Cocktailkulor, Olivplommon i bacon, Jättedolma och Kvällskorven

Välkomna tillbaka till familjen Bruun. Inte nog med att vi ikväll bjuder på fyrarätters, kvällens samkväm går dessutom i kärlekens tecken, då middagen avnöjts i samband med Alla hjärtans dag. Förutom en kittlande parad av 70-talsafrodisiaka kommer ni också att återigen få stifta bekantskap med två DBM-klassiker: vitkål och katrinplommon.

Men låt oss börja med något trevligt. Det är väl alltid uppskattat att bjuda gästerna på en drink tillsammans med en liten ”teaser” vid ankomsten, och kvällens första lilla tilltugg – Cocktailkulor – är hämtat ur ”Boken om lyckade fester” som ni läsare fått bekanta er med vid ett flertal tillfällen förr här på DBM. Så här skriver man om det där lilla extra man kan tänkas vilja göra för de inbjudna:

”Din fest är färdigplanerad. Maten är inhandlad och lagad. Bordet festligt dukat. Lampor tända och galgar för gästernas ytterkläder framtagna. Ridån kan gå upp! Men hur börjar man?”

Den nyinhandlade maskoten Anders Borg fick denna afton hålla oss sällskap vid bordet.

Ja, hur börjar man? Man bjuder självklart en bål eller liten drink och – jadå – cocktailkulor.

Receptet kan knappast göras enklare. Leverpastej. Olivhack. Skinkhack. Blanda samman. Rulla i hackad persilja och låt stelna. Bjud.

Det borde ju vara en given succé, eller? Nåväl, det handlar såklart om man tycker om leverpastej eller inte, för det här smakar inte direkt av något annat. Man skulle säkert kunna accentuera och imponera med en flashigare drink än familjen Bruuns standardbibba utspädd med tropisk juice, ett par isbitar och en droppe citron – men vad gör man när resurserna är begränsade?

Här hamnade slutbetyget på 1,8 – men för att se det från den ljusa sidan är detta en ganska markant höjning sedan vi sist befattade oss med lever. Vem vet vad som händer nästa gång vi provar det?

Kvällens bjudning gick vidare med fler tilltugg, närmaste besämt med Olivplommon i bacon, kanske mer kända som devils on horseback. Mästerkocken:

”Dessa munsbitar förekommer flitigt i kokbokslitteraturen. Ibland är det musslor svepta i bacon – då kallas de ”angels on horseback”, ibland är det katrinplommon svepta på samma sätt men då får den lede själv namnge läckerhet d v s ”devils on horsebacks”.

Ja, jävlar. Börja med att koka upp katrinplommon i vin och lagerblad.

Fyll varje katrinplommon med en pimientooliv och baconlinda det.

Ugnsbaka. Lägg upp på rostat bröd. Det låter fantastiskt enkelt men var väldigt pilligt.

Undertecknad har på håll hört talas om att det är många som håller den här rätten som en favorit, men har inte riktigt kunnat förstå varför. Att på detta vis låta katrinplommon sabba bacon känns inte som ett lyckat upplägg.

Och mycket riktigt – felet med den här rätten (eller eventuellt receptet – det kan ju knappast ha med familjen Bruuns matlagning att göra) är att de vinmarinerade katrinplommonen dödar all smak av bacon, vilket gör att det bara smakar katrinplommon och bröd. Herr Bruun menade dock att det infann sig en viss tillvänjning om man åt flera stycken i rad – och vid sin fjärde munsbit hade han bestämt sig för att dela ut en fyra i betyg. Vi andra kände oss däremot inte så sugna på att ta om och slutbetyget blev inte högre än 2,1.

Trots att två rätter redan hade ätits var de flesta i familjen Bruun alltjämt hungriga då det var dags att ställa fram huvudrätten. Jättedolma. Smaka på namnet.

Här handlar det inte längre om smårätter, tilltugg eller kulinarisk minimalism. Nu snackar vi Jättedolma.

Historien om Jättedolma är faktiskt lite speciell, då det här egentligen är den första rätten som DBM lagade. Detta ägde rum så tidigt som 2005, då fru Bruun hade fått Mästerkockens receptkortsamling i present av herr Bruun, och tillsammans med farbror Bruun tog sin an detta recept. Eftersom både farbror och fru Bruun är väldigt förtjusta i kålpudding lagade vi det (förutom med tanke på namnet) för att vi tyckte att det lät gott, och här har även Mästerkocken levererat stort i receptintroduktionen:

Varför inte göra en jättedolma istället för att stå och rulla små kåldolmar. Det går åtskilligt kvickare på detta sätt och är trevligt som omväxling.

Däremot ska det poängteras att det inte går kvickare om man följer detta recept, då de har missat den viktiga punkten att man måste skära runt stocken och förvälla hela kålhuvudet för att bladen överhuvudtaget ska lossna i hela stycken.

Men i övrigt funkar receptet bra, eller i alla fall ganska.

Kålblad – utbredda som taktegel på en skärbräda – tillsammans med färs.

Schloff!

”Pensla den med soja mot slutet så dolman blir läckert brun”.

Den här jättedolman blev tyvärr så läckert brun att den blev brännskadad.

Och även om presentationen förde tankarna till en trafikolycka så tyckte de flesta det här fungerade. Det var bara herr Bruun, som inte är någon kålälskare, som sänkte ned betyget vilket blev 3.2.

I en mycket senare timme plockades vickningen och Kvällskorven fram, ett recept som vi hämtat från Köksmästaren.

Huvudingrediens: prinskorv. Gott.

Det var omständigt att göra egen smördeg, men det gick.

På de flesta håll uppskattades anrättningen och fick höga betyg, och blev i alla fall kvällens segrare med 3,6.

Mot slutet gav vi vår nya maskot en liten makeover och penslade hans hår med soja, så att det skulle bli läckert brunt.

På återseende!

15 kommentarer

 1. Fru Blom

  Det vore ju faktiskt mer språkligt logiskt om rätten hade hetat ”Jättedolme” men jag förstår ju samidigt varför den inte gör det 🙂

 2. Peter

  Väldigt fascinerad att Mästerkocken vill att man gör egen smördeg, något som till och riktiga mästerkockar köper fryst, samtidigt som receptkorten i övrigt uppmanar hemmakocken att använda konserver och halvfabrikat i möjligaste mån.

 3. kicki

  hahaha, pensla trollet med soya, fyfan så roliga ni är!!!

 4. Robert Th.

  Baconsvepta dadlar blev jag bjuden på för inte så många år sedan, så än lever något kvar. Klart ätbart, men även där så tog sötman över lite för mycket.

 5. *vision av första dejt, 1970-tal*

  Hon: ”Ja, galgar. Åh, vad trevligt! Och en drink! Är den … brun?”
  Han: ”Jag tänkte göra en geting, men jag var nervös. Dina ögon, jag kunde inte sluta tänka på dina ögon. Har du sett mina etsningar?”
  Hon: ”Ooh! Eh … du sa nåt om … middag?”
  Han: ”Jag ska ge dig en Jättedolme! Dolma! Jag menar jättedo… Aj!”

  • Dany Paiva comentou em 15 de dezembro de 2010 às 14:10. JuliaAmei vc ter iniciado a maquiagem do Ězero”.Eu tenho olheiras direto, eu tenho quase todos os tons de corretivo da natura, inclusive o rosa … qdo eu consigo tira-las, eu pareço um espantalha de branco! kkk tem dicas?Outra, vc nao usou pó! Posso ?? E o calor? fiquei confusa!Beijos e um ótimo natal e final de ano p vc e todos do petisco!

 6. Halvdansken

  Kvällskorven lever ett aktivt liv i Danmark, under benämningen ”Pølsehorn”. Man kan tom köpa dem färdiggjorda och djupfrysta. Förekommer ofta som ’snacks’ på vårt jobb när det är nåt att fira, tillsammans med små kötbullar, ostkuber och annan fingermat. Jag har smakat. En gång. Oftast finns det en skål med nån form av chilidip-aktigt, så att det ska smaka nånting.

 7. Cecilia

  Den där ”kvällskorven” är ju helt vanliga sausage rolls, som äts flitigt som onyttig frukost i England och Irland. Jag bor på irland och här säljer de sausage rolls i varenda mataffär/kiosk med en hot food section – tillsammans med spicy wedges och chicken wings. De ser ut exakt så här 🙂 Älskar bloggen förresten, hittade hit idag.

 8. Marta Bjorling

  Min mormor gör alltid ”devils on horseback” men en enklare variant: Dela ett katrinplommon på mitten, linda in halvan i en liten bit bacon, stick en tandpetare i, gör flera och lägg allihop i en skål. Värm i micron tills baconen blir färdig. Jag tror hemligheten med en god baconsmak är att ha LITE plommon och mer bacon 🙂

 9. oh, baconkatrinplommon klarar sig fint utan oliver. pillar dock gärna in en bit mögel- eller getost innan de åker på träspett och grillas riktigt knapriga. Toppen till ölen medan man grillar ”den riktiga maten”.

 10. Linnea

  Är bilden överst på cocktailkulorna det riktiga receptkortet eller har slumpen bara fallit sig så att de har ett likadant troll på bordet med ett blockljus i knät som ni har? Spooky om det sammanfaller!!

 11. Mark

  Baconlindade dadlar brukar vi göra som tapa. Det är den tapan som tar slut först. Obs köp goda dadlar inget dussin skräp!
  Suverän sida o blog, väcker mycket minnen!

  • Stay intivmafore, San Diego, yeah boy!

  • i have never experienced downtime with hotmail/live this has very reliable for me – also keep in mind there is a difference from commeral mail like gmail and corporate mail like exchange server etc……gmail is a commercial mail that is not ready for the enterprise!

 12. Sillen

  Olivplommonet på brödbiten påminner om ett öga tycker jag … , men med en riktig oliv och en riktig bit bröd och litet fin ost borde väl anrättningen kunna bli god? Även om det för all del är, tycker jag, en smula fånigt med smådutt som skall plockas från brickor till fat till brödkvarn, som glasögonbärare får man ju dessutom, förr eller senare, plock-flottet på brickorna. Ja ja.

  F.ö. är den nya tidens katrinplommon på ett falskt och insmickrande vis alldeles för sötsaftigt otorkat smakliga direkt ur emballaget, alltså i total avsaknad av den uppriktigt strävbeska och ofantliga seghet jag i vart fall tror jag minnas. Ja, tänk att man i detta bortklemat hedonistiska lättingssamhälle skall behöva betala för och släpa hem en massa vatten, det hade det nog varnats för i hemkunskapen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*