Den Bruna Tävlingen – vinnarna är korade!

Så var tiden för tävlingen till ända, och juryn har sagt sitt…

Men innan vi presenterar de högst ärade vinnarna, vill redaktionen först tacka å det hjärtligaste för alla roliga, galna, bisarra och  stundom rätt otäcka bidrag vi fick oss tillsända. Många av våra läsare skulle helt klart haft en given plats i Mästerkockens (eller Köksmästarens) laboratorier på tiden det begav sig. Eller möjligen på någon sluten anstalt. Skillnaden torde för resten vara hårfin.

Men – om vi får lov att hålla er på halster ytterligare någon minut, så vore det kanske på sin plats att avslöja vad Det Mystiska Receptkortet egentligen skulle föreställa?

*trumpetfanfar*

Tornedos à la crème – oxfilé ombunden med späcksskivor vilande på vitt bröd, toppat med leverpastej, champinjonsås och morötter vid sidan om. Juryn var väldigt förtjust över det faktum att så gott som alla bidragen fick med leverpastejen, medan morötterna oftast fick gestaltningen av frukt i någon form, vilket kändes ganska självklart i sammanhanget. Originalreceptet följer längst ned på sidan för den hågade…

Är ni redo? *trumvirvel*

På delad andraplats:

Nina, med ”Höstens tårta-på-tårta”

När det är fest vill det till att man bjuder på något alldeles extra.
Höstens tårta-på-tårta är en lyxigare variant av en klassisk
chokladdessert som med säkerhet kommer att få en och annan gäst att
utbrista i ett förvånat och imponerat ”åhh”. Svamp, mandariner och
härlig choklad är ju sådant vi tycker om att njuta av lite extra när
vi kryper upp i soffan medan höstvinden blåser snålt utanför.
Festmat ska vara enkel att laga så att du kan spendera tid med dina
gäster i stället för att stå i köket. Därför använder vi oss av goda
och enkla halvfabrikat eller sådant som är lätt att förbereda

1tårtbotten
1 glasstårta, choklad
1 marabou mjölkchokladkaka
mjölk
vatten
socker
10 champinioner, gärna skogs-
10 inlagda mandriner

Skär ut en fyrkant av sockerkaksbotten. Bryt också ut en lagom fyrkant
av chokladkakan. OBS Den ska vara betydligt mindre än glasstårtan.
Koka ihop mjölk, vatten, socker och kakao (Oboy går också bra) till en
sås. Lägg på slutet ner den tunt skivade svampen och låt det dra. Så
här långt kan du förbereda. Just innan servering monterar du desserten
genom att lägga glasstårtan på sockerkaksfyrkanten. Ovan på detta
placerar du chokladkakan och ringlar stilfullt svampsåsen över.
Dekorera med de inlagda mandarinerna – voila, höstens tårta-på-tårta
är redo att serveras.

Juruns motivering: ”Efterrätt. Med champinjoner. ‘Nuff said.”

Christine, med ”Burgundisk fläsk- och champinjontårta”

När familjen vill lyxa till det lite en lördagkväll framför televisionen så passar denna burgundiska fläsk-och champinjontårta utmärkt!!
Alla kommer att klappa förtjust när denna skapelsen  serveras.
Detta är också perfekta picknickmaten när famljen ger sig ut på äventyr och har tröttnat på vanliga smörgåsar.

Förberedelser och tillagning: 7 minuter

Ingredienser (6 personer)

1 färdig tårtbotten.
Man kan baka den själv men eftersom mamma vill gärna vila på lördagkvällen så man kan med fördel köpa en färdig.
1 1/2 dl rödvin
1 1/2 dl grädde
1 burk skivade champinjoner
150 gr fläsk (helst orökt)
1 burk konserverade aprikoshalvor
1 burk rektangulär leverpastej

Tillagning:
Skär fläsket i små tärningar och stek det på hög värme – låt kallna
Vispa grädden
Skär tårtbotten itu
Blanda grädden med rödvinet, champinjonspadet och aprikossaften.
Blanda fläsket och champinjonerna i gräddblandningen.
Bre hälften av blandningen på tårtans första botten.
Lägg andra botten ovanpå och leverpastejen överst.
Häll resten av gräddblandningen över hela tårtan.
Garnera tårtan med aprikoshalvorna

Pröva till omväxling:
Ersätt aprikosen med kokt potatis
Ersätt tårtbotten med knäckebröd
Ersätt rödvinet med vinbärsaft för en barnvänlig version
Ersätt champinjonen med skivad purjolök
Ersätt fläsket med några klickar kaviar

Bon appétit!

Juryns motivering: ”En röra så motbjudande att den skulle kunna vara sprungen ur det brunaste av otidsår”.

Stort tack och grattis till våra andrepristagare, som kommer att kontaktas vi epost och därefter erhålla varsitt brunt paket på posten!

…och sist men inte minst…

*trumvirvel extravangansa*

Banana Förstapris      Banana

Anna, med ”Festligt svamptorn med tropisk touch”

4 portioner

Du behöver:

1/2 kg fin kassler
1 gul honungsmelon
4 dl apelsinsaft, outspädd
2 dl torkade aprikoser
2 hg champinjoner
I kartong ugnsbakad leverpastej
2 dl grädde
Soja

Härligt saftig är den här mustiga festrätten, med inspiration från de exotiska tropikerna. Den gula honungsmelonen kan ibland vara lite svår att få tag på, men om du lyckas hitta ett exemplar så är det färdiga resultatet väl värt det: En inspirerande och delikat varmrätt som kommer både förvåna och förtjusa dina gäster.

Tid för tillagning: 20 minuter.

Ta fram leverpastejen ur kylen. För bästa resultat bör den vara ljummen.
Lägg aprikoserna i blöt i den outspädda apelsinsaften.
Skiva honungsmelonen i 2 cm tjocka skivor. Skrapa bort kärnorna, enklast med en liten sked.
Lägg en skiva melon på varje tallrik.

Skiva kassler i 4 cm tjocka skivor. Linda bacon kring varje kasslerskivas kant, fäst nogsamt med tandpetare.
Värm kasslerskivorna i ugnen, 200 C, tills baconen ser färdig ut.
Under tiden gör du den mustiga såsen.
Skiva svampen och stek i lite margarin.
Häll över grädden. Låt koka upp och krydda ordentligt med soja.
Ta upp aprikoserna ur apelsinsaften och låt rinna av på hushållspapper.

Ta kasslern ur ugnen och lägg en bit på varje skiva honungsmelon. Glöm inte att dra bort tandpetaren ur baconskivan!
Lägg en generös skiva rumsvarm leverpastej på varje kasslerskiva.
Skeda över såsen och dekorera med aprikoserna.

Servera gärna en fräsch grönsallad till.

Juryns motivering: ”Detaljerna gör det så levande, som sprunget ur ett alldeles äkta receptkort…”

Grattis, Anna! Bonniers kokbok anno 1960 är snart på väg till dig!

Och som utlovat kommer här originalreceptet:

Etiketter:

3 kommentarer

  1. oskila

    När man tittar på just det här kortet känns det som att det bland tokfransarna på redaktionen fanns en franskt skolad kock vars receptförslag allt som oftast refuserats som osvenska eller över hövan lyxiga. När det till slut var dags för oxfilékortet var det hans tur att glänsa, men i sista stund var det nån sent anländ skåning som tjatade in en skiva leverpastej. ..

    Men eftersom det i övrigt är ett ganska normalt tournedos-recept misstänker man att pastejen är ett substitut för gåslever. 

  2. Flapjack

    Tournedos Rossini. Så heter receptet egentligen. Det här kanske är fattigmansvarianten. I orginalet är det en stekt brödskiva, tornedos på oxfilé, gåslever och tryffel som toppas av en madeirasås. Gott som tusan. Obligatoriskt för vår familj varje nyårsafton…

    Tack för en UNDERBAR hemsida! Familjen har skrattat i timmar åt kortet ”tentakler”!! När livet känns lite taskigt kan man titta på det, så känns det bättre igen!

  3. Sillen

    Det finns ett företag som vi alla av integritetsskäl absolut inte använder för s.k. sökningar på det s.k. nätet. Men om man händelsevis, trots att man inte använder tjänsten, ändå känner till utfallet av en sådan sökning, för den händelse en sådan alls skulle företagas, så sätts onekligen de senast förlupna trettiofem till fyrtio årens språkliga – alltså generella – samhällsutveckling under ett förskräckande klart och allt obarmhärtigt avslöjande ljus.

    ”Krympt hushållssnöre”, centrallyrik, skulle vid sådan sökning ge en [1] träff, vari sign. ”BuddyMaster” kommer att brassa ”trettioårig älg”.

    ”Steksnöre”, spänningsförfattare, tabloidmurvlar, kommunikationsbyrågökar et consortes, ger ungefär tolvtusensjuhundra [~12700] träffar, den första kommer att bjuda ett opretentiöst nedslag i Herr Clas Ohlsons kök.

    Jag skall nu, såväl skakad som upprörd, söka refug i ompysslandet av mina surdegar och därefter sätta mig att läsa om Ivar Kreuger (er s.k. bloggs, eller om det är min burks, rättstavningsfänrik rödmarkerar f.ö. Kreuger och föreslår istället ”Kretonger”).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*