Röda havet – jättegod soppa – med cocktailmedaljonger och lingonpäron

Röda havet - jättegod soppaCocktailmedaljonger recept

Lingonpäron recept

I familjen Bruuns femte matlag hade man nästan kunnat tro att det utsetts ett rött färgtema, men att det blev ”Röda havet” och lingonpäron på samma kväll var absolut inget särskilt genomtänkt val på det viset. Inte minst var detta något som stod tydligt klart när familjen Bruuns initiala entusiasm inför rätterna degraderades till den traditionsenliga, lätt besvikna, känslan av mättnad.

Men. Inte konstigt att förväntningarna låg på topp när receptet på ”Röda havet – jättegod soppa” förutom den självförhärligande titeln även specificerade ”en soppa som man måste prova för att erfara hur fantastiskt god den är”, och med detta i åtanke fanns vissa misstankar om att det här faktiskt kunde bli ganska gott.

Röda havet servering

Och jo, det började ju bra. Folk tog i god tro för sig av detta paraderande nummer av vanlig tomatsoppa, som förutom de köttiga bitarna av hel burktomat även hade förärats med fiskbuljong, krabbkött, vin, grädde och nästan osannolika 20 (!) hela schalottenlökar. En väl tilltagen soppa på rikemanssidan, med andra ord.

Det förekom som vanligt klagomål på att rätten inte såg ut som på receptkortet, och går man lite i närbild kan man med enkelhet konstatera att familjen Bruuns ”Röda havet” inte alls var så röd som dess original.

Röda havet närbild

Efter några tuggor började kommentarer strös kring bordet, och herr Bruun påpekade i ett tidigt skede att ”Röda havet” var att likna vid flytande pizza eller möjligen en spya. Det senare uttalandet gjordes med tanke på den hela, mjuka schalottenlöken som tillsammans med krabbköttet förde tankarna till en slags gryning massa – och, just det – något man kastat upp. Att den hela burktomaten på ett mycket obehagligt sätt relaterade till kokt kotunga var väl inte heller ett uttalande som togs emot med någon vidare entusiasm. Visst kastade väl dessa  associationer en skugga över de övriga ätandes surplande, men när det var dags för betygsättning blev snittet ändå och högt hamnade på 3,8, vilket är klart godkänt. Röda havet – en dark horse och en överraskning! Vilken soppa…

Eftersom farbror Bruun ansåg det vara alltför povert med bara en soppa till huvudrätt kompletterades denna med cocktailmedaljonger. Det här visade sig vara ett mycket klokt beslut, då medaljongerna – primärt bestående av ost och svamp – fick det hittills högsta betyget med hela 4,8 i snittbetyg. En ganska komplicerad och omständig tillagningsprocess till trots så är det bara att konstatera – ost och flott lyfter vilken måltid som helst.

Så till desserten: lingonpäron. Till skillnad från vad man kanske kan tro när man tittar på receptkortet är detta en dessert som även är vanligt förekommande i moderna sammanhang, kanske framför allt till jul då den ofta kompletteras med nejlike- eller pepparskakskryddning. Ett sådant vågat grepp vågade dock inte våra receptförfattare från 70-talet sig på, här var det istället kanel som gällde.

Lingonpäron tillagning

Nja-a, får vi väl ändå säga. Mer underhållande att tillaga än att äta – kokta päron i lingonsylt ger som ses av ovan upphov till ett antal morbida sinnesbilder – och det var egentligen bara kusin Bruun (som vid detta tillfälle fick vara med på ett hörn) som till fullo uppskattade denna rätt och gav den en fyra. Betyget drogs av övriga ned, inte minst på grund av melonglassen som farbror Bruun fann det lämpligt att servera vid sidan av. De inbjudande bilderna till trots hamnade betyget bara på 3,1.

Lingonpäron servering

[nggallery id=4]

Slutgiltigt intryck vittnar om en klart godkänd söndagsmiddag; både herr och fru Bruun med yngsta fröken Bruun i sällskap gick hem relativt mätta och belåtna, men det är väl dock tveksamt om vi får se ”Röda havet” och lingonpäronen i några återkommande sammanhang. Som vanligt och som brukligt, recepten:

Roda_Havet_baksidacocktailmedaljonger_baksida

lingonparon_baksida


I kommande vecka bjuder herr Bruun på en special här på Den Bruna Maten, så titta för all del förbi snart igen!

12 kommentarer

 1. Nja-a, säger jag väl till lingonpäron. Men jag tror vi tog fel typ av päron förutom fadäsen med glassen – man ska nog ha en lite mjukare sort. Det här blev lite väl hårdhugget.

 2. Lingonpäron som är så gott. Men melonglass? Tillåt mig skylla allt på farbror Bruun som valde fel glass. Vanilj -eller citronglass hade nog passat bättre.

 3. Christian R. Conrad

  ”Påvert”. Med ’å’, alltså.

  (Av fr. ”pauvre”, fattig[t].)

  HTH!

 4. Åh! Jag är själv en lycklig arvtagare till en sådan där röd receptlåda från Hemmets Journal. 🙂 Cocktailmedaljonger tillsammans med Västkustsoppa (kortet innan) är helt oslagbart! Det är en rätt som stått sig i min familj (mamma började, jag fortsatte) sedan mitten på 70-talet och kommer stå sig framöver med. Alla som jag bjudit soppan och medaljongerna på älskar den!! Dock har jag i mer fisk än vad som står… 😉 Och degen till medaljongerna går på ett nafs att göra i en matberedare. Kan även tipsa om midsommartårtan som är med chokladkakebotten, varvat med jordgubbar och grädde. 🙂 Grym blogg, den här sparar jag lätt!

 5. André

  Lingonpäronens stjärnglittrande slemglober får mig närmast att tänka på någon kosmisk fasa från H.P. Lovecrafts värld, kanske Yog-Sothoth, ”The Lurker at the Threshold”.

 6. Herr Bruun

  Ha ha. Vet inte om herr Lovecraft skulle blivit smickrad eller förskräckt dock… DBM- matens Necronomicon!

 7. Charlie

  Bara själva grejen med att helt plötsligt ersätta 4-personersrecept med ett 5-personersrecept för att det tillhör ”bjudnings”-kategorien…?

Trackbacks / Pingar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*