Pizza med köttfärs och makaroner, Banansallad Special och Sirapspudding

Kvällens tema för familjen Bruun kan lättast sammanfattas med ett ord: Dumt. Allt är bara så dumt, dumt, dumt, dumt. Nåja – efterrätten kanske är lite mindre dum än de andra två rätterna men inte så mycket.

Först på menyn?

Pizza med köttfärs och makaroner.  Jäpp.

Okej, den här rätten kunde ha varit mycket, mycket dummare. Den kunde till exempel (vilket familjen Bruun först trodde) ha varit en vanlig pizza, gjord på vanlig pizzadeg, med makaroner som fyllning.

Riktig så fasanfull var nu inte verkligenheten. Pizza med köttfärs och makaroner har nämligen köttfärs som ”deg” vilket helt enkelt gör den till en ovanligt krystad variant av spagetti med köttfärssås (en rätt som troligen hade hunnit inkorporeras med husmanskosten vid den tid då det här receptkortet gick till tryck).

Den här rätten gick hem hos de yngre medlemmarna av familjen. Kanske är den tänkt för barnfamiljen som har slut på idéer? Gör som vi:

Basen bestod av chilisås.

Massor av chilisås!

Lite köttfärs och ägg också, förstås…

…och vitt, smulat bröd.

Gegga ihop.

Bred ut till en saftig köttmatta på smord plåt…

…och garnera med kokta makaroner blandade med – ba-da-bom! – mera chilisås!

In i ugnen, ta ut igen, på med ost och en vända till i ugnen…

Garnera med rå paprika. Färdigt!

Dumt.

Men en makaronipizza är ingen komplett måltid utan en sallad. Familjen Bruun sökte högt och lågt (mest lågt) och fann slutligen en sallad som lovade att smaka lika dumt som den lät.

Banansallad Special består förutom bananer även av rotselleri.

Rotselleri före...

...och rotselleri efter.

Samt potatis.  Eftersom man, enligt Mästerkocken, ”kan blanda en sallad av praktiskt taget alla grönsaker i olika kombinationer”. Visst, okej., fair enough. Men man KAN också tillfoga sin person praktiskt taget vilken skada som helst med hjälp av en borrmaskin eller motorsåg utan att därmed vara TVUNGEN att göra det. Förstår ni? Bra.

Nu var det inte slut där. Salladen krävde en dressing gjord på majonnäs, kaffegrädde och curry.

(1-2 tsk enligt receptet. Familjen Bruun tycker om kryddstark mat och tog därför hela två teskedar av den helt vansinnigt starka kryddan curry).

Skyffla ned alltihop i en serveringsskål.

Med mycket öl i familjen Bruuns nyinköpta... ölmuggar, så ska det nog gå den här gången med!

Anrättning 1: Pizza med köttfärs och makaroner.

Enligt Mästerkocken så är ”…den här pizzan inte som andra pizzor.”

Nej, det ska gudarna veta. Det ÄR nämligen ingen pizza – det är köttfärs och makaroner! Den enda likheten med pizza är osten på toppen – ”pizzan” har för guds skull inte ens några typiska pizzakryddor!

Därmed inte sagt att rätten var ett riktigt stolpskott. Det smakade inte illa, inte alls, men när man är riktigt sugen på pasta med köttfärssås – varför inte bara göra det istället? Dumt!

Men som sagt: det yngre gardet var odelat positiva och delade friskt ut fyror till höger och vänster så slutbetyget hamnade på 3,9, vilket är högt för varmrätter på det bruna middagsbordet.

Men var lugna – vi har inte smakat av Banansallad Special ännu!

Vi börjar med betyget: 2,7.

Att det blev så pass högt beror på att två familjemedlemmar Bruun tillhör den halva av människosläktet som anser att bananer hör hemma i lagad mat. Resten av fam. Bruun tillhör den andra halvan och gav rätten betyg därefter.

Vad kan egentligen sägas?  Kall, kokt potatis, kall, förvälld rotselleri och bananer. I currymajonnäs. Så dumt.

Så till Sirapspudding, som inte var fullt så dum som de andra rätterna. Men ändå.

Tänk sockerkaka, fast mycket mindre till formatet än din vanliga sockerkaka...

...och tillagad i vattenbad med mer än dubbelt så lång gräddningstid.

Dumt? Somliga tyckte det.

Receptkategorin var, som den uppmärksamme noterade, ”Från främmande kök”. Vilket främmande kök ifråga, höll Mästerkocken dock tyst om, men fröken Bruun ansåg att det var den engelska Victoria Sponge Cake som stått förlaga till det här receptet så vi säger väl England då.

Men det gick ned och smakade inte illa, även om puddingen inte såg mycket ut för världen. Konsistensen var väldigt lik en badsvamp, vilket ytterligare stärker Sponge Cake-teorin ovan, men detta var inget negativt.  Undertecknad tyckte kanske att ett betyg på 4,5 var att ta i men församlingen hade sagt sitt.

Sirap? You bet!

Familjen Bruun säger farväl för den här gången och hälsar er god natt genom den nye maskoten Rotselleriet* Rotus:

"Sov gott!"

*böjningsformen förbehållen Receptklubben Mästerkocken

Recept, bitte!9 kommentarer

 1. Malin

  Banansallad special är verkligen den vidrigaste salladen jag hört talas om! Stor mod krävs för att våga testa denna rätt!! Banan hör inte hemma i mat…

 2. Great minds think alike, Malin…

 3. Vilken underbar blogg – inspirerade mig till att plocka fram mina gamla kort, som visade sig vara samma som de som finns med här. http://gealach.wordpress.com/2010/04/20/bloggti

 4. Jessica

  En Victoria Sponge är en sockerkaka som fylls med vaniljkräm och hallonsylt och pudras med florsocker ovanpå. Den görs alltid massivt stor då det är en bjudkaka och aldrig i portionsstorlek och den bakas i ugn – inte i vattenbad.

  Den är ”trademark” för Womens Institute (WI) som inofficellt går under parollen ”Jam and Jerusalem” – efter deras vana att koka sylt och sälja för välgörenhet och den inofficiella föreningshymnen Jerusalem. (Den som börjar ”Oh did those feet/in ancient times” och helt saknar tempo)

  Jag håller med om det Engelska ursprunget, men vad ni har där är ICKE en Victoria Sponge utan en Steamed Treacle Sponge Pudding. (Går att köpa som helkonserv för den hugade)

 5. Alex

  En treacle treat, kanske?

 6. Argo

  Pizzan med köttfärs påminner till viss del om den ”pizza” som skolbespisningen i de djupa hälsingeskogarna bjöd på i skiftet mellan 80- och 90-tal, nämligen ”Pasta-pizza”. All gammal pasta som sparats lades i ugnsformar som botten. På det tomatssås, skinka och ost. In i ugnen och rätten är klar. Perfekt sätt att bli av med gamla rester…

 7. Marie

  Jag bor i England och tänkte direkt på Treacle Pudding då jag såg det där receptet!

  http://www.tciweb.co.uk/photography-portfolio/treacle-pudding.jpg

 8. Jen

  Lite sen kommentar, har just hittat den här bloggen. När jag nämnde namnet på salladen så blev det ett utbrott från min syrras man.. Åsikten om att dess uppfinnare borde spärrats in i ett madrasserat rum och diverse svordomsord efter varandra följt av ett ”fy fan”!
  Testade att nämna det några timmar senare och samma sak hände igen.
  Tycker det säger en hel del om det receptet.

Trackbacks / Pingar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*