Paprikagratinerat böcklingbröd, Röda soppan och Moccaparfait

 

Välkomna hem till familjen Bruun igen!

Vi börjar med en trevlig bild:

Familjen Bruun har sakta men säkert börjat investera i lite autentisk 70-talsinredning. Det kommer byggas på mer inom en snar framtid.

Där är det tyvärr slut med trevligheterna för idag, för resten av denna afton kommer dessvärre att skifta mellan nyanserna ”meningslöst” och ”totalt genomvidrigt”. Vilket ni snart skall bli varse.

Nåväl. Förrätten bestod i Paprikagratinerat böcklingbröd. Utan paprika. Läs gärna själva i receptet längst ned: paprika nämns inte någonstans förutom i titeln.

Vad rätten består av är i själva verket vitt formbröd, böckling

(som här benas ut och filéas efter konstens alla regler),

kokt ägg och majonnäs med kaviar

som alltså blir till en smörgås som ska gratineras. Det låter kanske lite konstigt, och det var det också.

Pre-ugn…

…och post-ugn:

Vad som ser ut att vara smält ost är alltså majonnäs. Eftersom ingen av våra ärade läsare antagligen har fått för sig att någon gång ugnsbaka majonnäs, får ni väl nu, ärade läsare, anse er som ytterligare lite upplysta på ett område: vad som sker med majonnäs i ugnen. En närbild, kanske?

Hur det smakade? Tja, en rätt som innehåller en hel del smörgåskaviar, smakar följaktligen väldigt mycket smörgåskaviar. Så även denna. Succén uteblev och betyget hamnade på2,4. Men om församlingen hade anat vad som komma skulle, kanske betyget hade sett helt annorlunda ut…

Ärade läsare, vi har kommit till Röda soppan.

Röda soppan! Jag förstår om ni ställer er frågande. Bloggen heter ju ”Den Bruna Maten” och detta är alltså den andra soppan med ”Röda” som attribut (se ”Röda Havet – jättegod soppa”).

Men betänk då att 70-talet visserligen var brunt men samtidigt väldigt rött – i politisk mening. Smaka på orden: Röda Soppan. Kort och aggressivt och tankarna går omedelbart till t ex Röda Torget, Röda arméfraktionen, Røde Mor och varför inte Röda Khmererna?

Och röd är denna soppa onekligen, dock får det lov att vara osagt huruvida den tar ett politiskt ställningstagande eller ej. Som propaganda mot rött/vänster från ett blått/höger-läger kanske den fungerar.

Låt oss se på ingredienserna: Rödkål. Inlagda rödbetor. Med spad. Ketchup. Rödvin.

Vi tror över huvud taget inte att denna soppa faktiskt har tillagats och ätits av Mästerkockens personal. Bilden på receptkortet är ett falsarium och hela receptet var egentligen ett internt skämt på förlaget, ett skämt som gick för långt. Den här soppan går nämligen inte att äta.

Och om ni tycker att soppan ser lite smått oaptitlig ut, ärade läsare, så kan familjen Bruun med en röst bedyra att bilderna inte är någonting mot hur illa soppan smakade. Ingenting!

Det är sanning att ingen av församlingen tog en andra sked av den här soppan. Herr Bruun var nära att spotta ut sin enda.

Det är svårt att säga vad som smakade värst: rödkålen som totalt dominerade ALLT eller dunsterna av rödvinet som hade rörts i mot slutet (receptet utlovade nämligen en riktigt festlig soppa om detta gjordes). Det enda som möjligen hade kunnat göra denna soppa ätlig var om en större mängd rödvin svepts på fastande mage innan måltiden. Kanske.

Det var tur att receptet föreslog att soppan skulle serveras med knäckebröd och ost för det gick åt en hel del av den varan för att familjen Bruun skulle gå mätt från bordet. Betyget? 1. Hade det gått att ge den mindre hade så skett. Det här var familjen Bruuns riktiga lågvattenmärke. Röda soppan är numer dödskallemärkt.

Dags för dessert! Moccaparfait lät egentligen lite för gott och normalt men den var ju faktiskt brun så den fick vara med.

Den blev ju inte vacker. Alls. Dessutom glömdes det bort att handla choklad som skulle rivas över verket. Men smakade helt OK, mest kaffe. Lite mjäkig tyckte väl någon, och betyget stannade på 3,8 vilket ändå gjorde parfaiten till kvällens vinnare.

Här kommer recepten. Familjen Bruun vill gärna höra om ni provar dem (även om vi inte tror att Röda Soppan är en trolig kandidat)

22 kommentarer

  1. beastankar

    Åh jag bara älskar era utflykter i det bruna köket. Sneglar förstrött på mina gamla kokböcker ärvda av morsan. Undra om man någon dag skall våga sig på något underligt ur dem.

  2. HAHAHA, så jävla underbart.
    ”Låt oss se på ingredienserna: Rödkål. Inlagda rödbetor. Med spad. Ketchup. Rödvin.”

    Men de där mackorna ser ju ut att kunna vara goda om man skippar gratineringen. Eller?

  3. karibien

    Herregud det kan inte vara möjligt att någon på fullt allvar åt den soppan! Det måste ha varit någon på förlaget som hade tråkigt en dag och drev ett skämt en aning för långt 🙂

    Förresten upptäckte jag att morsans receptsamling var av samma sort – och att jag rensat i samlingen – förmodligen av mentalhygieniska skäl. Kvar fanns bara de hyfsat normala recepten som gratinerad löksoppa, rödspätta gratinerad med mjukost, slottsstek, strutar med grädde… mmm de där strutarna blev jag sugen på!

  4. Åh! Paprikagratinerat böcklingbröd (utan paprika) och en riktig festsoppa med ketchup och rödvin… Familjen Bruun, ni lagar hiskeligt fantastiska middagar! Det är så roligt!

  5. Tja-a, ”rödgrön röra” så varför inte ”Röda soppan”. Eftersom Alliansen den senaste tiden har gjort ett flertal misslyckade försök till nyprofilering kan de ju alltid försöka med att byta strategi… Och jo, ”Röda soppan” skulle hålla folk borta.

  6. Ett litet tips inför påskpysslandet: Man kan göra väldigt trevliga kastrullunderlägg av klädnypor. Ja, de som är gjorda av trä naturligtvis och som blivit så piffiga att de sälgs styckvis på Granit. Ta bort fjädern och limma ihop varje klädnypa ”rygg mot rygg”. Lägg dem sedan i en cirkel med spetsarna inåt och limma ihop dem så. Voila!
    Kan även användas som fönsterstjärna i adventstider!

  7. Caroline

    Era matlagningsäventyr är en källa till stor stor munterhet. Bara att läsa dessa sinnessjuka receptkort är så hysteriskt roligt. ”Kostar man på den här soppan lite rödvin blir det en riktig festsoppa”. HA HA! Festsopa, möjligen…

  8. Jag DÖR! Jag tror aldrig att jag har läst något så roligt!

  9. Kkkkkk

    Helt underbart!!! Hahaha…

  10. Marian

    Helt hysteriskt! Vi ska genast ut och leta receptböcker. Vilken skatt!

  11. Maja

    Nu vill jag ju inte vara sån.
    Men om man kollar på recept bilden för de paprika gratineradeböcklingmackan är inte majonäsen aningen rödprickig?
    Skulle vi inte kunna tänka oss att (ifs väldigt vågad om man tänker hur de andra recepten är utformade men jag känner att de kan gå in i samam kategori som curryn) de är paprika pulver?

  12. Astrid Abrahamsson

    Hej, det är mig ni ser på bilden som inleder den här bloggen!
    Jag blev verkligen förvånad att hitta mig själv där. Men tycker samtidigt det är kul att någon har satt igång att laga ”gammal mat” med sådan härlig energi.
    Bilden har ni nog hittat i något tidigt nummer av Allt om Mat där jag varit matskribent sedan starten 1970 och fram till två år sedan. Där har jag publicerat tusentals recept, dock inte de receptkort som nu herr Bruun bygger bloggen på.
    Ha så kul vid grytorna alla
    hälsningar
    Astrid Abrahamsson

  13. R.V. 368

    Vi har ungsbakat majonäs.
    På riktigt. =D
    Innan vi fann DBM.
    Hälsningar

    R.V. 368

  14. Anna

    Läste erat äventyr med ”Röda Soppan”, skrattade så att tårarna rann, fick en hel del konstiga blickar från mina kollegor…ni skriver fantastiskt kul och är så modiga som provar alla dessa fantastiska recept!!

  15. Alex

    Anna Bergenström har faktiskt ett rätt gott recept på lax som bakas i ugnen med dill, salt, peppar och majonnäs (det är bäst att göra egen, för den köpta blir lite skum i ugnen). En klassiker är annars att på varma smörgåsar toppa med en sufflésmet bestående av 2-3 matskedar majonnäs försiktigt blandad med en vispad äggvita.

  16. flied lice

    …och byggt vidare på den röda linjen!!!!!!!??????

  17. jag har läst om den här middagen många gånger, men det var först idag som jag verkligen analyserade röda soppan. Man slås då av följande:

    1. Soppan är politiskt röd, såtillvida att östeuropeisk matlagning ofta inkorporerar surkål på för svenskar oväntade sätt.

    2. Kålsoppa istf rödkål föreslås som variant (som onekligen verkar sundare)

    2b. Gudars skymning, såldes kålsoppa på burk?

Trackbacks / Pingar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*