Den Bruna Maten går på restaurang

Så har det då äntligen hänt. Den Bruna Maten har vågat sticka näsan utanför dörren för att gå på lokal. Med klappande hjärtan tog vi tunnelbanan till andra sidan staden, den farliga sidan där vi inte längre kände oss hemma och där vad som helst kunde hända. Vi skulle nämligen besöka restaurang Cassi på Narvavägen.

Detta ställe är ett fynd, kära läsare. Här har tiden stått stilla sedan tidigt sjuttiotal. Golvet har orange heltäckningsmatta. Dukarna är orangea med bruna inslag, och möblerna i grönt trä.

Loggan har ett typsnitt vi känner igen från Det Bruna Biblioteket, vilket styrker teorin om statlig kontroll över det skrivna ordet vid denna tidpunkt i vår kulinariska historia. Bakom disken är det självfallet helkaklat. I orange. På toaletten sitter ännu de obligatoriska väggfasta askkopparna.

Restaurangvärlden är mer trendkänslig än vilken tonårsbloggare som helst, och ve den stackare som inte förstår att hänga med i de hyperdesignade svängarna. Därför är det också extra roligt när man finner den där lilla udda krogen som faktiskt har karaktär. Av sjuttiotal. Som Cassi.

Adressen till trots är det inte dyrt, vanliga krogpriser, och gästerna består förutom familjen Bruun av diverse par, familjer, ungdomar och pensionärer med insprängda inslag av någon förirrad backslick-kille. Vi slår oss ner i ett hörn med våra tallrikar. Kanske är de original från sjuttiotalet det med. De ilsket orangea brickorna ser i varje fall ut att vara så.

Och så vad ni alla förmodligen väntat på: menyn. Av den sortens mat vi brukar laga på DBM syns här inte några spår, istället är det ett kontinentalt och till största delen franskt kök med övervägande kötträtter. Jag vet inte om detta är sjuttiotal, men det känns så. Kanske är det inredningen som hjälper till för jag är säker på att vad de än serverat skulle jag ansett just detta vara sjuttiotaligt. Det blir biff med grönpepparsås och naturligtvis ger vi Cassi en extra stjärna  för att de helt självklart serverar pommes frites till så gott som alla rätter. Mums.

Kött på tallriken, Pripps Blå i glaset. Exakt som det var på den gamla, hm, goda tiden. Här satt man och betedde sig lika kontinental och kosmopolitisk som när man på semestern besökt Francos Spanien eller Titos Jugoslavien, en härligt upplyftande känsla med andra ord.

Bakom den mysigt gröna bardisken tornar de franska vinerna upp sig vilket vi självfallet inte var sena att utforska, allt i vetenskapens namn. Gå gärna förbi om ni har vägarna åt det här hållet. Vem vet? kanske finner ni familjen Bruun smaskandes i sitt hörn.

7 kommentarer

 1. Jag äter på Cassi rätt ofta eller ibland och en rolig detalj är att de renoverae för kanske 2 år sedan och att de då inte ändrade någonting. Ny heltäckningsmatt, nymålat gröna väggar, samma stolar…

 2. Det är ju stilmedvetenhet om något. Klass! Imponerande.

 3. Patrik: Haha! Vi funderade på det där, om heltäckningsmattan verkligen var original från 70-talet eller om den var av nyare modell. Den såg inte alls så sliten ut. Nu vet vi, tack 🙂

  Bryt: Ett hett tips om du kommer till stan!

 4. matsw

  Cassi är tveklöst Sveriges bästa restaurang, har ätit där sedan jag var barn (på 70-talet, no less).
  Alltid vänligt, nästan familjärt, bemötande. Underbart enkel, jättegod mat och bra viner.
  Har man riktig tur har de apfelstrudel på dessertmenyn. Försöker gå dit minst ett par gånger i månaden.
  De som är intresserade av kändisar kan stöta på kungen & silvia och Carl Bildt där ibland (ej tillsammans).

  Bra sajt ni har.

  Mats

 5. blogghunter

  Är inte Restaurang Minerva nära Odenplan också en rejäl 70talskrog? Deras inredning känns väldigt ”Berlin möter Provence 1974”. De har fonduekväll, onsdagar tror jag.

  Den enda nackdelen med Minerva är att deras recept främst innehåller hästkött… 🙁 nu annonserar de iallafall om det, det gjorde de inte under tidigt 90-tal.

  • Herr Bruun

   Hästen är människans bästa vän. Speciellt när den ligger på tallriken. Inte omöjligt att Minerva får ett besök.

 6. Roger

  Minerva har konkat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*