Majspuré, Korv med kamouflage och Bruna muffins

Då familjen Bruun förra veckan utforskade den högre köksskolan, kände vi nu att det var på sin plats att återvända till den lägre. Men trots att kassan inte tillåter någon vidare extravagans i köksväg  i dessa tider, då majoriteten av befolkningen förmodligen är ruinerad av julhandel och annat, gäller det ju ändå att försöka sitt allra bästa när det kommer gäster.

Säg, vad kan då passa bättre än att inleda med en mustigt doftande soppa som dessutom skryter med att vara ”..en ren delikatess. Den är enkel att göra och är förhållandevis billig”?

Förhållandevis billig? Låt oss titta på ingredienserna till vår puré och förrätt: lök, buljong, en burk majs, redning och persilja. Nog för att konserver var trendigt på 70-talet, men det är väl tveksamt att en burk majs kostade särskilt mycket. Så nej, det kan knappast bli billigare än såhär.

Att tillaga detta var dock som utlovat väldigt enkelt – koka upp majs och lök i buljong, slafsa ihop, red av och servera.

"en ren delikatess"?

Vad vi tycker är delikatesser är naturligtvis subjektivt, men det är nog få som rätt och resolut samt med stolthet och lystnad i rösten skulle ställa sig upp och svara ”majspuré!” om de fick frågan. Fast det är klart, någonting positivt måste man ju skriva på receptkortet för att bryta den automatiska associationen man får av själva namnet på receptet. Eller så var det så att man verkligen älskade majs på 70-talet.

Med lite klippt persilja på toppen tar fru Bruun här sin första sked av purén. Och hur smakade den då? Tja, till att börja med doftade den absolut inte mustigt. Den luktade majs. Den smakade även majs och åter majs, ingenting annat.

Ett generellt antagande: Gillar man majs så gillar man nog även majs i trögflytande form, det vill säga majspuré. I det hungriga sällskapet Bruun togs det på sina håll om ur kastrullen, och en slags oskriven regel är att man då måste ge en fyra i betyg, då en extra portion faktiskt innebär att rätten nått upp till en god och acceptabel nivå. Slutbetyget hamnade därför på oväntat höga 3,6, ur vilket vi kan utröna att vissa av de samlade förmodligen inte hade ätit på hela dagen.

Kvällens huvudrätt hade det innovativa namnet Korv med kamouflage vilket på något sätt för tankarna till Förklädd purjo, som vi tidigare ätit.

Det är egentligen inte konstigare än att koka korv med tillhörande sallad i samma kärl. Mums?

När ingredienserna hade kokat samman under lock i tjugo minuter var det dags att servera. Under lök- och tomatblandningen kan man knappt skönja falukorven. So far so good…

…för visst är det något speciellt med konsistensen av kokt korv, inte minst kokt falukorv. Det går väl an om den är ordentligt kryddad, men så var inte fallet med Korv med kamouflage och sällan fallet med någon av de rätter som vi lagat ur Mästerkockens och Köksmästarens receptbibliotek. Kanske var det just detta som gjorde att herr Bruun, uppvuxen på sjuttiotalet, fick flashbacks från sin barndoms skolmat och med något förskrämt i blicken vände sig till farbror Bruun och sade:

-Du har lyckats.

Ja. I denna orgie av smaklöshet och tafatthet anade vi alla något autentiskt och en äkta känsla av 70-tal, samtidigt som vi konstaterade att det kulinariskt sett knappast kan bli mer uppgivet än så här. Både smaken av det rivna äpplet och salvian hade kokat bort, och kvar fanns ett och annat harmlöst korn vitpeppar som lite trevande brände till på tungan. Absolut ätligt, men inte okej. Betyg: 2,1.

Det blev brunare framåt efterrätten. I det här fallet – i all sin enkelhet – Bruna muffins.

Smör, sirap, ägg, apelsinmarmelad, kaffe, mandel, mjöl, kanel och grädde – går det att misslyckas med en sådan diger parad av ingredienser?

Nej, och det är nästan så att man frågar sig: Alltid brunt, alltid rätt?

Nja, men det blev en strykande åtgång på kakorna, som dessutom spred en jullik och inbjudande doft av kanel. Det är ju trevligt, och passar ju särskilt bra när man glömmer att tömma askfatet.

Kvällens vinnare med betyg 4.0.

Innan vi lämnar er för den här gången: det är fortfarande några dagar kvar att rösta på 70-talets värsta maträtt och den trerätters middag som kommer avnjutas på Den bruna matens ettårsdag. Tack och hej –  väl mött igen om en vecka!

5 kommentarer

 1. Madelene

  Måste säga att texterna ovanför själva receptet är helt makalösa. Jämfört med 2000-talets ständiga vilja att ”lyxa” i matlagningen så är det så befriande att få läsa lite om ”förhållandevis billig”. Och kategorierna! ”Korv – enkelt men läckert!” Hahaha. Ordet ”läckert” känns för övrigt som ett ord man gärna använde sig av i 70-talets matlektyr. I mamma och pappas gamla ”allt om mat” finner jag ofta ordet ”mumsigt” eller ”smaskigt”. Uuuh.

 2. Familjen Bruun. Ni är UNDERBARA med era läckra, mumsiga texter. 😉 Smaskigt underhållande att läsa för en 70-talist haha!

 3. Farbror B

  Jag förstår inte riktigt exercisen med majsen som tydligen först ska ned i buljongen och bli varm, och sedan lyftas upp igen och mosas innan man lägger i den igen. Kan man inte bara köra hela sörpan i mixern? Det fanns faktiskt elektriska köksapplikationer på sjuttiotalet.

  • Anonym

   Majsen blir mjuk bara efter kokning – och majsskalet, trots mixning är ofta inte så gott att äta.

   Majssoppa är dock en mycket god rätt, men knappast i mästerkockens avredda mjölkiga variant.

   Själv brukar jag rosta majsgryn (avhugna från färsk majskolv) i ugnen tills de blir rätt rostade och lite gyllene och halvbrända. Sedan kokar man dem mjuka med vatten, mixar med stavmixer med en liten bit hackad habanero. Passerar faktiskt soppan sedan, eftersom majsskalet är rätt hårt och man vill inte sitta och muncha på det. Kokar ihop soppan så den smakar mycket majs och smaksätter med smör och salt. Sen kan man garnera den hur man vill. Ja – det smakar majs! God majs.

   Ju enklare desto bättre.

 4. Doris

  Jag vill minnas att åtminstone någon av mina telningar ansåg majspuré vara en ren delikatess, men att han bytte åsikt därvidlag i god tid före tvåårsdagen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*