Blini, Ungersk surkålsgryta och Polsk Rabarberkaka



Då var det dags igen, men den här gången med en liten twist. Kanske till och med två! För att underlätta gissningsleken kan jag dela med mig av ett par nyckelord; en yngre generation, en blick öster ut och ännu mindre erfarenhet i köket. Detta resulterade i tomma(!) tallrikar och en svårglömd stank.  Kvällen började med tre självsäkra Bruunare, plättar och kaka och gryta, tänkte de. Hur den slutade, det får du läsa om.

Vi började med Blini till förrätt, ett säkert kort. Plättar med gräddfil, lök och kaviar. Man vet väl vad man får? Vi mätte upp, hällde i och blandade. Det gick bra, smeten skulle stå och jäsa i cirka 90 minuter och till och med detta lyckades vi med.  Det blev en slags bulldegs-konsistens med en doft av pilsner.

Tyvärr blev våra blinier till utan bovetemjöl, vi letade febrilt i hela affären på hyllorna, på golven, i frysdisken, ja överallt och erkände oss besegrade. Denna känsla av besvikelse omvandlades till ilska och skam när vi dagen efter traskade tillbaka till samma affär och såg att vårt bovetemjöl befann sig näst intill ingången. Medans degen jäste och hade sig förberedde vi tillbehören, vi hackade lök som fick alla att gråta och slevade upp gräddfil och kaviar i små fat.

Bilden på receptkortet visar en blini som pryds av löjrom, men receptet tillåter kocken att använda sig av svart kaviar. Vi valde det senare då löjrom har en alldeles för fiskig arom. Det blev äntligen dags att tillaga våra små plättar och detta gick också bra om man bortser från att vissa blev lite kalla.

Hör och häpna vårt blygsamma försök in i det ryska köket fick ett betyg på 4.2 med tomma tallrikar och kommentaren ”Det smakar som McDonaldsbröd”.

Dags att gå vidare till varmrätten, vi har nu begett oss till Ungern och där vill de att vi ska tillaga en gryta på surkål. Här krävdes extrem vana i köket när de ville att vi skulle skålla, skala och hacka våra tomater! Tur nog har vi en Bruunare som vet hur detta går till och vi andra kunde sluta hyperventilera och återgå till hackandet av grönsaker.

Paprika, fläsk och buljong var några av de ingredienser som de ville att vi skulle ha i. När detta hade fräst klart var det dags för oss att säga hej då till förnuftet och hälla i ett halvt kilo surkål. Nu vet jag inte riktigt vad det är för kemisk reaktion som sker när man blandar mat med surkål, men det jag vet är att det inte är meningen. Och som straff för detta fylldes hela vår boning av en stank som kan beskrivas som fotsvetten från en man som kallas Yuri och bor kvar i Tjernobyl under en buske. Yuri, om du läser detta vill jag be om ursäkt, jag hyser inget agg mot dig, men dina fötter luktar för j*vligt.

Nu var det dags att äta, och tyvärr så var det ingen som kunde göra det. Fru Bruun sade om rätten ”Det smakar bränt fast det inte är det” och andra kommentarer som ”Ser ut som restaurangsopor” och ”det luktar kräk” slängdes runt som handskar hos fulla adelsmän på slutet av 1800-talet.

Ungern fick ett ynkligt betyg på 1.7 och förlorade sin chans på att någonsin nå världsherravälde.

Nu kunde vi inte göra annat än att vänta spänt på vad Polen hade att erbjuda oss. Rabarber är väl kanske inte det första som jag tänker på när jag tänker på Polen, men Hemmets Journal var helt övertygad om att det var detta som skulle få en hel befolkning att flocka till lilla landet P. Hur enkelt som helst skulle det vara, så länge man läser receptet vill säga. Men det är som man säger, ju fler kockar desto sämre soppa eller i detta fall kaka. Som vilken annan kaka som helst, smör, mjöl, ägg etc. etc. Visp, visp, mät, mät, häll, häll lät det i alla fall när alla tre skulle få kakan klar innan de andra kom. Sedan hälldes smeten upp i en form, rabarbern petades in och hokus pokus in i ugnen.

Där skulle den umgås i värmen i 40-50 minuter. 20 minuter in i gräddningstiden kikade vi in och såg en kaka som hade rest sig lite mer än vad formen klarade av.

Kladdig ugn tänkte vi, det är väl en världslig sak? Och ja, det hade det verkligen varit om det var det enda problemet med denna kaka. 50 minuter hade gått och nu skulle den ut ur ugnen. Ve och fasa, kakan var inte klar än. Den var väldigt rinnig, så vi lät den stå i 20 minuter till. Nu hade vi väntat tillräckligt länge på denna kaka, står det 40-50 minuter kan man ju inte vänta mer än 70 minuter. Någon måtta får det väl vara? Ut kom kakan och det var ingen vacker syn. Efter flera bilder, skratt och glåpord så spekulerades det i om vi ändå inte hade glömt mjölet, men två av de tre kockarna var säkra på att de hade hällt mjöl i smeten. Alltså kan vi med enkel matematik räkna ut att det skulle varit dubbelt så mycket mjöl i kakan som receptet ville. Som ni ser på videon var detta inte fallet.

Det fanns inget mjöl i kakan, det blev en smörig rabarbermarmelad.  Med ett betyg på 1.8 var ”det-ser-ut-som-spya-i-toaletten”-kakan inte en hit heller.

Vi kan summera kvällen och reflektera lite över hur annorlunda världen hade sett ut som Ungern eller Polen var lika säkra vinnare som Ryssland var. Tänk en värld med Ryssland som underdog, en värld där de skickade upp rabarber till rymden eller en värld där alla spelade roulette med en burk surkål som insats. Med denna reflektion lämnar vi er, tills nästa gång.

до свидания

11 kommentarer

  1. Farbror B

    Eh…ni hällde väl inte hela surkålsburkens innehåll i grytan? Inklusive spadet?

  2. Den polska rababerkakan har vissa likheter med hur en dasstunna ser ut närman börjar baxa runt den…

  3. Superkex

    Om ni använde surkål i plåtkonservburk så förstår jag att det smakade typ…vedervärdigt. Den enda goda surkålen jag ätit här i Sverige kommer tillverkas av företaget Tistelvind och den finns i kyldisken i välsorterade butiker som det så vackert heter i matlagningstidningar. Men jag misstänker att dt inte blir fler ungerska surkålsexperiment i det Bruunska hushållet. 🙂

  4. Men alltså, ni vet väl att man serverar rödlök till blini, inte vanlig gul lök? 😮

    Och får man fråga om ni möjligtvis smälte smöret innan ni gjorde rabarberkakan? Det ser lite ut så på bilden av bunken. I receptet står det dock att man ska röra samman smör och socker och det brukar betyda att smöret bara ska vara rumsvarmt, alltså fortfarande i fast form…

  5. Patsy - ett nyblivet fan

    Åh det här är helt fantastiskt. Jag skäms nästan att säga att jag nyss hittat hit men oj så glad jag blev när jag väl gjorde det. Det är precis en blogg som den här som en som jag behöver: inte bara för att jag älskar att laga mat – jag får skratta också. Och goda skratt blir det. Hade nästan ont i magen under mitt första besök. Tack!

    • Herr Bruun

      Tack Patsy. Ont i magen har vi också haft, men av andra anledningar.

  6. Jag gillar er blogg skarpt, har skrattat mig igenom era inlägg, ett efter ett. Särskilt Röda soppan och Färserat kålhuvud vann min uppskattning. Snygga prippsglas, Ostresananders har samma i sin köksarsenal.
    Som vän av ost gillar jag naturligtvis också att ni framhäver ostens förmåga att rädda måltider från att helt haverera.
    Jag ser fram emot att följa era middagar framöver.

    Högaktningsfullt
    Ostresantorbjörm

  7. Anonym

    Men men men! Surkålen ska sköljas under rinnande vatten, flera gånger, innan den kramas ur och läggs i grytan. Sen ska den puttra i typ en timme eller mer, och serveras med gräddfil till. Grytan blir godare om den får stå i kylen ett par dagar. Inte undra på att er anrättning smakade gammal fotsvett….

    Recept:

    Olja + hackad gul lök + hackad vitlök fräses i stor kastrull tills löken blir genomskinlig. Lägg i fläskbitar eller tärnad kotlett, pudra med 1 – 2 msk paprikapulver, lägg i den sköljda och urkramade surkålen, tillsätt några hela pepparkorn + ett par lagerblad och salta. Späd med vatten och låt puttra under lock i en timma tills kålen blir mjuk, tillsätt ev. vatten så den inte kokar torr. Serveras med gräddfil och kan med fördel sparas i flera dagar i kylen. Enklare än så blir det inte! 🙂

  8. Sillen

    Gör ni er till eller kan ni verkligen inte brassa? Hur i hela friden kan ni missa på blinier (bovete finns t.o.m. på Konsum i provinsen, kolla ”hälsokosthyllan” med f.ö. i stort sett oätligt Risenta-stuff) och rabarberkaka? Surkål är litet lurigare, det är för all del en ganska god idé att ta reda på hur centraleuroperna går till väga innan man öppnar burken och stjälper den i grytan. Gott hursomhaver.

    Snygg form till den stackars rabarbern iaf!

  9. erica johansson

    Den polska rabarberkakan gjorde jag manga ganger for lange, langesedan nar dessa receptkort var populara och den var en klar favorit bade med rabbarber men ocksa med applen! Mums, mums! Blev jatteglad nar jag hittade receptet har. Ni maste gjort nagot fel! Nu ska jag baka den igen.

  10. Mona

    Är det någon som har kvar receptet som jag tror hette Arabiskt ris? Det var kyckling, ris med saffran. Jag har för mig att det var pistagenötter också. Det var den första måltid jag bjöd min man på för 30 år sedan. Det skulle vara kul att hitta receptet och överraska honom.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*