Det Bruna Barnkalaset!

 

Idag introducerar familjen Bruun fröken Bruun som skribent. Hon fick inte det roligaste uppdraget men utförde det till belåtelse.

Efter att ha skrattat många gånger åt dessa två kort, kände jag mig tvungen att ta tillfället i akt när ett småbarn i släkten fyllde år. Tyvärr så misstänker jag att barnet Bruun var för liten för att uppskatta igelkotten och tåget till fullo men då det råder brist på föräldrar som lånar ut barn, fick det duga med detta exemplar.  Som tur var så fick vi ett barn som gillar ABBA, så lite 70-talskänsla fick vi tills festen spårade ut och hon började kräva Teletubbies. Men nu till maten:

 

Barnkalasets igelkott består av potatismos och wienerkorvar, och för en gångs skull är det hemmagjort mos som gäller.  Det finns däremot tips för den riktigt late föräldern som väljer pulvermos istället då moset måste vara ganska hårt för att piggarna ska hållas på plats, något som mitt hemmagjorda inte riktigt var.

 

Korvarna, som var stekta tills de var ”vackert bruna”, åkte till en början bara ner men antalet korvar gjorde till slut att de hölls på plats. Att två små kaprisfrön användes till ögon fick Herr Bruun att tro att kapris måste varit något som fanns i varje hem på 70-talet. Det vore väl ganska dumt att köpa en hel burk bara för att använda så lite? Men det är precis vad vi gjorde. Väl inne i mataffären hittades även Retro-ägg. Etiketten såg visserligen lite mer Austin Powers ut än något annat, men insidan av förpackningen påstod att det 70-talet som gällde. Extra stora 70-tals ägg.

 

Läsarfråga: kan någon dra sig till minnes att äggen var extra stora under just 70-talet? Ägg är annars ett intressant födoämne upptäckte vi, ett som ofta salubjudes under devisen ”läckert bruna”. Nog om detta.

Någon smaksensation blev det inte men potatismos och korv fungerar alltid och barnet Bruun åt utan att klaga. 3,6 blev betyget som skulle varit högre om inte den yngsta fröken Bruun gett rätten en 1,5:a med motiveringen ”Jag gillar inte korv. Moset smakar korv”. Trots att det bara var uträknat för 4 vuxna (eller 6-8 barn) så räckte det precis till en lunch för hela familjen Bruun som denna gång bestod av hela sju personer, barn inkluderat.

 

När allt var bortplockat sattes kaffet på och de sista detaljerna lades till tårtan. Tårtan till barnkalaset skulle föreställa ett tåg men av någon anledning tyckte barnet att det färdiga resultatet såg ut som en bil.

 

Själva innehållet var inget speciellt, en rulltårta med äppelmos, men på utsidan härjade smörkrämen.

 

 

Även skorstenen innehöll en hel del smörkräm. Personligen har jag svårt för smör och florsocker kombinerat men alla andra verkade gilla det och Farbror Bruun gav den en 5:a i betyg vilket är otroligt ovanligt i dessa sammanhang.

Tårta för barnkalas blev alltså segraren med 3,8 i slutbetyg. Varsågod, här kommer recepten.

 

10 kommentarer

 1. Somenromeoijeans

  När jag var liten gjorde min mamma alltid igelkottar av korvochpotatismos-mat. Fast då tillverkade hon en käck gräsmatta av gröna ärtor. Piffigt.

 2. Maja Jogre

  En sådan där skapelse hade jag faktikst på ett av mina barnkalas under tidigt 90-tal.
  Vill faktikst minnas att de var efter en artikel i tidningen?..
  Fast vi gjorde vår egan variant -> skölpadda med köttbullskal!

 3. Hedda

  Tror igelkotten lever i allra högsta grad. Min mamma gör den varje gång hon är barnvakt åt barnbarnen (kan dock inte minnas att hon någonsin gjorde igelkott till mig när jag var liten). Vissa kompisar hade avancerade föräldrar som färgade moset grönt med karamellfärg, men det är kanske mera halloween nuförtiden.

 4. Maria

  Vad har hänt med den gamla barnkalasklassikern banansvampar……
  Vispad grädde breds ut på ett fat. halverade bananer placeras i grädden (ung som korvarna i igelkotten) sedan läggs det försiktigt på en konsenverad persikohalva som ’svamphatt’ ovanpå bananbitanra, så det står svampar med fot av banan och hatt av persika i en gräddmatta… riv choklad över som representerar …smuts??? barr??? eller nåt.

 5. Carl

  Hade igelkott en gång på barnkalas (tidigt 90-tal). Men alla vägrade käka den. Varför? jo för att farsan färgat moset grön med spenat. Detta var alla ytterst skeptiska emot, men jag käkade glatt

 6. Karis

  Föredömligt bloggat fröken bruun!

 7. Miscpony

  Jag är full av beundran och bröstet är tungt av nostalgiska, bruna känslor inför denna blogg. Hoppas ni kan leva med att jag länkar från http://kolasnylt.blogspot.com

  • Miscpony

   Jag blev så hög på denna blogg att jag beslöt mig för att provlaga några av rätterna (eh, ja, jag fegade och valde de som föreföll någorlunda ätliga. Får väl köra Riktig Kalasaladåb nästa gång istället…).
   Jag kan meddela att smaken verkar vara som baken. Svensk Paella tog hem storslammen. Himmelsk chokladtårta fick ett relativt svalt mottagande. Hela historien finns på http://kolasnylt.blogspot.com/2010/10/lange-leve-gamla-receptkort.html
   Tack för all murrigt brun inspiration och den bäst blogg jag någonsin skådat!

 8. Sannapanna

  ”Barnet Bruun” haha så himla gulligt! Bra skrivet fröken Bruun!

 9. Sillen

  En, låt vara törhända med något förbryllat i uttrycket, jättefin igelkott ju!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*