Tävling i brunt: vinn Den Bruna Maten

 

tävling-555x553
Som receptmakare på 70-talet gällde det inte bara att vara kreativ när det kom till maten, det var också av högsta vikt att presentera och sälja in maträtten på ett sätt som kunde väcka lustan även hos den mest inbitne skeptikern.

Trots att det var en tid av förnyelse och att gemene man i många situationer var ”öppen för förslag”, tror oss veta att detta alla gånger inte kan ha varit helt enkelt. I de små ingresser som ibland föregår recepten – vi har valt att kalla dessa för ”mat-pitcher” – gällde det dels att ha en förmåga att manipulera mottagaren, men även att döva den delen av sin egen inneboende kritiker som innerst inne tänkte ”NEJ! NEJ! NEJ! NEJ!”. På så vis kunde banan bli ett fantastiskt gott tillbehör till spätta. En soppa med bara röda ingredienser passerade obemärkt förbi. Man hällde utan vidare kaffe i det stekta fläsket, lade ananas på levern, persikor på hamburgaren, rev choklad i keson och åt det som gröt.

Jättedolma-555x283

 

Familjen Bruun är uppriktigt sagt fascinerad över receptmakarnas närmast otröttliga försök att få oss tänka i nya banor. Det spelade ingen roll om bilden såg ut som skit, om ingredienserna skar sig i munnen bara genom att läsa igenom receptet eller om komposition och kreativitet hade gått över gränsen till galenskap: matptichen skulle vara där! Och som allra gladast blir vi när vi hittar ett receptkort som innehåller ett av dessa övertalningsförsök och fabulösa matpitcher. De är som små…poetiska underverk.

 

Röda-havet1-555x281

Tyvärr har långt ifrån alla recept dessa fantastiska mirakel, och därför är det nu upp till er, kära läsare, att skriva en matpitch till en av de mest bruna rätterna vi någonsin har stött på. Egentligen kräver den ingen närmare presentation än så här:

Men har vi en mat-pich till Skinkägg i gelé? NEJ! Någon sådan existerar inte på originalkortet här nedan står bara dummy-text!

Skinkägg-to-pitch

 

Det här ni kommer in. De tre personer som skriver de bästa mat-pitcherna till Skinkägg i gelé får varsitt signerat exemplar av Den Bruna Maten hemskickad. Det finns flera olika sätt att skicka in ett bidrag vilka framgår nedan. Din matpitch ska vara absolut max 50 ord lång. Kort och aggressiv, svårfångat analytisk, som en uppdatering på Twitter eller utsvävande och 70-talsromantisk – anything goes!

1. Skriv din matpitch i en kommentar under det här inlägget. Lämna en giltig mailadress, så att vi kan kontakta i det fall att du vinner. 

2. Maila in din matpitch till familjen Bruun på info-snabela-denbrunamaten.se

3. Skriv den i en kommentar, i loggen eller som ett privat meddelande till familjen Bruun på Facebook.

4. Har du en blogg? Skriv din matpitch som ett inlägg och länka den här sidan. 

Vi favoriserar inte något av de olika sätten att skicka in bidrag, och förmodligen kommer vi utse de mat-pitcher som får att skratta allra högst som vinnare. Och självklart använder vi inte din mailadress till något annat än att meddela eventuell vinst.

Tävlingen pågår till 7 december. Lycka till!

PS. Ni missar väl inte smakprovet ur bruna boken? Se här!

Etiketter: ,

25 kommentarer

 1. Johanna

  ”JätteDOLMA”. Ska det va korrekt singularis det? Är det ”dolman” i bestämd form då? Bara det får mig ju att kräkas. Sen gör ju bilden sitt också…

 2. Olle Torgny

  Normalt sett är Lorem ipsum den klassiska nonsenstexten för textmarkeringar, men i det här fallet tyder allt på att det faktiskt är den avsedda texten, om än på latin.
  Lorem ipsum är nämligen utdrag ur ”de Finibus Bonorum et Malorum” (Ytterligheterna av ont och gott) skriven av Cicero, år 45 före Kristus.

  Mer om Lorem ipsum på <a href="http://sv.lipsum.com/&quot;

 3. Marie

  Hönsmens i grismuskel i ett hölje som bildat gelé med hjälp av kokta animaliska biprodukter.

 4. Alla har vi varit där: Den vresige onkel Rune, vars enda köksredskap är en konservöppnare, har bjudit in sig själv på middag. Konservskåpet är tomt och affärerna stängda. Hav förtröstan! Skinkägg i géle är räddaren i nöden!

 5. hanna

  Vad kom först, amöban eller skinkägget? Denna ”lattjo” ”läcker”bit får igång konversationen på vilken bjudning som helst. Livsfrågor i géle, eller som fransmännen uttrycker det, ”une merde de poulet”.

 6. stefna björk

  Varför inte ersätta de inlagda grisfötterna med något modernare? Skinkegg i gelé blir en ny tagning på gammal klassiker till så väl julbord som vardag som sparar både tid och pengar.

 7. Rodge

  typ höhöh, vi tillreder något superäckligt av stressade, plågade, skrämda och mördade djur. höhöhö ööööööööööh fan säjeru jäla böööög!!! aaaaaiiiiikåå-åååå

 8. Skinka på burk blir lätt kalasets höjdpunkt när den formgjuts till gelatintrinda kultingar med plirande olivögon (fem oliver per portion. Är det fest så är det!) Servera med två salladsblad och bli inte förvånad om gästerna ber dig om receptet efteråt.

 9. Isabella

  En svensk specialitet med Italiensk tvist. Låt dina kräsnaste vänner bjudas på en fest i gommen. Här blandas prima skinka med mustig buljong och toppas av med Italienska läckerheter. Låt gästerna imponeras och överraskas redan ikväll!

 10. Erik

  Skinkägg är en festlig förrätt som imponerar på både gammal och ung. Förutom sitt läckra utseende och smak är dessutom både lättlagad och kalorisnål!
  Det går alldeles utmärkt att förbereda redan dagen innan bjudningen.

 11. Maria Dahlberg

  Överraska gästerna med eleganta skinkägg i gelé! Tro att de häpnar när det hårdkokta ägget tittar fram ur den delikata gömman. Gör flera på samma gång så finns det över till vickningen senare under aftonen när festfolket blir sugna.

 12. Lena Engman

  Hej hopp! Jag önskar vara med att vinna boken. När historieätarna var om 70-talet tänkte jag:flygande jacob…koncerverade päron i ugn med after eight. Men jisses vad aladåber o mycket daller! En mycket rolig blogg här som jag nyss upptäckt!
  Lena Engman, Bankeryd

 13. Molly

  Vill du bjuda på festgott utan att försoffa gästerna hela kvällen? Skinkägg i gelé är en härlig proteinbomb som håller er mätta och på fötter hela kvällen. Låt dem dallra i takt med musiken – smalt val för lyx i din matsal!

 14. Molly

  Nä, skrev om eftersom jag upprepade mig, kör denna istället!

  Vill du bjuda på festgott utan att försoffa gästerna hela kvällen? Skinkägg i gelé är en härlig proteinbomb som håller er mätta och på fötter in på småtimmarna. Låt dem dallra i takt med musiken – smalt val för lyx i din matsal!

 15. Sitter och tittar på dagens avsnitt av Historieätarna. Det var tydligen inte bara på 70-talet man diggare skinka i gelé, utan också i slutet av 1890…
  http://www.svtplay.se/video/690094/del-3-av-6-oskarianska-eran Ca 14 minuter in

 16. Anna

  När du vill kombinera flygvärdinnedieten med bara en aning camping-känsla: burkskinkan kommer till heders igen, här med kokta ägg. Oliverna får dig kanske att tänka på James Bond – men nej, martini ingår inte. Inte gin men gelatin ingår i denna trots avsaknaden av sås inte alls torra anrättning! Kanske något lättlagat men ändå festligt för partyt i husvagnen, när semestervanorna börjat ta ut sin rätt och du måste tänka på att komma i kontorskjolen igen – eller de modärna jeansen? Träningsoverallen ska läggas bort!

 17. Ulrika Tourbier

  En fest för ögat såväl som gommen! Färgstarka oliver från Medelhavet möter den lantligt svenska mattraditionens ägg och griskött i en härlig kalasrätt som får stämningen runt bordet att dallra av förväntan.

 18. Emma

  En trevlig allt-i-ett-rätt med överraskning i mitten. Extra festligt blir det med gelé på toppen.

 19. Anna

  En vacker och kalorisnål minialadåb som passar utmärkt som bjudmat. Nyfikna små oliver som plirar upp på gästerna, och det dolda ägget – som att öppna en present på middagsbjudningen.

 20. Johanna Prytz

  Skinkägg i gele´- tre överaskningar i en! Gelén utanpå ger en mjuk och god känsla, skinkan ger tuggmotstånd och när dessa upplevelser blandas uppstår en fullkomlig symfoni av smaker och dofter! Servera gärna med en kall öl.

 21. Deborah

  Bästa familjen Bruun,
  Har vinnarna i matpitchtävlingen korats?

Trackbacks / Pingar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*