Kycklinglever surprise

Ikväll bjuder vi på vickning, och vi gör det med en liten överraskning från helvetet, nämligen Kycklinglever surprise. Denna rätt har vi hämtat ur publikationen ”Läckra kvällsrätter” som farbror Bruun inhandlade för hela 2 kronor i Kalmar. Den gavs ut av ICA-förlaget 1978.

Ah, läckra kvällsrätter. Nattamat. Vickning. Som vi tidigare har nämnt ser vi gärna en revival för just vickningen. Förutom att det inte finns något bättre och trevligare än att äta sig fet å gla’ bland goda vänner på kvällskvisten så är det ett väldigt bra (om än lite märkligt) ord, och för att stilla vår nyfikenhet har vi låtit ett proffs försöka forska lite i varför det heter just vickning. För visst är väl det konstigt – det finns ju inget i själva ordet som ger en ledtråd att det handlar om just mat? Eller? Så här skriver Adam, en mycket hjälpsam medarbetare på Språkrådets frågeservice:

Det första historiska belägget för ordet vickning i den här betydelsen är från 1911, men tyvärr hör det till ett av de ord vars ursprung är oklart, och man kan bara spekulera i var det kommer ifrån. En möjlig förklaring är att det skulle ha att göra med det tyska ordet wickeln, som betyder ’linda in’, men med säkerhet är det ingen som vet, och som sagt måste man nog nöja sig med att bara kunna spekulera om svaret.

Vi nöjde oss inte med spekulationer och försökte kräva vår vänlige Adam på ytterligare svar om det tyska ursprunget:

Tyvärr nämner inte mina tillgängliga källor det exakta sammanhanget eller textstycket där ordet förekommer, men det är klart att det är i betydelsen ’mat’, vickning som substantivering av vicka är nämligen betydligt äldre. Och ja, det stämmer angående det tyska ordet. Det skulle då ha syftat på t.ex. kött inlindat i deg, och liknande rätter som var enkla att värma till, men det bör understrykas att detta ursprung till vickning är spekulation från min sida, hur det egentligen ligger till är som sagt okänt.

Nåväl. Vi kom fram till att Adam förmodligen har ett av Sveriges mest intressanta jobb, och konstaterade samtidigt att kvällens rätt faktiskt just skulle kunna beskrivas som kött inlindat i deg. Kycklinglever surprise hade gott om vickningskonkurrens i Läckra kvällsrätter:

När man bläddrar igenom boken möts man till exempel även av ”bakad potatis populärt och gott”, ”sparris i låda lätt och läckert”, ”stora festbiffen kalasgott”, ”potatissallad populärt och bekvämt” och ”sill på ryskt vis mustigt gott”. Precis som det är skrivet. Förutom ett visst mått av mod krävs det även alltså även en förmåga att kunna tala på både in- och utandning för att läsa dessa recept. Sparris-i-låda-lätt-och-läckert!

Låt oss nu gå in på själva essensen i det recept vi snart kommer att presentera för er och ta oss an kycklinglevern. Här ovan ser vi faktiskt inte en bild ur Lennart Nilssons arkiv eller en titthålsfotografering av någons inflammerade halsmandel, utan det är vanlig och hederlig kycklinglever.

Vi går vidare och följer receptet: hackar litet lök och fräser den i något margarin. Därefter tillsätter vi den tärnade kycklinglevern.

Käre champinjon, tyvärr blev det inte bättre än Kycklinglever surprise för dig den här gången. Vi lovar dig pizza nästa gång!

Bruuunt. Nu börjar det likna något. Vi tillsätter mjöl och kaffegrädde och geggar ihop blandningen.

Därefter gröper vi ur våra kuvertbröd (vi hittade bara vanlig jävla frukostfralla) och fördelar blandningen i ”brödskålarna”, som receptet så vackert kallar dem.

Några frästa syltlökar tillsammans med persiljevippor får bli kronan på verket. Ni ser nedan att receptet föreslår Irish coffee som måltidsdryck, och kanske hade detta höjt oddsen för att Kycklinglever surprise skulle finna vägen till någons magsäck, istället för att i stirrande panik bli utspottad i servetter. Men vi lämnar med varm hand över nöjet åt någon annan att undersöka om det nu möjligen kan vara så att det är en icke tidigare känd smaksensation att gurgla ned kycklinglever med Irish coffee. Betyg:1.

Läs förresten gärna om när Nyheter 24 hälsade på hemma hos familjen Bruun. Det bjöds till bland annat Berlinersallad med svensk dressing och Biffi Långsmörgås.

 

17 kommentarer

  1. Yvonne

    Nu gillar ju jag leverrätter och kycklinglever isynnnerhet. Den första måltid jag bjöd min blivande man på var faktiskt Kalvlever a lánglaise. Att han fortsatte umgänget är en komplimang till min personlighet snarare än min kokkonst. På min oskyldiga fråga vad han tyckte om rätten svarade han diplomatiskt ”jag äter inte lever så ofta …”. ALDRIG visade det sig sedan betyda.

    • Farbror Bruun

      Lever på första dejten! Modigt.

    • AV

      Det berömda stålbadet. Fixar han detta är det ett förhållande att satsa på.

  2. S

    ”Schaslik”, vafan är det?

    • Farbror Bruun

      Någon form av grillspett, tror jag.

  3. Christina Meehan Lång

    Det var fanimej det roligaste jag läst på MYCKET länge…. och då läser jag ändå Aarto Pasilinna just nu!!!!!!
    Boken MÅSTE bara inköpas… I flera ex. Delad glädje osv….. och ”Gott som vara länge”….

    • Farbror Bruun

      Tack Christina! Ja, boken passar utmärkt att ge bort både till människor man tycker mycket om och till dem man tycker mindre mycket om.

  4. Asdf

    Det bästa med när ni tillagar leverrätter är att jag får inspiration att vara vegetarian åtminstone ett årtionde till. Fyfan vad oaptitligt det ser ut! Och syltlök… böörk böörk.

    • Farbror Bruun

      Vi ska nog ta fram det bruna i det vegetariska köket också…vänta bara. Kanhända vi tar något med just syltlök.

  5. Sillen

    Men hur ni far fram med kycklinglevrarna … , en utmärkt råvara ju! Konserverad syltlök, aldrig så väl avrunnen, fördärvar ju, likt deccocktailbär ni tidigare mixtrat med, allt de kommer i kontakt med. Byt till riktig lök, f.ö. förefaller receptet med Sherry etc vara av äldre normaltyp. Dumpa trista frallan till förmån för en skiva riktigt bröd, gärna rostad, så blir det fint skall ni se.

    • Farbror Bruun

      Men då blir det inga brödkorgar, och ingen Kycklinglever surprise! Brödkorgarna var ändå någon slags finess med det här receptet.

      • Sillen

        Surprise … , ja ja, naturligtvis! Jag förstår att ni serverade som Semla då – med locket på?

        • Farbror Bruun

          Den tanken slog oss aldrig. Kanske att någon hade svalt sin enda tugga då – om man inte hade sett vad man skulle äta, s.a.s.

  6. Med lite finslipningar i receptet kan jag nog tänka mig att laga det här. Jag älskar lever, särskilt kycklinglever, och det här verkar ju inte så pjåkigt. 😀

  7. Sarah

    Kopplingen till det tyska wickeln känns svag. Tror snarare att vickning kommer från ordet viktualier, vilket betyder livsmedel eller mat.

    Förövrigt ser kycklinglever surprise inte så dumt ut, men jag har också rätt äcklig smak när det gäller mat (enligt familj och vänner).

  8. Jag har en man som skulle kunna äta kycklinglever frukost, lunch och middag och han har omvänt mig och jag tycker faktiskt det är helt OK. Lök, svamp och bacon är supergoda tillbehör och någon gång ska jag laga lasagnen med kycklinglever som jag fick recept på och då lovar jag uppdatera er.

  9. Halvdanskenn

    Jag vill gärna veta vad den pikanta fyllningen till avokadon bestod av. Just ordet ”pikant” tycker jag låter… eh spännade(?). Eller nåt sånt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*