Vintersallad med solsken, Blomkål under färstäcke och En massa kakor av mandelmassa

”Numera har vi möjligheter att skaffa fina grönsaker året om, även om det är ont om grönsallad mitt i vintern på en del avlägsna orter, dit transporten är besvärlig. Men vitkål bör finnas, likaså morötter, gurka och apelsiner”

-Mästerkocken

”Tyvärr”, några besvärliga transporter stod inte i vägen för familjen Bruun och för denna veckas förrätt, då den lokala matbutiken levererade storartat med dignande berg av samtliga ingredienser som krävdes.

Vintersallad med solsken: Utseendemässigt för den närmast tankarna till någon slags pizzasallad. Smakmässigt till en pizzasallad med socker och pressad apelsin istället för vinäger.

Aftonens förrätt gick med andra ord inte hem hos familjen Bruun. Faktum var att den knappt gick att äta. ”Trådig”, ”kvalmig”, ”jordig” och ”torr” var några av kommentarerna som föll kring bordet och betyget hamnade på låga 2,4. Dessvärre missade vi att pynta bordet med aluminiumfolie, som gjorts på receptkortet, men det hade nog inte hjälpt upp poängen något vidare.

Till huvudrätten: Blomkål under färstäcke. Vad som exakt hände och de känslor som uppstod under tillagnings- och serveringsprocessen är svåra att förklara i ord, trots att receptets instruktioner följdes slaviskt, så låt oss bildledes ta det steg för steg istället.

Det började ganska oskyldigt. Ett blomkålshuvud.

Ett kryss i ”stocken”!

Blomkålshuvudet förvälldes sedan i fem minuter innan det var dags att bre på färstäcket.

Sedan började ”det roliga”.

Klick! Kloff!

Färstäcket. Som en kötthjälm kring blomkålshuvudet.

Resultatet efter nästan en timme i ugnen.

Som ni kanske noterar var det ingen i familjen Bruun som tyckte att Blomkål under färstäcke förtjänade ett uppläggningsfat, utan det operera***…serverades direkt på sin form.

Mmm! Inklätt blomkålshuvud!

Som tillbehör serverades lingonsylt och ättiksgurka, och som ses här nedan även resterna av Vintersallad med solsken.

Nu undrar ni kanske om det här gick att äta?

Det beror kanske inte alldeles oväntat på om man tycker om blomkål eller inte. Den mosiga konsistensen i kombination med att den utseendemässigt liknar hjärna blir för många för mycket att hantera, vilket även blev fallet för Herr Bruun som under mycket dramatiska former spottade ut sin enda tugga av Blomkål under färstäcke i sopkorgen. Han fick flashbacks till Färserat vitkålshuvud, och därmed omgivningens sympatier.

För oss andra i familjen var det här – tro det eller ej –  helt okej (eller i alla fall ätligt) även om vi saknade lite potatis och brunsås vid sidan av. Betyg: 2,8.

Kvällens efterrätt krävde minst sagt en fast hand. På denna kaksprits från 70-talet.

Och nej, den liknar inte en kaksprits. Hade jag sett den utan att veta vad det var för något så hade min gissning nog varit att den kom från veterinären.

Något man inseminerar något med, typ.

Men kakor skulle spritsas, och inte vilka kakor som helst, utan En massa kakor av mandelmassa!

Det gick trögt. Väldigt trögt. Det blev absolut inte en massa kakor, och trots att hela familjen försökte styra upp det lyckades vi inte åstadkomma varken bättre eller fler än så här:

Dåligt. Låt oss skylla på spritsen.

Men kakor blev det i alla fall av dem till slut. De smakade som mandelmassa med cocktailbär, och eftersom mandelmassa och cocktailbär smakar exakt likadant så smakade de bara…mandelmassa eller cocktailbär. Då både för- och varmrätten hade bjudit på relativa vidrigheter blev det ändå strykande åtgång på dessa biskvier, och betyget nådde ända upp till 3,5. Med tanke familjen Bruuns tidigare erfarenheter av cocktailbär får detta ses som en mindre succé. Kvällens vinnare!

Recept:

/Familjen Bruun

12 kommentarer

 1. Anloku

  Socker i salladen!? Det låter ju lika vidrigt som det (antagligen) smakar …

 2. Tigerlilja

  Blomkålen ger mig associationer till ’Bones’, som jag sällan missar. Jag antar att om det varit luktblogg resp lukttv, så hade det varit ännu mer klockrent.

 3. Madelene

  Känner att det är läge för mig att kommentera nu. Hittade er blogg för någon vecka sedan och har sedan dess plöjt igenom samtliga inlägg. Har skrattat så jag gråter. Ni är helt fantastiska, vilken insats och uppoffring ni gör! Åh, det är så bra.

  Mina föräldrar använder bonniers kokobok från 61 dagligen. Den är helt sönderbläddrad och har inga pärmar kvar, bara lösa blad i mängder. Jag är precis som ni väldigt fascinerad över gamla recept och framförallt det som står skrivet innan receptet. I mina föräldrars kokbok hittade jag receptet ”arabiskt fläsk” och bestämde mig för att googla på lite gamla recept, bland annat på just det. Varpå jag hittade er blogg.

  Och Anloku; man har faktiskt socker i dagens pizzasallad. Japp.

  • Det här blir vi glada av att höra Madelene, tack!

 4. Er blogg är alldeles underbar! Hittade en Mästerkockslåda i mammas skåp också, samma serie men inte samma recept så vitt jag kan se hittills – men ungefär lika aptitliga 😉

  Blomkålen kan jag tänka mig att jag faktiskt skulle gilla skarpt – men den är väl inte så rolig att titta på kanske!

  • Hör av dig om du hittar något spännande 🙂

 5. TorpSara

  Julkortet var kanske den äckligaste bilden hitills.

 6. Fanny

  Jag är stolt att vara dotter till den snygga blondinen Astrid Abrahamsson som var med och startade Allt om mat och revolutionerade hela matsverige på 70-talet! Med outtröttlig energi och kreativitet hittade hon på nya recept varje vecka till alla mammor som dittills fått läsa kokböcker fyllda med långa svårgenomträngliga recept! Jag kan dock garantera att det inte var hon som kom på blomkåls-monster-kött-bakelsen, det fanns andra på redaktionen som kan misstänkas för denna skapelse.. 😉 Lycka till med matlagningen, jag ska hälsa mamma, hon blir nog glad att se att hennes gamla material kommer till glädje 🙂 /Fanny

 7. Nomail

  En sådan sprits hade vi på 90-talet.. den hade nog hängt med en del.. Men vi använde den inte till kakor, utan, som bilden på paketet visar, till att dekorera tårtor och annat 🙂
  Väldigt rolig blogg förresten!

 8. flied lice

  Jag har hittat ännu ett recept på temat blomkål, nämligen från Allt Om Mat 15 Nov 1971, då heter denna fruktansvärda rätt ”Färsgratinerad Blomkål” och säger: ” kummin ger här en fin brytning mot den ”inbakade” blomkålen.

 9. Mikael

  Helt fantastiskt projekt, så förbannat roligt! Keep it up, Jäsarna från 040

Trackbacks / Pingar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*