Farbror Bruuns Brinnande kärlek

Brinnande kärlek bild

Att farbror Bruun lever ett tämligen kärlekslöst liv kommer nog inte som någon överraskning för någon. Vägen till andra människors hjärtan sägs ju gå via magen, och med detta sagt kan väl tänkas att brun mat inte är någon önskerätt för den övervägande delen av dem.

Men. Maten skall ju ändock både mätta och tysta mun, även för den ensamme, och eftersom passion – i alla fall för farbror Bruun – tycks vara omöjligt att uppnå på tradionellt vis presenteras nu (med ett visst mått av bitterhet) någonting annat för läcker-gommen, nämligen den danska rätten ”Brinnande kärlek”.

Vad som gör Brinnande kärlek till just brinnande kärlek är svårt att förstå, för spontant förs väl tankarna till en het chili eller dylikt, men några sådana välkryddade finesser ägnade sig våra receptmakare på 70-talet inte åt. Inte är heller själva idén bakom särskilt erotisk eller upphetsande – rätten skulle kort kunna beskrivas som en pyttipanna med mosad potatis istället för tärnad.

Bacon och lök

Det här känns som typisk ungkarlsmat eller som något en lastbilschaffis i sin ensamhet trycker i sig på någon vägkrog, men det är väl tveksamt om det är den sortens motsägelsefull humor som är grunden till rättens namn. Mer troligt är väl att det är rödbetorna som ska symbolisera den brinnande kärleken, för någon annan pikant eller exotisk smaksättning existerar överhuvudtaget i den här sammansättningen. Kött, lök och potatis – inga konstigheter – och inte heller så festligt. Betyget hamnar  på en svag trea, det här är helt okej men skrämmande fantasilöst. Bonuspoäng för att det ändå är roligt att överraska sin partner med (för den som har någon, alltså):

-Vad blir det för mat?

-Brinnande kärlek!

Hemlagad Brinnande kärlek

Brinnande kärlek recept

11 kommentarer

 1. Observant_fitta

  Hahaha, herregud vad allt ser äckligt ut 😀 Puss o kram.

 2. JA! Underbart ser det ut! Puss!

 3. Haha, det är typiskt 70-tal att ha i äpple. Äpple och bacon – FY FAN! Och så toppat med timjan…nej…det låter betydligt värre än ovanstående.

 4. Hanna

  Hemma hade vi en variant på ovan som mamma kallade brinnande kärlek. stekt bacon, lök och tärnat äpple kryddat med timjan serverades med potatismos. Inte min favorit som liten.

 5. Fia

  Jag tycker det låter hyffsat gott eller iaf inte äckligt.
  Men alltså, ”Gott att servera till: ugnsvärmt knäckebröd”!!! Hur ofta serverar man det?

 6. karibien

  Jag kan nog tänka mig att det är gott med hårt rökt fläsk, och utan rödbetorna.

  Jag försökte ta reda på varför i hela världen rätten fått det fantasieggande namnet men gick bet. Googlar man ”braendende kaerlighed” i kombination med ”opskrift” hittar man i alla fall en massa recept. Namnet verkar inte hänga på rödbetorna iaf, de flesta recepten har inga rödbetor.

 7. Nej, äckligt var det inte. Bara…trist…med tanke på namnet. Jag kan tänka mig att det var vanligare förr med ugnsvärmt knäckebröd, men det är uppenbarligen inte något som levt vidare.

 8. Det var oväntat! Om det inte är rödbetorna, borde det ju rimligen ha med kryddningen att göra. Men, nej, i alla fall inte i det här receptet. Och nu skäms jag lite- jag som till och med pratar danska borde ju givetvis ha kollat upp det här. Ska höra med några danska vänner, återkommer!

 9. Johanna

  ÅH! jag har aldrig fattar att det finns en svensk variant av danskens frysmat no 1: braendende kaerlighed. TACK för den!!

 10. Halvdansken

  Det äts fortfarande i Danmark, väldigt populärt. Har ni inte med den liknande rätten ”Miljonbiff”, som är stekt köttfärs med lite tomatpure/ketchup och potatismos?

 11. En halvdansk till

  Sitter och mumsar i mig Brinnande kärlek när jag skriver detta. Är man ungkarl, så får man äta vid datorn! 🙂 Som tidigare kommentator nämnde så är detta fortfarande ganska vanligt i Danmark, och det finns t.o.m. som färdigrätt i frysdiskarna.

  Det är ingen speciell rätt egentligen, men det tar tio minuter och svänga ihop (pulvermos), och det smakar inte alls illa (bortsett från att det är pulvermos då).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*