Påskspecial på Den Bruna Maten

Denna vecka blir det en riktigt brakande fyrarätters påskspecial här på Den Bruna Maten, så följ med och låt er suktas av en gången eras läckerheter.

Bordet är nystädat (händer ungefär en gång i månaden), påskkärringen och fastlagsriset framdukat i någorlunda tidstrogna färger. Vänligen notera den polska såsen som visserligen har betydligt äldre anor än 70-talet, men ändå kan rekommenderas å det varmaste, smakar ungefär som flytande Aromat, mums med andra ord.

I dag skulle det vara påsk, men tyvärr hade inte våra receptboxar några avdelningar för säsongsbetonade läckerheter, så vi fick helt enkelt improvisera. Via säkra källor hade vi tagit reda på att påsken är en tid som starkt förknippas med sill, ägg och lamm, och efter detta anpassade vi oss utan att knota. Dagens recept blev: Sillsexa, Ägg a la Russe, Grillade lammspett med apelsin, samt den lysande avslutningen Glödande apelsiner.

En sexa är ett trevligt gammalt uttryck som min mormor brukade använda, och som jag fel eller rätt alltid tolkat som en mindre fest. Detta ord borde k-märkas och tillvaratas liksom sin likaledes sorgligt ringaktade kusin Vickning. Sillsexan i det här fallet var relativt enkel att tillaga. I ärlighetens namn ska sägas att den inte tillagades alls, utan bara lades upp, och med detta lyckades Farbror Bruun alldeles utmärkt. Sill, kapris, rödbetor, lök och ett par råa äggulor. Det låter inte mycket, men var riktigt gott, vilket tyder på att familjen Bruun redan har halkat långt ner på den traditionella matlagningens hala och slippriga backe. En intressant konsistens fick anrättningen när man hällde ägget över den. En konsistens jag kan tänka mig var mycket vanligt förr på de kliniker där lungsjuka vårdades.

Host, host, men betyget landade på hela 3,9, kvällens högsta.

Här ser vi den fint upplagt tillsammans med kvällens andra förrätt, Ägg a la Russe. Ägg a la Russe är hårdkokta ägg på en bädd av ärtor, alltihop täckt av currymajonnäs. Vad allt detta har med Ryssland att göra är en sak ingen av oss lyckades lista ut ens efter provsmakningen, men Ryssland, eller snarare dess sovjetiska ersättare var ju ett land på tapeten detta årtionde, så kanske namnet helt enkelt var en hyllning till kamrat maten. Curryn är då svårare att förklara, men 1970-talet var ju, trots Vietnam-demonstrationer och Chile-insamlingar knappast något kosmopolitiskt årtionde varför man kanske buntade ihop allt som lät utländskt och exotiskt (vilket vi har upptäckt att kryddor överhuvudtaget verkar varit) till ett enda, i det här fallet ryskt. Illa var det hur som helst inte, och slutbetyget blev 3,8, nästan lika bra som sillsexa.

Så var det dags för huvudrätten, och en sak vi direkt kunde konstatera är att så gott som all mat ser ganska äcklig ut i riktig närbild, det något slemmiga lammköttet inget undantag. Detta gäller även nutida mat, så torka bort det överlägsna flinet käre läsare.

Redan efter genomläsningen av receptet stötte vi på patrull. Denna rätt skulle grillas. Man skulle ju kunna tycka att redan namnet Grillspett borde antytt det för familjen Bruun, men så var inte fallet. Herr Bruun svär sig härmed fri från varje misstanke om ansvar i denna fråga. Vi är inte säkra på om bordsgrillar förekom på 70-talet, men ansåg oss ha rätt att se genom fingrarna med detta. Tyvärr skulle tomaterna grillas de med, vilket innebar att de inte fick plats samtidigt som spetten i familjen Bruuns sorgligt underdimensionerade grill. Tomater har dock  egenskapen att hålla värmen på ett alldeles utmärkt sätt ville vi minnas, varför vi helt enkelt grillade dem först. De fick ett lätt sjukligt utseende när de mosats till och mjukats upp och dessutom skinnet lossnat på flera av dem. Lite som en påse sopor som lämnats ute i sommarvärmen. En annan tråkig sak var att vårt tidigare antagande om deras värmebeständiga egenskaper visade sig totalt felaktiga. Vi fick äta dem inte bara mosiga och trötta, utan även kalla.

På en vacker bädd av paprikablandat ris vilar de härliga grillspetten med lammkött, champinjon, paprika och apelsin. Apelsin? Varför i hela världen vill man grilla en apelsin? Den förlorar sin smak, men inte sin trådighet, och de i kanterna lätt svartnade slamsorna påminde i bästa fall om kokt och vidbränd apelsinjuice. I bästa fall.

Glöm nu apelsinerna för ett ögonblick och betrakta bilden här ovan. Visst ser det gott ut? Det gjorde det på riktigt också. Såg gott ut. Inte smakade gott. Det var nämligen enbart kryddat med ett inte alltför överväldigande mått salt och peppar, och smakade följaktligen ingenting alls. Vi känner sedan tidigare till att kryddor var en svindyr lyxvara under medeltiden, nu vet vi att det  var likadant under 1970-talet. Skillnaden bestod förmodligen i att 70-talet var jämlikt. Om bara få hade råd med kryddor skulle ingen  använda dem, i solidaritetens namn. Det stadigt sjunkande betyget hade nu nått ner till 3,4.

Glödande apelsiner glöder på mer än ett sätt. Dessa skalade och sockrade apelsinhalvor har varit en bra stund i ugnen så att de blivit riktigt varma, och dessutom garnerats med en glödröd touche a la cocktailbär. Fröken Bruun hade gjort en fin sockerlag dessutom och anrättningen var en smula underlig, men långt ifrån äcklig. Tills vi kom till cocktailbären. Dessa hade en konsistens och smak som misstänkt påminde om någon sorts klon av papier maché och mandelmassa, och trots allt som stod på förpackningen kunde ingen av oss tro att de någonsin vuxit på ett körsbärsträd. Betyg? 3,5, och betänk i sammanhanget att det behövs en fyra innan vi når upp till epitetet gott. Här kommer recepten för den som själv vill leka masochist i köket.

11 kommentarer

  1. Catarina

    Fantastiskt! Glad påsk. Tack för att ni bringat liv i den gamla receptlådan. Tror bestämt mor min har en kvar som ett minne av svunna tider från det bruna/orangea köket med mossgrönt kakel i villan på lugna gatan uppe i norr… Men jag vet inte om det fanns cocktailbär i Luleå 1974?

  2. Jag ska lätt laga sillsexan! ser ut att påminna om råbiff, fast med fisk.

  3. Seb

    bara ett litet påpekande om såsflaskan – det är den schweiziska ”Maggi”-såsen som spridit sig över världen, själv uppvuxen i halvschweizisk familj – så under 70talet hade vi dessa droppar i det mesta, allt från ingrediens i salladsdressing till enda tillbehöret till spagetti. Maggi som gör dropparna och Knorr som gör Aromat är ju båda schweiziska !

    (jag har till o med en sångbok utgiven av Maggi…)

    för övrigt en underbar sida !

  4. Halvdansken

    Kallas inte den där sillsexan även för Solöga? Har för mig att mina föräldrar ofta bjöd på den när man hade gäster. Ägget låg i mitten, därav namnet.

  5. O teste foi à urina, correcto Se sim, geralmente deve ser feito com a primeira urina da manhã e de preferência com pelo menos 7 dias de ≢atrasoࢭ. No entanto, se menstruou é sinal que não há gravidez, e existem vários factores que podem influenciar o sucedido, nomeadamente o stress, alguma mudança repentina, entre outros.

  6. The SMITHSONIAN AIR AND SPACE MUSEUM a grreat place altogh i have never been there they do have the WRIGHT BROTHERS FLYER and THE SPIRIT OF ST LOIUS as well and various aircraft from WW I WW II and KOREA and even the origional star ship USS ENTERPRISE

  7. Lasst uns erstmal diue Qualität testen, Alek wollte ja auch noch was bestellen, und ich vielleicht auch nochmal, da schaffen wir wieder die Versandkostengrenze

  8. Hola Gisela, esperamos ansiosamente que llegue el sábado para ver nuevamente “El Show de los Sueños”, desearte suerte está demás, ya que sabemos que vas a ser todo un éxito como siempre.Por favor quisiera saber donde podemos dejarte un documento, para saber si aceptas ser madrina de la promoción de mi hijo del colegio “Juana Infantes Vera”, si no es posible te agradecería me lo hagas saber. Bendiciones para tí y los tuyos.

  9. Acho bem que o Brasil entre para o CSNU como membro permanente. Não me parece, porém, que a unificação ortográfica tenha qualquer influência relevante nessa escolha. Os votos decidem-se por outros motivos.Não dependendem de idiomas.

  10. Great work Jeremy. Falomo brings back so many memories.I am particularly pleased to read that Quintessence and Glendora are still in existence. Glendora single handedly nourished this young.

Trackbacks / Pingar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*