommande tiden blir inspiration, festligheter och tips hämtade ur ”Boken ur lyckade fester”, utgiven 1978. Här finns tydliga och handfasta instruktioner för […]

    Boken om lyckade fester

    Ett nytt inslag på Den Bruna Maten den kommande tiden blir inspiration, festligheter och tips hämtade ur ”Boken ur lyckade fester”, utgiven 1978. Här finns tydliga och handfasta instruktioner för […]

  • Den bruna maten har skaffat sig ett bibliotek. Sprängfullt med läckra sjuttiotalsrecept, det ena brunare än det andra, väntar det på att utnyttja sina otyglade resurser, och vem vet? Det […]

    Det bruna biblioteket

    Den bruna maten har skaffat sig ett bibliotek. Sprängfullt med läckra sjuttiotalsrecept, det ena brunare än det andra, väntar det på att utnyttja sina otyglade resurser, och vem vet? Det […]