Räkgelé, Gryta med vattenkastanjer och prinskorv, Kumminkeso med päron

Välkomna tillbaka till familjen Bruun!

Herr Bruun stod för förrätten denna afton. Han steg upp i god tid för att vara säker på att räkgelén skulle vara dallrande färdig till måltidens början.

Räkgele innehåller förutom räkor även tomatjuice, fiskbuljong och hela 6 blad gelatin. Jumsi. Fiskbuljongen kunde ersättas med vitt vin, men församlingen tyckte det verkade klokast att spara vinet till andra syften.

Att handskas med gelatinblad har blivit vardag för den här familjen. Tänk att något så vackert kan förvandlas till en sådan vedervärdighet som… Nej, inte gå händelserna i förväg!

Men vi snabbspolar bandet och se: gelén har stått i kylskåpet några timmar och blivit just gelé. Den uppmärksamme läsaren kanske nu frågar efter kaviarrundlarna, men de ströks helt enkelt på ett tidigt stadium. Vi tyckte kanske att den här rätten verkade så god ändå.

Det svåraste med gelérätter (förutom att äta upp dem) är ju att stjälpa upp eländet utan att anrättningen tar allt för stor skada. Ibland blir det ganska bra, som här:

Och ibland blir det inte bra alls.

Men det ska ju ändå blandas i magen, gubevars.

Bordet är nu dukat. Förvisso verkar matgästerna inte ha alltför bråttom att sätta sig, vilket är helt förståeligt för oss som nu faktiskt vet hur riktigt illa räkgelé är.

Det är helt enkelt koagulerad tomatjuice med skaldjur. Det är inte gott. Därför åts det inte heller så mycket mer än så här:

Fru Bruun, som nu för pennan, gav detta tydligen en tvåa i betyg, vilket hon såhär i efterhand inte riktigt kan acceptera. Herr Bruun, som faktiskt tycker om aladåber och liknande, slog till med en trea, medan farbror Bruun inte kunde sträcka sig längre än till 1,5. Slutresultat: 1,8. Hu.

Familjen Bruun var alltså fortfarande hungrig när förrätten pliktskyldigast var avklarad. Tur då, att det bjöds på en rikligt tilltagen gryta?

Det började med rotselleri. I begynnelsen var rotselleri. Katter tycker inte om rotselleri. Inte alla människor heller.

Rotselleri som accent i en köttgryta eller soppa av det mustigare slaget? Inga problem. Rotselleri som egentlig huvudingrediens (även om receptkortet påstår att det är vattenkastanjer)? Nu har vi problem.

När åt du dina vattenkastanjer, delade på mitten, tillsammans med frysta ärter och prinskorv senast? länge sedan? Vi förstår.

För att förtydliga: frysta ärter. Med prinskorv. Och vattenkastanjer. Och en djefla massa rotselleri.

Det snällaste man kan säga om den här rätten är att den åtminstone var lättlagad. Färdigt!

Ser det trist ut? Det var det. Var man glada över att man kunde äta sig mätt på bröd? Det var man. Blev det rester? Det blev det.

Färglösare maträtt får man leta länge efter! Utan att egentligen vara äcklig-äcklig-bläää, väckte den här anrättningen mycket mörka känslor hos de som åt den. Lite livsglädje och -lust verkade på något sätt försvinna med varje tugga och det var tur att vinförrådet för kvällen stod i direkt proportion till maträtternas tillkortakommanden. Grytan fick 2,2 och skulle ändå bli kvällens segrare.

Men det är inte slut än!

Dessert – kumminkeso med päron! Denna lilla katastrof hade lika gärna kunnat heta ”Ostbricka på nytt sätt” för det verkar som att laboratörerna sneglat åt en sådan. Hur ska vi annars förklara paprikan?

Förberedelserna var minutiösa. Päron? Check. Paprikaring? Check.

Keso, vispgrädde och sherry? Check.

Nu blev fam. Bruuns päron inte lika eleganta som Mästerkockens. Men vi börjar bli vana.

Vad i… Smaklig måltid?

Nej, inte särskilt. Keso smakar inte mycket (vilket man påpekar redan i receptkortet). Päronen smakade inte så mycket. Grön paprika smakar väldigt lite. Vad smakade det då? Tja, mest kummin. Men kummin allena räddar ej mången måltid. Icke heller denna.

Förvirring och trötthet var känslorna inför denna rätt, som på uppmaning serverades med rödvin. Betyg: 1,9 och kvällens andrepristagare.

Innan recepten kommer här en bild på Mästerkockens respektive Köksmästarens receptboxar, för vi tror faktiskt inte att vi har publicerat en bild på dem  tidigare. Håll till godo! Katten är med som bonus. Åååh – en katt!

21 kommentarer

  1. Marcus

    Vilken söt kissemjau! Puss puss kissemjau!

  2. Sockertopp1

    Det här var det roligaste jag läst och sett på länge! Jag har skrattat mig igenom beskrivningen av skinkägg i gelé levererat av min man, igenom hela menyn med räkgelé osv… Min kära mor prenumererade på samma kortsamling och aldrig har jag hittat något däri jag velat smaka på, nu är det bekräftat att det, förutom mängden imundigat vin under kvällen och troligen antal skrattsalvor, inte är värt besvär att faktiskt försöka ÄTA maten som avbildas så…. brunt…. på kortens blanka framsida!!

  3. Eva

    Blir lite förvirrad.. det finns ju något som heter vattenkastanjer som inte är rotselleri, eller?

    • Jocko Apa

      Vad tomtar du om? Rätter innehåller vattenkastanjer och rotselleri. Frågor på det?
      ”Något som heter vattenkastanjer”? Är kommentaren från 1976?

  4. Inger

    Som nybliven mamma 1976 hade jag inte råd att gå med i Receptklubben Mästerkocken. Min granne var dock med, guuud va avundsjuk jag var på henne! Undrar varför?!?
    Tack för mycket underhållande läsning!

  5. Men snälla…
    Bristol Cream är ju en söt kärringdricka som ska sippas av fruntimren, medan herrarna dricker whisky / cognac och puffar cigarr. Int’fan ska man ha den i kumminkeso…
    En fino hade kanske tagit er ett (halvt) steg från avgrunden, tixelempel Tio Pepe?

  6. Dom ÄLSKADE verkligen sitt gelatin på den tiden.

    Att blanda vattenkastanjer och prinskorv i en och samma rätt är fanimej ett brott mot naturlagarna.

    • Ingela

      OCH ärtor?! Herregud, människor från andra länder med 3000 ggr kryddigare matkultur måste ha dött av smaklöshet när de åt i Sverige på 70-talet!

  7. Liselotte

    Prövade ni om katten gillade räkgelén? Det låter väldigt mycket som kattmat, tycker jag. (Fast de gillar kanske inte tomat.)

  8. Kajsa

    Varje dag ni uppdaterar är en lyckodag!
    Jag tänkte också passa på att tipsa om tv-programmet ”Heston’s feast” som går på åttan på söndagar. Denna veckan ska han ha tema 70-tal (men på ett annorlunda sätt såklart)! Söndag den 13:e kl 18 på tv8!

  9. Jocko Apa

    Fräste ni verkligen prinskorvarna i fett innan nu mufflade ihop allt i grytan, såsom receptet anger? Ser inte ut så… Det borde givit något mer smak, nu känns det mest som ytterligare ett försök att göra rätterna ännu läskigare än vad de är.

    • Anonym

      Nog är de lite brynta. Och nej, om man så fräste dem mer skulle det kunna rädda den katastrofen till menlös maträtt. Usch vilken hemsk meny, ett mörkbrunt spektra från menlöshet till avsky. Jag lider med er på DBM.

  10. Anonym

    Appropå keso så utmanar jag er i DBM provar på lite internationella smaker att göra en version på den amerikanska 70-tals-”klassikern” Green Jello Salad – en sannerligen 70-talsmakaber blandning av keso, grön lime-”jello”, ananas, morötter och annat.

    Den som tvivlar på dess brunhet se följande bilder.
    http://www.google.se/images?rlz=1C1_____enGB385SE386&q=green+jello+salad&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&hl=sv&tab=wi&biw=1280&bih=673

    Do it!

  11. emma

    Jag mår dåligt bara av att läsa rubriken, men det är så fascinerande att jag måste fortsätta läsa.

  12. Tr1x3r

    Ni glömde väl inte att tillsätta den magiska ingrediensen Extraktbuljong till huvudrätten? Det känns som att där ligger den enda smaken i den grytan…

  13. Linnéa L

    Jag har funderat och funderat. När ni lagar rätter med gelatin varför klär ni inte formen med gladpack (plastfolie). För det måste ju vara lättare och få ut maten då och så borde det bli snyggt också.
    Testa vad kan gå fel =)

  14. Det är intressant att dom förespråkar buljong på tärning! Tänk så tiden skiftar!

  15. Jag undrar lite oroligt hur det gick för dem som trodde på kortets uppmaning att ersätta vattenkastanjer med europeiska trädkastanjer – jag gissar nämligen att rätt många trodde att det rörde sig om vanliga hästkastanjer då.

  16. Gustav Magnarsson

    Fascinerande, men varför all denna gelatin i allting, och i sådana vederstyggliga mängder? Minns en bild av en grönsaks-aladåb med just bara kokta grönsaker i ren gelé formad av en sockerkaksform. Kväljningsinducerande bara som tanke, ska försöka hitta vilken receptbok det var hemma hos mina föräldrar.

    Fick katterna räkorna sen?

  17. flied lice

    Päron i ohelig allians med grön paprika? vad i helvete tänkte de ansvariga för receptkorten?

  18. Yvonne

    Vad kan menas i receptet med att vattenkastanjer ”växer vid dikena”? Vems diken?
    Tack för en underbart rolig websida.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*