Råkostkabaré

 

Råkostkabaré-fram-555x621Man kan inte annat än hysa beundran inför den receptmakare som kom på råkostkabarén. Noll träffar på Google = RESPEKT. På sitt lilla egna vis är det faktiskt väldigt beaktansvärt att någon där ute kom på idén att några rivna och hackade grönsaker kan sammanstråla i en sorts kabaré, och vi får medge att det är en färgsprakande uppvisning till skillnad mot allting annat brunt som vi har bekantat oss med genom åren.

”Bara tanken på en råkostkabaré är inspirerande”, skaldar Mästerkocken. Vi vet inte om vi kan sträcka oss så långt att vi vill kalla den för inspirerande, och överraskande nog så tänker vi i familjen Bruun inte heller så ofta på råkost. Rent erfarenhetsmässigt sträcker sig våra upplevelser av detta inte särskilt mycket längre än till pizzasallad, men vi tog med muntra miner an oss utmaningen att avancera och gick således till handlaren för att köpa allsköns grönsaker och rotfrukter till denna ”symfoniska blandning”.

Säg vad har vi då att laborera med i vår kabaré?

Blomkål. Luktar röv när den är kokt, luktar mindre röv när den är rå. Vilken tur för vår råkostkabaré!

Tomat. Kan se ut som röv ->(_x_), men tillhör de bättre i klassen i denna församling.

Brysselkål. Farbror Bruun älskar det, både au naturel på julbord och i gratänger, men att äta den rå kom att bli en ny erfarenhet. Fru Bruun och herr Bruun tycker att brysselkål är röv, oavsett tillagningssätt.

Morot. Morötter är bra. Familjen Bruun gillar dem. Man bör inte involvera morötter i röv.

Purjolök. Egentligen en ganska onödig grönsak, i alla fall enligt familjen Bruun. Har absolut ingenting med röv att göra. Minuspoäng för att den jämt ska trilskas och aldrig riktigt vill få plats i plastkassen när man ska frakta den hem.

Rädisa. Det är så lätt att glömma bort att den finns.

Det var dock rödbetorna som glömdes bort i armbågskampen mot helghandlande och nyblivna bostadsrättsinnehavare utan kundvagnssinne vid grönsaksavdelningen i innerstans enda riktiga stormarknad, som den kallar sig. Eller så säger vi att vi bara inte hade lust med jävla rödbeta (man fick ju variera receptet efter eget behag så vi säger så).

Se här hur råkostkabarén strålar i all sin prakt! Om det var någon som trodde att familjen Bruun skulle vara innehavare av en råkostkvarn får vi dessvärre göra er besvikna, det här gick inte ”som en dans” och vi fick köra hardcore råkost utan några hjälpmedel eller finesser. Någon sås blev det därför heller inte. Eller så togs det ett kollektivt beslut om att det paket gräddfil som fanns i kylskåpet istället skulle föräras de chipspåsar som herr Bruun hade tagit med sig. Så var det nog.

Fru Bruun ger Råkostkabaré tummen upp

Det här gav väl egentligen inga symfoniska associationer rent smakmässigt, och inte heller var råkostkabarén föremål för något direkt underhållningsvärde annat än när vi fick se herr Bruun svälja ned blomkål. Sammanfattningsvis: fröjdefull att se på, mindre fröjdefull att äta. Fru Bruun mumsade dock artigt och tacksamt upp det som hade serverats henne på tallriken och tog till och med om (det är en intern regel på familjen Bruuns middagar att omtag är tvingande för att ge en fyra i betyg), medan resten av de församlade minst sagt var mer skeptiskt inställda. Farbror Bruuns rårivna morötter fick däremot genomgående beröm för sin saftighet och när måltiden var över var det tomt på morötter, medan resten av kabarén fortfarande låg relativt orörd och pockade på uppmärksamhet.

Vad lärde vi oss då av detta? 1) Det blir aldrig några vegetarianer av familjen Bruun. 2) Morötter är gott. Betyg: 3,1

Råkostkabaré-recept-555x618

 

14 kommentarer

 1. Alexander

  Tja, jag ska inte säga att idén inte är vettig, men behöver man verkligen göra ett recept av det? ”Riv och skiva dina favoritgrönsaker i olika färger och lägg dem bredvid varandra.”

 2. Sillen

  Noll träffar vid Googling, det är här läge att kontakta SR P1:s Språket vari svenskprofessorn alltid prövar såväl språkliga innovationer, som dito daterade bortglömdheter, genom undersökning av googleförekomst.

  I norröna trakter förekommer om hösten mitt favvoord ”rotfruktsfestival” i annonser för gottköpstillfällen avseende just rotfrukter, samt härutöver lök – ”ROTFRUKTSFESTIVAL, BLANDA HUR DU VILL, 3:99/kg”. Ordets betydelse utanför rotfruktshandelns detaljistled är föremål för brukarens fantasi. R-festival förekommer dock hela sju gånger vid googling, så det är ju naturligtvis fråga om en populärt förekommande banalitet.

 3. Asdf

  Riven morot – rätt gott.
  Rädisa – gott att tugga på.
  Tomat – inga konstigheter.
  Brysselkål – kanske kan funka som salladssubstitut.
  Men rå blomkål? VARFÖR? Vem skulle vilja sitta och tugga på rå blomkål? Rent spontant så låter det som rena rama kräkmedlet.

  • Ellen

   Rå blomkål är faktiskt väldigt gott, mycket godare än kokt!

  • Halvdanskenn

   Jag äter gärna rå blomkål samman med Brie-ost, men så var jag också tonåring på 70-talet.
   All kål är bra mot bakfylla (B-vitaminer). Rå brysselkål/rosenkål älskade jag som liten, det är ju som ett minivitkålshuvud.
   I övrigt ser det ut som grönsaksbuffen i vår personalmatsal.

   • Sv: Hmm det e4r klurigt det de4r med ve5ra fnyterba ve4nner. De e4r ju som sagt ve4ldigt mycket som en me4nniska. Dino min he5riga baby har inga problem med e4ldre barn men de4remot min lillebror pe5 2 e5r gillar han inte alls ! Han springer alltid och nafsar i honom ( re4tt he5rt) ne4r de e4r he4r pe5 besf6k, skulle bli hemskt tre5kigt att fe5 en ny familjemedlem och behf6va gf6ra sig av med en annan. c5hh gf6r se5 du jag le4gger till dig med se5 hf6rs vi i framtiden / Kramar Sarah

    • Sillen

     Somlig inlagd kål skall skölas ordentligt inför tillagning …

 4. Åsa

  Hahaha, underbar beskrivning som alltid! Nåt verkade lite bekant över rätten, och jodå, råkostkabaré kan spåras till så tidigt som 1951, och kokboken Grönsaksgott!
  Noteras kring denna skrift är att begreppet grönsaksrätter var lite vidare på 50-talet. Såväl kalvfilé som fläsk och räkor ingår i en del recept ;))

 5. Farbror B

  Enligt min salig mor var kabaré också beteckning på en sorts tallrik som var uppdelad i fack, så att man kunde lägga upp olika smårätter utan att de kom i kontakt med varandra. Ni som botaniserar i second hand-butiker vet vad jag syftar på.

  • Farbror Bruun

   Som ett taco-fat?

   • Farbror B

    Hade jag aldrig hört talas om, men nu när jag har googlat upp det så, ja, just det.

    • Sillen

     Indiska lurade på vilsna urbanolantisar rostfria sådana för sisådär sex-sju år sedan, enastående oanvända kan jag auktoritativt yttra (rostfritt är f.ö. ett ypperligt material om man snabbt vill kyla sitt nybrassade käk)! Dessutom är diametern sådan att skåpdörren precis, men bara precis, går att stänga – det blir märken på dörrens insida. Jag har dock funderat på att skarpslipa kanten och använda dem som ett slags Oddjob-frisbees mot slemma marknadsgökar bosatta aningen närmare stan …

 6. AnnaNas

  Annars ger de ju alltid detta tipset: ”har man bristfällig tillgång på färskt grönt finns ju ganska många olika djupfrysta salladsblandningar att komplettera med”
  Alltså det mesta på det fatet tyckte jag såg gott ut (med någon slags sås/dipp, eller till annan mat), men lite tinad ärtor-majs-o-paprika? Spenat? Broccoli? Kanske lite herrgårdsblandning? Brr!

 7. I am 3 months pregnant and determined to try and prevent stretch marks as much as possible. If you ha27n&#8v1e;t gotten any during pregnancy please share your secrets.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*