Köksalmanack från 70-talet

”Husmodern menar att den ’Passar utmärkt som förrätt till liten fin middag’. Jag menar att den passar utmärkt som bakisfrukost vilken söndag som helst.”

Köksalmanack 1972, 1974, 1975, 1976

En annorlunda sparrisrätt, eller kanske lite uppvärmt asbest-knäcke?

Ni har väl inte missat bloggen Köksalmanack? Fyra personer presenterar här recept ur ”Husmoderns Köksalmanack”  från 1972, 1974, 1975 och 1976. Denna köksklassiker började ges ut redan 1933, men i nutida utgivning får någon husmoder tyvärr inte vara med – därför får vi hoppas att bloggen snart uppdaterar med resten av böckerna från 70-talet.

Königsbergare

Här kan man få reda på hur man lyckas med en sufflé, ta del av vad jag förmodar är ett av de första recepten på Jambalaya i Sverige (hela två tabasco-droppar och en halv vitlöksklyfta), hur man ställer till med ett storbak för 11 kronor , Solbritts fina kasseler och att vi firar Kåldolmens dag den 22 mars. Det noterar vi inför framtiden!

8 kommentarer

 1. Oh, kåldolmens dag har definitivt fattats mig hittills. No more.

 2. Varje maträtt borde ha en egen dag. Tänk så mycket beslutsångest det skulle spara.

 3. Det är precis det Husmodern gör, ger varje dag en rätt. Alla årets dagar finns uppradade med middagsförslag, ingen tankekraft behövs – på söndagar ingår även lunchförslag.

  Fantastiskt!

 4. Hurr, ni tänker altså laga och äta er igenom massor av gamla recept och receptkort? Vågat projekt. Kommer absolut att kika in här mellan varven.

  En sak som jag har funderat lite över är när köttmängden per person börjar stiga till dagens nivåer. Det kanske var när vi började sluta glacera den med gelatin….

 5. Inte helt otroligt att gelatinglacering och köttkonsumtion hör ihop på något sätt. Vi måste undersöka saken.
  Visst lagar vi oss igenom 70-talsrecept men tillåter oss också att lägga till och dra ifrån efter tycke och smak. Annars tror jag våra respektive familjer hade protesterat vilt.

 6. Nallemamma

  Nu fick jag ett gott skratt!! Visst hade ALLA en sån här låda?? O inte lagade man nåt av maten!! fniss!!! Tack för detta!! ;0)

 7. Ylvah

  Hej!
  Jag håller just på med att skriva en uppsats om köksalmanckans omslag mellan 50-talet tills nu. Så nu undrade jag vem som fotograferade bilden 1972 eller lite info om denna?
  Tack så hemskt mkt för hjälpen!

 8. Quineem

  Har husmoderns köksalmenacka från 1939 faktiskt!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*