Raffrundel, Spätta med banan och Ljuvliga chokladkakor från Wien

När man bläddrar igenom Mästerkockens och Köksmästarens receptboxar slås man ibland av tanken att denna tids matkreatörer ofta tycks ha brytt sig mindre om komposition och balans mellan ingredienser och smaker, så länge slutresultatet blev ett recept. Typ vilket som helst. Samma filosofi tycks även ha gällt vid namngivningen av vissa maträtter.

Om de som prenumererade på receptkorten faktiskt lagade maten? Tveksamt. Många av recepten sorterades nog bara in i sin kategori, för att sedan falla i glömska. Familjen Bruun har ibland ställt sig frågan om ens Mästerkocken och Köksmästaren provsmakade sina recept. Att de skulle låta och se innovativa ut tycks ha varit en högre prioritet i många fall.

De fick också gärna heta konstiga saker.

Minns ni kakorna Mörfluffs? Smaka på ordet en stund. Mörfluffs. För all del, det låter och smakar kanske inte så illa – och vetskapen om att det att det är kakor är ju er given – men det finns i alla fall ingenting som heter så. Låt oss ta ett nytt ord:

Raffrundel. Raffrundel.

Är det någon av er som kommer att tänka på en maträtt? Och är det någon av er som kommer att tänka på det här?

För att göra historien om Raffrundel kort: här ovan ses vitt bröd, brieost, skinka, purjolök och rå äggula på en bädd av friska salladsblad. Och nej, det känns inte riktigt okej på det här viset, så vi tar den lite längre historien.

När familjen Bruun först hörde talas om Raffrundel uppstod en ganska lång diskussion om vad ordets egentliga betydelse borde vara, då vi bara genom att titta på receptkortet såg att det var något som inte stämde. ”Raff” –  av ”raffig” – ja, det för ju tankarna till något lite ärtigt, raffinerat eller varför inte sexigt.

Är ni med? Bra.

En rundel, jo, den är rund. Man kan inte anklaga Raffrundeln för att vara annat än rund, så det stämmer. Och på nedanstående exemplar lyckades till och med äggulan hålla formen!

Det är när man sätter ihop orden raff och rundel, och när man lägger en rå äggula ovanpå brieost och skinka, som det blir lite problematiskt.

För när man snackar raffrundel borde man egentligen snacka underklädesplagg och inte mat. Tänk er en gördel av lite mer exklusiv kvalitet, med påsydda, halvporriga och snitsiga detaljer. Det, om något, skulle kunna gå under benämningen raffrundel.

Fru Bruun lanserade också idén om en raffrundel som ett horstråk. Om man sätter det i sitt rätta element så känns det genast mer vedertaget:

”Det är en kylslagen natt, och lyktorna kastar sitt bleka sken över gatorna. I Hamburgs raffrundel är det köparnas marknad, och priserna, ja, de är låga”.

Men det här är fortfarande någon slags matblogg och låt oss därför återgå till ämnet. Raffrundeln, som Köksmästaren tänker sig den, är en ganska god macka om man tar bort äggulan. Rått ägg och brieost bör aldrig mötas och är ingen lyckad kombination, faktiskt direkt slemmig och ganska så motbjudande. Det hade kunnat funka bättre med någon stark krydda, men det enda som egentligen smakade något var purjolöken.

Receptmakaren verkar ha inspirerats av danska smörrebröd, och i ingredienserna rekommenderas ”mjukost av dansk typ, t ex Brie eller camembert”. Vad vi vet är dessa ostar fortfarande franska…

Dessutom blev vi lite konfunderade över bayonneskinkan. Vi fann inte denna att köpa och använde istället en (onödigt dyr) lufttorkad skinka, men däremot verkar meningarna på internet vara lite delade om vad som egentligen kännetecknar äkta bayonneskinka. Ska den vara rökt eller lufttorkad?

Som vi minns det fanns den förut att köpa färdigskivad i förpackning som vilket vanligt smörgåspålägg som helst, och är det kanske någon läsare som vet vad som har hänt med den? Familjen Bruun följer i allra möjligaste mån recepten till punkt och pricka, och vill gärna veta detta!

Betyg för Raffrundel: 3.2. Tja, sammantaget en helt okej macka.

Vad säger ni om att förstöra lite husmanskost?

Man kan göra som receptmakarna och göra det enkelt för sig: Ta vilken husmansklassiker som helst. Tillsätt stekt banan. Gärna apelsin. Krydda med curry.

Mästerkocken skaldar:

”Att frukt av olika slag passar fint ihop med kött- och fågelrätter har väl de flesta prövat på, men kanske är det inte så naturligt att servera fisk tillsammans med frukt. Å andra sidan saknar vi väl ofta ett piffigt tillbehör till just fisken. Stekta bananer till spätta valde vi i det här receptet.”

Nej, det är inte naturligt någonstans att servera fisk och frukt tillsammans. I alla fall inte stekta bananer och apelsiner ihop med dubbelpanerad och härligt smörstekt rödspätta, ärter och potatismos. Det finns en anledning till att vi i normala fall inte äter spätta med banan.

För det är fel.

Det är SÅ fel och synd på något som i annat fall hade varit gott. Betyg: 2,3. Det kan tyckas som ett lågt betyg, men frukten ödelade den här rätten totalt. Man gör inte så här, och frågan är hur många som faktiskt gjorde det på 70-talet. Spätta med banan? Nej.

Dags för bruna ljuvligheter!  Nötter, smör, choklad, socker och vetemjöl. Jo, det blir en enda sörja när det både ska malas, röras och smältas.

Det är mycket som kommer från Wien, en hel del bra och en del dåligt. Vi har vals, bröd, korv och Freud, samt dessa ljuvliga chokladkakor som enligt Mästerkocken är ”som poem”.

Om de var ”som poem”?  Formuleringen känns i sammanhanget lite konstig, men visst var de ljuvliga. Fast väldigt jobbiga att baka. Det skulle sammanlagt bli 60 kakor men ni såg vad som hände ovan –  60 rationaliserades först till 20 och sedan till tolv.

"Moderkakan"

Betyg: 4,4. Som att äta kaksmet ungefär, och detta är mycket gott. Kvällens överlägsna vinnare.

Med dessa ord – på återseende och Raffrundel!

16 kommentarer

 1. Sara

  Bayonneskinka hade vi i vår studentpub för sisådär 10-15 år sedan. Kom i en enorm 5-kilos puppa och användes till sallad och hamburgare och mackor och smörgåstårta och hyvlades av liberala skivor på nattkröken till fyllekäk. Mycket gott och absolut en rökt skinka och inte lufttorkad.

 2. Pelle

  Tyvärr Sara måste jag säga emot dig. Bayonneskinka är torkad och saltad. Skinka tillredd på något annat sätt kan inte kallas Bayonneskinka, då det är en skyddad beteckning enligt EU-lag.

  Bayonne är för övrigt en hamnstad i sydvästra Frankrike.

 3. Pelle

  HAHAH jag höll på att dö av skratt när jag läste det här inlägget. Varför hade Mästerkocken en sån sjuk hook up på FRUKT tillsammans med MAT?
  Jo men visst söker vi alla efter något piffigt tillbehör till fisken. Verkligen! 🙂

 4. Men jag håller med Sara. På sjuttiotalet, och även senare, var Bayonneskinka i Sverige definitivt en rökt skinka som såldes i ”klump”. Sen kom namnskyddet av den ursprungliga produkten och då försvann vår variant.

 5. Carl H

  Banan och spätta hahaha. Varför? Det där med banan i mat måste ju ha varit riktigt häftigt på den tiden. Det enda stället där denna företeelse verkar ha överlevt är väl de där hiskeliga banan-skinka-jordnöttter-curry-pizzorna som finns kvar lite här och var på landsbygden.

  • David Weinehall

   Nejdå, det finns åtminstone en klassisk bananrätt som förekommer än idag och som faktiskt är suveränt god rätt tillagad; flygande Jakob. Kyckling, banan, bacon, jordnötter, vispgrädde och ketchup. Låter förskräckligt, men är suveränt gott.

   • Det är visst förskräckligt!

    • Salcional

     Nej det är den inte, fråga mina barn. Men det ska inte vara ketchup utan chilisås i.

     Tack för flera goda skratt.

 6. Kalle B

  Har med stort intresse följt den bruna maten ett tag nu – ett imponerande projekt! Dock smärtar det mig att tvingas inse att ni har lyckats lite för bra. Själv född 1963 kan jag bara konstatera att ni har kommit lite för nära mitt sjuttiotal. Igenkännandets glädje har börjat bytas till ångest och jag känner hur denna fantastiska blogg framkallar minnen av fodrade manchesterjeansen, bruna träpaneler, lukten av sura lovikavantar och burkskinka – minnen så starka att de hotar att kväva mig. Jag vill inte klandra er, tvärtom, men för min egen sinnesfrids skull inser jag att jag nog måste ransonera besöken hos er. Jag önskar er lycka till med fortsättningen av ert projekt, glöm inte vitaminpillren bara för att undvika att dö av undernäring!

 7. Emma 77

  Vill bara tillägga att panerad spätta med stekt banan var en av mina absoluta favvo-rätter när jag var barn… om det säger mest om mig eller receptet låter jag vara osagt… 😉

 8. Salcional

  Tack för att ni reproducerade recepten.

  När jag var barn bakades det då och då kakor med hjälp av Mästerkockens recept. Vid högtidliga tillfällen kunde man rent av få baka domdär chokladkakorna som pga sina exklusiva ingredienser (blockchoklad och valnötter) var exklusiv lyx på 70-talet. På något vis har jag bevarat sjuåringens vördnad inför dessa sällsynta elitkakor.

  Men i går, mitt under det att jag berättade för min k. hustru om sagda kakor slog det mej att detta numera var en ganska fånig inställning; jag är vuxen och kan köpa en kubikfot valnötter och kilovis med choklad om jag vill. Och det vänliga Google visade vägen till er sida där jag hittade receptet.

  Så nu har jag bakat en massa österrikiska kakor. Men eftersom jag därvid upptäckte att man blir tvärmätt av en kaka och spyfärdig av två så lär det dröja innan jag gör om det. Tack i alla fall !

 9. Jag tyckte också spontant att Raffrundel lät som något i stil med Red Light Dirstrict.

 10. Johannes

  Kan intyga att spättan med banan i högsta grad tillagades i verkligheten. Hörde till mina fiskfavoriter som liten. Vilket väl just berodde på bananen.

 11. Sillen

  Ja vad hände med Bayonneskinkan? Den var ju … , ja … litet mer? En snabb snabb nätsökning ger vid handen att den i följd av det förkättrade EU-systemet blivit föremål för sådan skyddad identitet. Man måste bära basker vid såväl inköp-hemforsling som vid konsumtion.

  Det fordom äktswedäsiska preparat som helt självklart salufördes som B var väl kokt och fuskrökt antar jag?

  Nå’n som minns ”Cognacsmedvurst”?

 12. Solsikke

  Er det ikke en raf roundel? Den runde form ligner da lidt …

 13. Solsikke

  Jeg tror, at raffrundelen er en fortolkning af den lidt mere berømte ret: eggs benedicte

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*