Schweizerfondue: läsarbidrag

Det plingade till i Familjen Bruuns inkorg och along came Schweizerfondue! Vi säger stort tack för bidraget, och gör som Lynn och Johan – bege dig till närmaste loppis och köp en receptbox du också!

Schweizerfondue

En sen vårkväll år 2010 fyllde Lynn år och då var det naturligtvis läge för något alldeles extra. Det trogna kartoteket som inhandlats på en loppis i Lenhovda för blott 20 kronor plockades fram, och lämpligt kort valdes, halvt på måfå. Ödeskortet blev nr 39 i kategori 15, \”Ägg- och osträtter\”, Schweizerfondue.

De fesna färgerna på framsidan inbjöd och serveringstipsen på baksidan lade sitt sigill på valet. Lägligt nog hade även en oanvänd fonduegryta med tillhörande fonduegafflar inhandlats på samma loppis för bara en femtiolapp, nu var det bara en fråga om att hitta 400g Emmentalerost, a.k.a. Schweizerost. Lyckligt nog faller det sig att en av de få kvarvarande affärerna i Mölndal råkar vara en synnerligen välsorterad ostaffär som inte hade något problem att whippa fram ett halvkilo av sagda ost. Personalen på Systembolaget hade dessvärre aldrig ens hört talas om körsbärsbrännvin, så vi fick välja det föreslagna alternativet \”renat brännvin\”.


Efter ungefär 30 minuters förberedelser med valhänt ovana händer kunde vi slungas tillbaka till en gillestuga år 1974.

Rekommenderas varmt till kalla kvällar, varma hjärtan, kalla händer och varma sinnen.

Mvh, Lynn & Johan.

Schweizerfondue recept

 

6 kommentarer

  1. shit vilken rolig idé! lätt att jag ska följa er blogg!!

  2. Nämen vilken antiklimax! Här har jag precis bestämt mig för att röra ihop en ostfondue till helgen – och så är receptet borta, osynligt, kryssat, obefintligt!

    Och vilket jäkla tråkigt råd ni fick på Systemet. Körsbärsbrännvin = Kirschwasser finns numera inte på Systemet, inte på beställningssortimentet heller. Däremot har Bacardi just lanserat rom med körsbärssmak, Torched cherry (inte smakat). Det går också att beställa likör med körsbärssmak men det blir nog för sött för en ostfondue (Cherry Heering el. Marachino)

    Självklart går det att pröva nån annan fruktsprit: Calvados = äpplen eller Poire Williams = päron borde funka till ost, Framboise, Himbeer = Hallon, Prune = plommon finns också i ordinarie sortiment. Eller kanske nån smaksatt vodka/kryddat brännvin, som citron, svart vinbär etc?

    *åker till Systemet*
    Kan nån slänga upp receptet igen så länge?

  3. Annars kan man ju testa slivovica på körsbär till. I mitt sk. hemland håller den 70% men jag vet inte hur stark de har på Systemet…

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Slivovits

  4. Anna

    Ååååhhh, ostfondue! Det är ju gott, på riktigt! Tycker i alla fall jag.

Trackbacks / Pingar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*