Boken

Den Bruna Maten finns att köpa på AdlibrisBokusCDonBokia samt i bokhandeln. Boken är en samling av de bästa recepten från bloggen, materialet har bearbetats och utökats med nya bilder samt tidigare opublicerade texter. Mer information finns hos Galago.

Den Bruna Maten omslag

  Ladda ner högupplöst omslag

Ladda ner högupplöst baksida

Ladda ner PDF-info

Ladda ner familjen Bruun

Titel: Den bruna maten : Sanningen om 70-talets kokkonst
Författare: Familjen Bruun (Jonas Alvunger, Elin Berg, Petter Inedahl)
Formgivning: Josefine Edenvik
Förlag: Galago
ISBN: 9789170376689
Antal sidor: 200

Förlagstext:

Sugen på Skinkägg i gelé, Färserat vitkålshuvud eller Snöbollar i vaniljsås? Vattnas det i munnen vid tanken på Bananer i skinkrock, Persikoburgare, Kaffefläsk eller Senapspanerade grisaknorrar?

För en tid sedan kom familjen Bruun (Jonas Alvunger, Elin Berg och Petter Inedahl) över två samlingar med receptkort som under 70-talet spreds till hundratusentals svenska prenumeranter. Familjen Bruun häpnade över den lekfullhet, eller om man bör kalla det galenskap, som präglade recepten och bestämde sig för att prova några. Det blev startskottet för Den Bruna Maten – en anspråkslös skämtsida som snart blev en av Sveriges mest omtalade matbloggar. På sin matarkeologiska resa har familjen Bruun med fasa och fascination ätit och betygsatt över tvåhundra av de mest utmärkande rätterna.

Med initierade texter och fotografier som tydligt illustrerar hur 70-talskockarnas visioner krockar med 10-talets bistra verklighet, blir familjen Bruuns middagar både en kulturhistorisk odyssé och hejdlös humor.

Den Bruna Maten är en komisk, kritisk och nostalgisk tillbakablick på 70-talets matlagning – en guldgruva både för generationen som lagade maten och för generationen som fick den på tallriken. Och det är faktiskt en fullt användbar kokbok, om man mot förmodan skulle bli sugen.

Recensioner, artiklar, TV & radio

Faktum 2012-08-27 Den bruna maten

DT 2012-10-01: Brun mat och kål 

Västerbotten-Kuriren 2012-10-02: Äckligt, roligt och späckat med nostalgi

Mat & Vänner 2012-10-02: Erkännande gällande Bananer i skinkrock

SVT Gomorron Sverige 2012-10-09: Magnus Utvik recenserar, ca 12 minuter in i inslaget

Nyheter 24 2012-10-09: Jack Werner hälsar på hos familjen Bruun

SVT Gomorron Sverige 2012-10-10: Herr och fru Bruun bjuder Marianne och Alex på Färserat vitkålshuvud

Teak och orkidéer 2012-10-17 Ett brunt boktips

Sydvenskan 2012-10-20 Minnen i gelatin. Kalle Lind mår lite illa. 

Arbetarbladet 2012-10-22 Rätt ska vara rätt! Bodil Juggas recenserar. 

Inget djävla te i soffan 2012-10-22 Århundradets dummaste recension

Cupcake carny 2012-10-22 Kvinna blir orimligt upprörd över Den Bruna Maten

Ikon 2012-10-22 En kul kokbok

SvD 2012-10-23 Ny mattrend: Därför går vi tillbaka till gamla godingar

Expressen 2012-10-23 Med vänsterns rätt

SVT Gomorron Sverige 2012-10-24 Kokbokens förvandling 

Recepten 2012-10-26 Den bruna maten – kokboksrecension

Barometern-OT 2012-10-29 Mat som mode

Svarta lådan 2012-10-30 En normal kycklingaladåb och en kolhydrat till lunch?

Bokhora 2012-11-01 Johanna Karlsson recenserar

ETC 2012-11-02 Hann bara ta en tugga

Publikt 2012-11-27: Skruvade recept i nya kokböcker

Öjvind Holen 2012-11-28 Den brune maten

Gefle Dagblad 2012-12-18 Hårda klappar med mervärde

Brus & Kompani 2012-12-18 Karins julklappstips

Studio Ett P1 2012-12-28 Familjen Bruuns nyårsmeny